Τα πανιά και ο άνεμος “σύμμαχοι” των επιχειρηματιών

  • Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2019 - 06:13

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος “Avrora” της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης SailMed με καπετάνιο τον Λουκά Γκουρτσογιάννη, θα βρίσκεται στη Σύρο από το Σάββατο 22 Ιουνίου, στα πλαίσια της κυκλικής διαδρομής του φετινού γύρου της ιστιοπλοϊκής μεταφορας προίόντων του Αιγαίου , που περνάει από 18 νησιά.

Το Σάββατο και την Κυριακή 22 & 23 Ιουνίου θα συμμετέχει στη δράση του Φορέα Δαχείρησης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και του Med-ina όπου θα παραλάβει τα απορρίματα από τον καθαρισμό μονοπατιών και παραλιών για να τα μεταφέρει με τη δύναμη του ανέμου στην Ερμούπολη. Έπειτα το πλήρωμα του σκάφους θα περιηγηθεί σε τοπικές μονάδες παραγωγής , με σκοπό την ενημέρωση των ντόπιων παραγωγών και την προώθηση εμπορικών δεσμών με άλλα νησιά αλλά και με αγορές του εξωτερικού.

Σημειώνεται πως το ιστιοπλοϊκό σκάφος θα προσεγγίσει και σε άλλα λιμάνια των νησιών των Κυκλάδων.

Επιχειρηματικότητα και προστασία του περιβάλλοντος

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση SAILMED.ORG αναβιώνει την «Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Φορτίου στο Αιγαίο» (AEGEAN CARGO SAILING), μία καινοτόμο δια – νησιακή υπηρεσία που τιμά την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση των πανιών και του ανέμου. Η ομάδα εφαρμόζει, ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι αυτόν τον καθαρό τρόπο εμπορικής, πολιτιστικής σύνδεσης και μεταφοράς αγαθών στα νησιά. Επιπλέον, το χειμώνα μετέφερε προϊόντα του Αιγαίου στην Ιταλία και τη Γαλλία μόνο με το πανί και τον άνεμο. Οι χερσαίες διαδρομές, όπου αυτό είναι εφικτό γίνονται με ποδήλατο ή ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο (με ηλιακή φόρτιση), ενώ από φέτος ταξιδεύει με το σκάφος ένα ξύλινο ποδήλατο, χορηγία της coco-mat.bike, το οποίο χρησιμοποιείται για τις μεταφορές των προϊόντων στην ξηρά.

Tα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και μεταφέρονται από και προς τα νησιά του Αιγαίου με σχεδόν μηδενικό οικολογικό κόστος, αφού δε χρησιμοποιούνται επιβλαβή για το περιβάλλον καύσιμα, αλλά η δύναμη του ανέμου. Η οικολογική θαλάσσια μεταφορά χωρίς ορυκτά καύσιμα ενισχύει την Μπλε Οικονομία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στο σκάφος υπάρχουν ηλιακά πάνελ με τα οποία λειτουργούν τα ψυγεία, ώστε τα ευπαθή προϊόντα να διατηρούνται δροσερά και φρέσκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επειδή μεταφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν μεγαλύτερη οικολογική αξία και τοποθετούνται σε ειδικά stand στα συνεργαζόμενα σημεία πώλησης.

Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι να θεμελιωθεί σε μόνιμη βάση και πραγματική κλίμακα η Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Προϊόντων (και ατόμων) στο Αιγαίο, καθώς και η διευκόλυνση μιας ήπιας οικολογικής μορφής τουρισμού στα νησιά, επικεντρωμένη στην ιστιοπλοΐα και την τοπική, οικολογική παραγωγή μικρής κλίμακας. Η προσπάθεια επιδιώκεται να είναι αρμονικά δεμένη και να στηριχθεί στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, εμπόρων, τοπικών αρχών, οικολογικών, πολιτιστικών και ναυτικών συλλόγων.

Αναβίωση θαλάσσιων διαδρομών χιλιάδων ετών

“Αναβιώνουμε ένα παραδοσιακό δίκτυο εμπορικών θαλάσσιων διαδρομών που χρησιμοποιήθηκε εδώ και χιλιετίες για πρώτη φορά από τους Φοίνικες, τους Μινωίτες, τους αρχαίους Έλληνες και πιο πρόσφατα από τους παραδοσιακούς καραβοκυρίδες των εμπορικών πλοίων που συνέδεαν ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα. Αποστολή μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, σχετικά με τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος μας και να προωθήσουμε το δίκαιο και οικολογικό εμπόριο”, σημειώνεται στην ιστοσελίδα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Τώρα στο τρίτο έτος, η Aegean Cargo Sailing έχει ολοκληρώσει επιτυχώς διαδρομές το 2017 και το 2018, προμηθεύοντας και πραγματοποιώντας παραδόσεις σε πάνω από 18 νησιά.

Μετά την εμπειρία του διεθνούς Sailtransportnetwork.org, του οποίου η Aegean Cargo Sailing είναι το πνευματικό “τέκνο”, δίνεται η δυνατότητα τουριστικής θέσης στο πλήρωμα του ιστιοφόρου, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ανοίγοντας πανιά στην ιστορία και να ζήσουν από πρώτο χέρι τις ελληνικές ναυτικές παραδόσεις.

Το ταξίδι

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν σε μοναδικά νησιά του Αιγαίου, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ανέμου και ακολουθώντας σχεδόν ξεχασμένες διαδρομές, ερχόμενοι σε επαφή με τοπικά αγροκτήματα και τεχνίτες που επιθυμούν να εμπορευτούν τα προϊόντα τους στο Αιγαίο.

Εξίσου μοναδική θα είναι η ευκαιρία να μάθει κανείς τους χειρισμούς του πλοίου, των πανιών, πώς να ρίχνει την άγκυρα, αλλά και πώς να περιηγηθεί την ημέρα και τη νύχτα, κάτω από τα αστέρια, με την καθοδήγηση εξειδικευμένων ναυτικών, οι οποίοι θα βρίσκονται στο σκάφος, προκειμένου να διδάξουν τους επισκέπτες, καθώς και να δουλέψουν μαζί τους.

Κατά την προσέγγιση, θα υπάρχει περαιτέρω η ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την τοπική κουλτούρα -με τη φόρτωση - εκφόρτωση και την ολοκλήρωση των παραδόσεων σε όσους ζουν και εργάζονται στο κάθε νησί, να δοκιμάσει και να διερευνήσει το πώς παράγονται τα τοπικά προϊόντα. Επιπλέον, θα υπάρχει οργανωμένος χρόνος, δύο ημέρες στα περισσότερα νησιά, ώστε οι επισκέπτες να εξερευνήσουν τη φανταστική βιοποικιλότητα του Αιγαίου, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, να περπατήσουν σε αρχαία μονοπάτια και να γνωρίσουν την αυθεντική ελληνική φιλοξενία, μακριά από τον μαζικό εμπορικό τουρισμό.

Όλες οι εκδρομές στην ξηρά θα έχουν ξεναγό και όλα τα γεύματα θα ετοιμάζονται επί τόπου και θα μαγειρεύονται με τοπικά βιολογικά υλικά, όπως και οι προμήθειες του σκάφους.

Όσο ο επισκέπτης απολαμβάνει αυτή τη μοναδική εμπειρία, παράλληλα θα συμμετέχει και στο να υπάρξει σημαντική διαφορά και για άλλους. Το έργο αυτό θα υποστηρίξει τους επιχειρηματίες και τους τοπικούς αγρότες και βιοτέχνες. Επιπρόσθετα, τα αγαθά που θα ταξιδέψουν με ιστιοφόρο μέσω της Aegean Cargo Sailing θα είναι σε μεγάλο βαθμό (αν όχι αποκλειστικά) οργανικά. Τέλος, ορυκτά καύσιμα δεν θα χρησιμοποιηθούν, καθιστώντας αυτή τη μεταφορά μηδενικών εκπομπών.