Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας απαντά στις αιτιάσεις της ΠΝΟ, που τον καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνο για το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων για τις νέες ΣΣΕ

“Η πρότασή μας ξεπερνά τις πραγματικές δυνατότητές μας”

  • Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2019 - 06:13

Απάντηση προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, για την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προκήρυξε πανελλαδική απεργία, δίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Ο ΣΕΕΝ, δεδομένου, ότι στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΝΟ τον καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνο, για το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται στις προτάσεις, στις οποίες προχώρησε το Διοικητικό του Συμβούλιο, προς τους εκπροσώπους των ναυτεργατών, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση προς την Ομοσπονδία να ματαιώσει την 24ωρη Πανελλαδική απεργία, την οποία προκήρυξε, ως προειδοποιητικό μέσο αντίδρασης, για την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019.

“Τακτική κωλυσιεργίας από τον ΣΕΕΝ”

Υπενθυμίζεται, πως η ΠΝΟ, σε σχετική της ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε για την κήρυξη της προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας, και σε ό,τι αφορά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις, μεταξύ της Ομοσπονδίας και του ΣΕΕΝ, για την νανέωση για το 2019 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοϊκών Επιβατηγών Πλοίων και της Συλλογικής Σύμβασης Μεσογειακών Επιβατηγών και Τουριστικών Πλοίων, υποστήριζε, πως “ο ΣΕΕΝ ακολουθώντας τακτική κωλυσιεργίας όχι μόνο αρνείται στην ουσία να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά έντεχνα επιχειρεί στην ουσία να διασπάσει την ενότητα της Ομοσπονδίας μας, οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά του, σε αδιέξοδο με την υποβολή ανεδαφικών προτάσεων”.

Μάλιστα η Ομοσπονδία των ναυτεργατών τόνιζε, πως η ΠΝΟ έχει ως γνώμονα πάντοτε “τη διαφύλαξη και διασφάλιση των πάγιων και αυτονόητων δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών”, ενώ σημείωνε επίσης το γεγονός, ότι “οι λοιπές εφοπλιστικές οργανώσεις ούτε καν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας  για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα αποσταλέντα προ διμήνου εξώδικα”

Με την ΠΝΟ να αναφέρει, πως κατανοεί τις ανάγκες της παρούσας προεκλογικής περιόδου, αλλά και την αυξημένη ανάγκη μετακίνησης του επιβατικού κοινού, εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου, ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την κήρυξη της 24ωρης απεργίας, κατά την οποία “προτάσσει τα κυρίαρχα και μείζονος σημασίας θέματα του κλάδου, δηλαδή την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το τρέχον έτος 2019, με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις για τους Έλληνες ναυτεργάτες και τη στελέχωση των πλοίων με βάση πάντοτε τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των πλοίων και των εκτελούμενων δρομολογίων, όπως με ιδιαίτερο έγγραφο έχουν γνωστοποιηθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατόπιν και των σχετικών προτάσεων των επιμέρους Σωματείων της Ομοσπονδίας.

Χωρίς βέβαια να παραβλέπεται και το λοιπό διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας μας, όπως αυτό αναλύεται πλήρως στα αποσταλέντα σχετικά εξώδικά μας”.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η Διοίκηση της ΠΝΟ κάλεσε τον ΣΕΕΝ και τις λοιπές εφοπλιστικές οργανώσεις “να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους Έλληνες ναυτεργάτες, οι οποίοι με ιδρώτα, αίμα και μόχθο αλλά και ακατάπαυστη εργασία στα πλοία κάτω από εξοντωτικά ωράρια, συνεισφέρουν καθοριστικά στη διατήρηση του ζωτικού για την οικονομία της χώρας μας πυλώνα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και ως ελάχιστο αναμένουν την αναγνώριση στην πράξη και όχι με ωραία λόγια μόνο, από τους εργοδότες της συνεισφοράς τους αυτής”.

“Δεν κατανοούμε τους λόγους της απόρριψης της πρότασής μας”

Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΠΝΟ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ενημέρωσε, πως “μετά από διαπραγματεύσεις 40 ημερών για την υπογραφή της ΣΣΕ 2019, ο Σύνδεσμός μας πρότεινε στην ΠΝΟ ποσοστό αύξησης των αποδοχών των ναυτικών 2% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019. Επίσης συμφωνήσαμε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού”.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, “στο διάστημα των 40 ημερών πραγματοποιήθηκαν 4 συναντήσεις, συνεπώς δεν υπήρξε καμία κωλυσιεργία εκ μέρους μας, όπως πολύ κακώς ισχυρίζεται η ΠΝΟ”.

Παράλληλα, “η πρότασή μας για παροχή αύξησης 2% το 2019, καθώς επίσης και η συμφωνηθείσα αναδρομική αύξηση 2% το 2018, αποτελούν τις υψηλότερες αυξήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σε ΣΣΕ την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα”.

Συνεχίζοντας να απαντά στα ζητήματα που ανέδειξε η Ομοσπονδία, ο ΣΕΕΝ σημειώνει στην ανακοίνωσή του, πως “η πρότασή μας συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του προσωπικού, ξεπερνά τις πραγματικές δυνατότητές μας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω του ήδη αυξημένου κόστους καυσίμων κατά 50% τα δύο τελευταία χρόνια και της αναμενόμενης σημαντικής περαιτέρω αύξησής του μετά την 1/1/2020, λαμβανομένων υπόψη των νέων περιβαλλοντολογικών κανονισμών και την αλλαγή του τύπου του καυσίμου το οποίο καταναλώνουν τα πλοία μας”.

“Επίσης τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι η υπάρχουσα στελέχωση των πλοίων μας  ξεπερνάει κατά πολύ τις προβλεπόμενες νόμιμες υποχρεώσεις. Οι πραγματικές ανάγκες καλύπτονται όπως εξάλλου αποδεικνύεται από τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα πλοία μας και τα πληρώματά τους στο επιβατικό κοινό. Παρόλα αυτά συμφωνήσαμε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ικανοποιώντας σχετικές απαιτήσεις της ΠΝΟ”, τονίζει ο Σύνδεσμος των επιχειρηματιών ναυτιλίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι “τα θέματα που αφορούν τη ναυτεργασία και τη στελέχωση των πλοίων δεν είναι θέματα τα οποία έχει αρμοδιότητα να επιλύσει ο Σύνδεσμός μας, αλλά ούτε και τη δυνατότητα δεδομένου ότι αποτελούμε ένα πολύ μικρό μέρος της Ελληνικής Ναυτιλίας”.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΕΝ, “λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω εκφράζουμε τη μεγάλη έκπληξή μας για τη μη αποδοχή της πρότασής μας, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας εν μέσω τουριστικής περιόδου με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία της Χώρας μας. Επίσης διερωτώμεθα πως είναι δυνατόν, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να αποφασίζεται η διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών και η απομόνωση των νησιών μας. Τέλος δεν κατανοούμε τους λόγους της απόρριψης της πρότασής μας, η οποία είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν του 2018 που έτυχε της άμεσης αποδοχής της ΠΝΟ. Για μία ακόμα φορά καλούμε την ΠΝΟ να αποδεχτεί τις προτάσεις μας και να ματαιώσει την προκηρυχθείσα απεργία”.

Ετικέτες: