Η ΕΣΕΕ προς τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης

Να μετουσιωθούν οι εξαγγελίες σε πράξεις

  • Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 2019 - 06:12

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας συγχαίρει τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης που αναλαμβάνουν το έργο να μετουσιώσουν τις εξαγγελίες σε πράξεις, όπως αναφέρει δημόσια ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα, στο περιεχόμενό της σημειώνουν αναλυτικά τα παρακάτω: “Να προσπαθήσουν να διορθώσουν όλα τα κακώς κείμενα στην κοινωνία και την οικονομία, να άρουν τα άδικα μέτρα που σήκωσε και σηκώνει η μεσαία τάξη και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για ανάπτυξη με διάρκεια και κοινωνική συνοχή”.

Η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο

Το εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχουν μεγάλες προσδοκίες αλλά και υψηλές απαιτήσεις: Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα!  Επιβάλλεται ο πολιτικός χρόνος να συμβαδίσει επιτέλους με το πραγματικό χρόνο που ζει ο κάθε πολίτης και ο κάθε επιχειρηματίας καθημερινά.  Το γεγονός πως η νέα Κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να αλλάξει ταχύτητα και να προχωρήσει άμεσα σε ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, με την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα στο επίκεντρο είναι ελπιδοφόρο.

Επισημαίνουμε όμως πως ο δρόμος που έχει ακόμη να διανύσει η πατρίδα μας είναι δύσκολος και απαιτεί να επικρατήσει πνεύμα εθνικής συνεννόησης και κοινωνικού διαλόγου. Η εμπειρία της μακρόχρονης και επώδυνης λιτότητας μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί διδακτική για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση να δώσει οξυγόνο στην αγορά για να μπορέσουμε επιτέλους να δουλέψουμε με προοπτική, να προσφέρουμε θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία. Είναι άμεσα απαραίτητα τα μέτρα ανάσχεσης της υπερφορολόγησης και του υψηλού μη μισθολογικού κόστους που αποτρέπουν τις επενδύσεις και τη «στροφή» των επιχειρήσεων στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Η ΕΣΕΕ, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, θα παρακολουθεί και θα συμβάλλει με τεκμηρίωση και δημιουργική κριτική στο έργο της κυβέρνησης

Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε ηθικά και κοινωνικά κάθε μεταρρυθμιστική επιλογή, η οποία θα υπηρετεί το κοινό συμφέρον των πολιτών και θα δημιουργεί ισότιμες προϋποθέσεις ανάπτυξης για όλες τις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας.

 

Γ. Καρανίκας: Διπλό καθήκον της Νέας Κυβέρνησης

 

Επιπλέον, σε άρθρο του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας αναφέρει τα ακόλουθα: “Το εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελούν το «καύσιμο» για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας από την επόμενη μέρα των εκλογών. Ταυτόχρονα, όμως, κουβαλούν «στην πλάτη τους» αχρείαστα βάρη, στρεβλώσεις και αδικίες, που δεν τις επιτρέπουν να βρουν τον βηματισμό τους.

Η νέα κυβέρνηση, λοιπόν, έχει ένα διπλό καθήκον: Από τη μια πλευρά να λάβει άμεσα μέτρα ελάφρυνσης των ΜμΕ και από την άλλη να «ξεδιπλώσει» έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που θα τις καθιστά από κομπάρσους «πρωταγωνιστές» εντός και εκτός συνόρων.

Στην ουσία η αγορά έχει ανάγκη τα αυτονόητα: δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, ανάσχεση της υπερφορολόγησης, ομαλή χρηματοδότηση από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και εργασιακής νομοθεσίας. Ανάμεσα στα πολλά που πρέπει να γίνουν επισημαίνω τα σημαντικότερα:

Για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη «Λερναία Υδρα» του παρεμπορίου, το οποία στερεί από την αγορά και από τα δημόσια έσοδα εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού οι παράνομοι κερδοσκοπούν σε βάρος των νόμιμων και συνεπών επιχειρηματιών.

Στο πεδίο της φορολογίας, η επαναφορά της ισχύος του αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη και η διασύνδεσή του με τις αγορές με «πλαστικό» χρήμα θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στη φοροδιαφυγή. Ιση φορολογική μεταχείριση σημαίνει θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλους. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων να μειωθεί στο 20% από 29% που είναι σήμερα και η προκαταβολή φόρου να είναι στο 50% για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Επιβεβλημένη και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αν όχι άμεσα, τότε αρχικά μείωσή του και εξάλειψη σε βάθος διετίας.

Επιχειρηματικότητα όμως δεν υπάρχει χωρίς ρευστότητα. Οι τράπεζες έως σήμερα είναι συνήθως «απέναντι» και όχι «μαζί» με τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Είναι απαραίτητο να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων, να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση των ΜμΕ και των μεγάλων επιχειρήσεων από τις τράπεζες ως προς την τιμολογιακή τους πολιτική.”.

 

Ετικέτες: