«ΕΡΜΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

”Αβεβαιότητα και ανασφάλεια για όλους στο χώρο του τουρισμού”

Η εκπρόσωπος των ξενοδόχων Βίκυ Βίτσου στον –Ε-
  • Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020 - 06:26

Τις αγωνίες των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του τουρισμού μετέφερε στον –Ε- η εκπρόσωπος του Συλλόγου ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Βίκυ Βίτσου, η οποία περιέγραψε ως οξύμωρο σχήμα για το νησί μας να είμαστε στα τέλη Μαΐου με τόσο υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς κανένα τουρίστα!

«Στο χώρο του τουρισμού δουλεύουμε το καλοκαίρι για να μπορέσουμε να ζήσουμε τον υπόλοιπο χρόνο και έτσι είναι η ζωή μας. Αν δεν γίνει αυτό, τα προβλήματα συσσωρεύονται.

Οι εργαζόμενοι μας ρωτάνε καθημερινά τι θα γίνει φέτος και στην ουσία κρέμονται από τα χείλη μας για την απάντηση. Όμως έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν ξέρουμε τι να πούμε, όπως και οι τουρ οπερέιτορ δεν ξέρουν τι να πουν. Είμαστε σε μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα και δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα απολύτως. Σίγουρα κάτι θα γίνει αργότερα καθώς τον Ιούλιο θα έλθουν τα αεροπλάνα και πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι κρατήσεις οι οποίες μέχρι τώρα έχουν ακυρωθεί» είπε η κ. Βίτσου η οποία συμπλήρωσε: «Τον Ιούλιο θα ανοίξουμε αλλά είναι άγνωστο τι θα γίνει».

Οι αλλοδαποί θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για διακοπές, επεσήμανε η κ. Βίτσου

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις που κάνουν οι ξενοδόχοι με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό αλλά και με τους πελάτες τους, η κ. Βίτσου είπε: «Μηνύματα που λαμβάνουμε από πελάτες μας λένε ότι θέλουν να έλθουν για διακοπές και αυτό θα γίνει μάλλον τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Θα καλυφθεί το 30 ίσως 40% των δωματίων. Το κράτος κάτι θα κάνει για να βοηθήσει τους εργαζόμενους αλλά εμείς κάνουμε έναν προϋπολογισμό για να δούμε μέχρι πόσα δωμάτια πρέπει να γεμίσουν για να βγούμε οικονομικά».

Αναφερόμενη στο πως θα αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι την κατάσταση η κ. Βίτσου ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε λίγο αισιόδοξοι και θεωρώ πως πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε για τους εργαζόμενους αλλά και για το δικό μας ψυχολογικό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν ένσημα για να λάβουν αργότερα το ταμείο ανεργίας. Επίσης το κράτος πρέπει να εισπράξει από φόρους και γενικά κάτι να κινηθεί στην οικονομία.

Βλέπω ότι το κράτος προσπαθεί αλλά το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τα ξένα κράτη και ειδικά με τη Μ. Βρετανία.

Θέλω όμως να κλείσουμε με μια αισιοδοξία και ίσως δεν χάθηκαν όλα για φέτος. Κάπως θα κινηθούμε το 2020 και οι περισσότεροι με τους οποίους συζητάμε στο εξωτερικό μας λένε ότι αναμένουν το άνοιγμα των συνόρων για να φύγουν για διακοπές. Θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα γιατί πήγαμε πολύ καλά με τον κορονοϊό».

 

Της Αγγελικής Ξενόφου