«ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»

Πλήγμα και στη βραχυχρόνια μίσθωση λόγω κορωνοϊού

  • Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020 - 06:29

Αβεβαιότητα και μικρά σημάδια… ανάκαμψης στη βραχυχρόνια μίσθωση και στα Χανιά. Με τον νομό Χανίων να παρουσιάζει στατιστικά τα τελευταία χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ακινήτων που προσφέρονται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών (όπως η AirBnB), η κρίση του κορωνοϊού προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στους ιδιοκτήτες τους.

Αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες έχουν να μετρήσουν μόνο… ακυρώσεις ωστόσο διαφαίνεται μια μικρή τάση ανάκαμψης μόλις επιτραπεί η πτήση αεροπλάνων από το εξωτερικό.

«Ο ρυθμός των κρατήσεων κινείται θετικά, έχει δηλαδή την τάση να ανέβει. Φυσικά δεν θα καλύψουμε όλες τις απώλειες. Η Κρήτη – αν δεν είχαμε τον κορωνοιό – θα είχε “βουλιάξει” από κόσμο μέχρι και το Σεπτέμβρη, αλλά υπάρχει δυνατότητα να μετριαστούν οι απώλειες» εκτιμά μιλώντας στα “Χ.Ν.” η κα Βίκη Τρύφωνα, αρχισυντάκτρια του BNB news της εξειδικευμένης ιστοσελίδας σε θέματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η κ. Τρύφωνα τονίζει την ανάγκη τόσο οι φορείς της Κρήτης, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να προτάξουν τα πολύ χαμηλά ποσοστά κορωνοιού που είχε το νησί όλο αυτό το διάστημα. «Το ότι το νησί δεν είχε πολλά κρούσματα, ότι διαθέτει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και μεγάλα Νοσοκομεία σε όλους τους νομούς πρέπει να ειπωθεί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να το προτάξουν στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες τους. Επίσης όπως έχει ανακοινώσει η AirBnB θα έχει σύντομα μια πιστοποίηση για τα ακίνητα κάτι πολύ σημαντικό. Ξέρετε η βραχυχρόνια μίσθωση έχει κάποια πλεονεκτήματα. Ο επισκέπτης δεν έρχεται σε επαφή με άλλους, δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι για να έχουμε συνάθροιση πολλών, μπορεί να μην έχει καν επαφή με τον μισθωτή, τον hostel και το κλειδί να το πάρει και να το αφήσει σε ένα lock box!» επισημαίνει η κ. Τρύφωνα.

OI ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Ιδιοκτήτης και διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης στα Χανιά ο Γιώργος Γυπάκης παρακολουθεί ανήσυχος την όλη κατάσταση. «Μέχρι τώρα έχουμε μόνο ακυρώσεις. Βέβαια η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης μας διευκολύνει να προσφέρουμε στους πελάτες που θέλουν να ακυρώσουν την κράτηση τους, μια πίστωση, κάτι σαν voucher με την οποία μεταθέτουμε την κράτηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Έτσι πολλοί πελάτες μεταθέτουν τις κρατήσεις του για τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη ή ακόμα και το 2021» σημειώνει. Ο ίδιος δηλώνει «απαισιόδοξος κατά πόσο θα ταξιδέψει ο κόσμος. Αν ταξιδέψει όμως η βραχυχρόνια μίσθωση θα του δώσει τη λύση. Η κατά μόνας διαμονή εξασφαλίζει καλύτερες υγειονομικές συνθήκες. Μπορεί να απολυμανθεί και να καθαριστεί καλύτερα ο χώρος, δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, κοινά μπαρ, πισίνες. Επομένως αν έλθουν επισκέπτες πιστεύω ότι θα επιλέξουν τη βραχυχρόνια μίσθωση. Αν έλθουν…», ενώ παράλληλα προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικός έχει προχωρήσει σε εκπτώσεις στις τιμές του κάτι που έχουν κάνει και άλλοι ιδιοκτήτες.

Σπίτι σε βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει και η Στέλλα σε περιοχή εκτός του αστικού ιστού των Χανίων. «Το διαθέτω την τελευταία 4ετία για την κάλυψη εξόδων εφορία, ΕΝΦΙΑ, ασφάλειες. Για φέτος όμως δεν είμαι αισιόδοξο. Πέρυσι τέτοια εποχή είχα 400-500 views και αυτές τις ημέρες 75-80 , δεν υπάρχει δηλαδή ενδιαφέρον και δύο κρατήσεις που είχα για τον Ιούνιο ακυρώθηκαν» τονίζει.

Ακόμα χαμηλή η διαθεσιμότητα για μακροχρόνια ενοικίαση

Την ίδια στιγμή η κρίση στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει φέρει μείωση των ενοικίων ή μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για όσους θέλουν να ενοικιάσουν μακροχρόνια ένα ακίνητο (εργαζόμενοι, φοιτητές, επαγγελματιές κ.α). «Υπάρχει μια κατάσταση αναμονής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα λόγω της κρίσης στη βραχυχρόνια μίσθωση. Ορισμένοι ιδιοκτήτες που αποφασίζουν να τα ενοικιάσουν το κάνουν για μικρό χρονικό διάστημα για να δουν που θα πάει η ιστορία με τον κορωνοιό και ανάλογα να πράξουν. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποια σοβαρή εξέλιξη πριν τον Σεπτέμβρη. Επίσης δεν διαπιστώνουμε και κάποια τάση μείωσης της τιμής των ενοικίων» δηλώνει στα “Χ.Ν.” η πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών κ. Λουκία Καλλιγιάννη.