«ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Χαμηλές πτήσεις με το άνοιγμα των ξενοδοχείων

  • Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020 - 06:24

Από Άννα Κωνσταντουλάκη  

Με ελάχιστες πληρότητες που δεν θα ξεπεράσουν το 8%-10% για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και με προετοιμασία που συνεχίζεται ανοίγουν σήμερα τα πρώτο εποχιακά ξενοδοχεία, ενώ απελευθερώνονται και οι πτήσεις εξωτερικού και από τα αεροδρόμια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα, σήμερα αναμένονται περίπου 40 πτήσεις με περίπου 5.000 επιβάτες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία κ.α. Η πρώτη φθάνει στις 8 το πρωί, από το Ανόβερο της Γερμανίας.

Οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν “φόρμα εντοπισμού”,  ενώ καθημερινά θα γίνονται 825 δειγματοληπτικά τεστ Covid-19 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Στην Κρήτη τα Covid-hotels είναι πλέον 5 με 274 κλίνες στη Χερσόνησο, ένα στα Χανιά, ένα στο Ρέθυμνο, ένα στον Άγιο Νικόλαο.

Οι φορείς του τουρισμού στην Κρήτη, παραμένουν μουδιασμένοι, αφού η σεζόν αρχίζει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αφορά στο μέλλον του τουρισμού στο νησί.

ο Δημήτρης Κουμπαράκης

“Έτοιμοι δεν είμαστε ακόμη, αλλά πρέπει να ανοίξουμε. Θα λειτουργήσουμε και θα βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα, διορθώνοντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν” είπε στην “Π” ο Δημήτρης Κουμπαράκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Ο ίδιος σημείωσε: “Αρχίζουμε μέχρι να μπει το νερό στο αυλάκι. Θα ανοίξουν σε πρώτη φάση πολύ λίγα ξενοδοχεία με πληρότητες τις δύο πρώτες εβδομάδες της τάξης του 8%-10%”.

Το στοίχημα των επόμενων ημερών παραμένει μεγάλο και αφορά αφενός τη διατήρηση της πανδημίας υπό έλεγχο και αφετέρου την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας για τους ξένους ταξιδιώτες που θα έρθουν για διακοπές στη χώρα μας.

Οι επιχειρηματίες αισιοδοξούν ωστόσο ότι οι δείκτες θα βελτιωθούν περί τα μέσα Ιουλίου, ενώ επενδύουν και στην εσωτερική αγορά.

Οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και το άνοιγμα των αεροδρομίων.

Με το άνοιγμα των αεροδρομίων οι ξενοδόχοι ελπίζουν πως η εικόνα του τουρισμού θα είναι καλύτερη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Δυσαρέσκεια για τα Covid hotels

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης

Μεγάλη δυσαρέσκεια για τα Covid hotels εκφράζει ο Μιχάλης Βλατάκης

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, είπε στην “Π” ότι “υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Πρέπει πολλά να αλλάξουν, διότι θα έχουμε προβλήματα στη διαχείριση των περιστατικών” είπε.

Όσον αφορά  στη φόρμα που πρέπει να συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες, σχολίασε ότι ενώ είναι ένα θετικό μέτρο, η ενημέρωση για την εφαρμογή του ήρθε πολύ αργά και δεν υπήρξε χρόνος για προετοιμασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει σωρεία διαμαρτυριών από τους τουρ οπερέιτορ.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισκέπτεται και την Κρήτη και αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τους φορείς του τουρισμού στην Περιφέρεια.

Πού ανοίγουν τα σύνορα

Σε 14 χώρες και σε 4 κρατίδια ανοίγει σήμερα η ΕΕ τα σύνορά της, όπως ανακοινώθηκε χθες. Οι χώρες από τις οποίες επιτρέπεται η είσοδος τουριστών είναι οι: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία και Μαρόκο. Επίσης, ανοίγουν τα σύνορα για τα κρατίδια Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα, Μονακό και Βατικανό.

Η Κίνα θα συμπεριληφθεί στη λίστα εφόσον ανοίξει κι εκείνη τα σύνορά της για όσους εισέρχονται από την Ευρώπη.

Εκτός μένουν επί του παρόντος οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

Η λίστα θα ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση, η οποία προκύπτει από τον μέσο όρο κρουσμάτων σε βάθος 14 ημερών (16/100.000 πληθυσμού), ο οποίος θα πρέπει να είναι ίδιος ή χαμηλότερος από αυτόν της ΕΕ. Επίσης, θα εξετάζεται εάν η κατάσταση σε μια χώρα είναι φθίνουσα και εάν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού, για παράδειγμα με βάση την παρακολούθηση επαφών.