Αναφορά στην επενδυτική πορεία της ONEX παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα, Τζέφρι Πάιατ και Υπουργικού κλιμακίου που επισκέφθηκαν το νησί

Σε νέα τροχιά το Νεώριο Σύρου

Π. Ξενοκώστας: Απομακρύναμε 85.000 τόνους αμμοβολής που είχαν ξεμείνει στο ναυπηγείο για 25 χρόνια

Την πορεία προόδου και αναγέννησης του Νεωρίου Σύρου υπό την καθοδήγηση της ONEX γνώρισαν δια ζώσης ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ και τέσσερις κορυφαίοι Υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Σύρο την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των ενεργειών μεταβίβασης του ναυπηγείου, στον Ελληνοαμερικανό επενδυτή, Πάνο Ξενοκώστα.

Οι κινήσεις του κ. Ξενοκώστα - για ένα Νεώριο με παρόν και μέλλον το οποίο θα λειτουργεί με πιο φιλικό τρόπο απέναντι στο περιβάλλον και στο οποίο υπάρχει έντονη η “σφραγίδα” της ποιοτικής δουλειάς των εργαζομένων -, παρουσιάστηκαν σε βίντεο στην αίθουσα συσκέψεων του ναυπηγείου, προκειμένου να ενημερωθούν τόσο ο Αμερικανός Πρέσβης, όσο επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Από την πλευρά του Αμερικανού Πρέσβη εκφράστηκαν συγχαρητήρια προς τον κ. Ξενοκώστα και τους εργαζομένους, για τη σημαντική πρόοδο που κατάφεραν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το Νεώριο να “γευτεί” την επιτυχία και να εισέλθει σε μία νέα περίοδο ακμής.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ έκανε λόγο για success story” αναφερόμενος στο Νεώριο, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την πρόοδο, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και δουλειάς. Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε σύντομα πως έχουν πραγματοποιηθεί θετικές εξελίξεις όσον αφορά τη λειτουργία του, υπενθυμίζοντας ακόμη, πως κατά το παρελθόν, η εικόνα του δεν απέπνεε την αισιόδοξη σημερινή προοπτική του.

Αμέσως μετά την παρουσίαση των δύο βίντεο για το πέρασμα του Νεωρίου από το παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον, ακολούθησε η ξενάγηση του κ. Πάιατ και των τεσσάρων Υπουργών στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, από τις οποίες παρακολούθησαν άσκηση απορρύπανσης της θάλασσας, από την πλευρά του Λιμεναρχείου Σύρου και των καβοδετών, με τη συνδρομή πλωτών μέσων.

Στο ναυπηγείο εκτός από κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρας, αιρετοί της Δημοτικής Αρχής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσος, όπως τέλος ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου και ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, π. Φλαβιανός Αλμπέσκου. Στην ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων συμμετείχε μεταξύ άλλων από το Εργοστασιακό Σωματείο και ο πρόεδρος, Αντώνης Χατζαντώνης.

 

Αναγέννηση και παραγωγική πορεία

Σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια και την προσπάθεια του κ. Ξενοκώστα για το Νεώριο, στην αίθουσα συσκέψεων, έγινε πρωτίστως αναφορά στις ενέργειες για ένα ναυπηγείο πιο φιλικό στο περιβάλλον καθώς επίσης, υπήρξε η δέσμευση για μελλοντικές δράσεις σχετικά με την παρακολούθηση των καλύτερων περιβαλλοντικών πρακτικών αναφορικά με τη λειτουργία του.

Αρχικά, ο κ. Ξενοκώστας αναφερόμενος στις εξελίξεις για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, μετά το επιτυχημένο βήμα του στο Νεώριο της Σύρου, ανέφερε τα εξής: “Σκοπός μας είναι τα ναυπηγεία να είναι οικονομικά αυτόνομα και ειδικά της Ελευσίνας να μην στηρίζεται μόνο στα ναυπηγικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού”. Με φόντο τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης στα επενδυτικά σχέδιά του, ο ίδιος ευχήθηκε οι αρμόδιοι Υπουργοί να είναι αρωγοί και σε περαιτέρω θετικές εξελίξεις.

Εστιάζοντας στο Νεώριο της Σύρου, ο ίδιος εξήγησε πως στα άμεσα σχέδιά του είναι η αγορά μίας νέας δεξαμενής ANAMAX plus, κόστους 10 – 15 εκ. ευρώ προκειμένου να έρθουν ακόμη περισσότερα πλοία στο Νεώριο ενώ στη συνέχεια, ο κ. Ξενοκώστας μίλησε για την απομάκρυνση της αμμοβολής από τον χώρο που βρισκόταν συγκεντρωμένη μέχρι και πρόσφατα, για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.

“Ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει γίνει στο Αιγαίο τις τελευταίες 10ετίες. Καταφέραμε και απομακρύναμε - με ανακύκλωση - 85.000 τόνους σκουπιδιών - αμμοβολής που είχαν ξεμείνει στο ναυπηγείο για 25 χρόνια”. Πρόσθεσε μάλιστα, πως, “Ανακυκλώθηκαν όλα σε τσιμεντοβιομηχανίες”, με αποτέλεσμα να αδειάσει πλήρως ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για νέες δραστηριότητες.

“Καθάρισε το τμήμα όπου θα ξεκινήσουμε τις καινούργιες επενδύσεις για την επανενεργοποίηση χώρων για τη ναυπήγηση σκαφών 85 μέτρων 2.500 τόνων για mega yachts” ενώ όπως συμπλήρωσε, αυτό “θα μπορεί να υποστηρίζει και τον ελληνικό και αμερικανικό στόλο που πλέει στο Αιγαίο”.

Ο ίδιος αφού εξήγησε μάλιστα πως θα καλύπτεται και ό,τι έκτακτο προκύπτει, μίλησε επιγραμματικά για την κατασκευή της νέας κορβέτας “Θεμιστοκλής” σε συνεργασία με τα Ισραηλινά ναυπηγεία.

Αμέσως μετά και τις τοποθετήσεις των Υπουργών, ο Πάνος Ξενοκώστας, ευχαρίστησε τους ίδιους για την εμπιστοσύνη τους μέχρι σήμερα, στα σχέδιά του για την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα.

 

Αδ. Γεωργιάδης: Αποφασίσαμε να μην αφήσουμε να μαραζώσει αυτό το μέρος

Επικεφαλής του Υπουργικού κλιμακίου ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. “Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος ως εκπρόσωπος – εδώ - του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που βλέπω την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα ναυπηγεία του Νεωρίου” σημείωσε προλογικά της τοποθέτησής του για τη σημερινή πορεία του Νεωρίου, υπενθυμίζοντας μάλιστα, πως η εν λόγω πορεία δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη του παρελθόντος. 

“Ήμουν Υπουργός Ναυτιλίας το 2011 και το 2012 όταν προσπαθούσαμε να βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε το ρεύμα στο Νεώριο Σύρου, διότι τότε κοβόταν το ρεύμα ενώ οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας μάλιστα πως, με την εμφάνιση του κ. Ξενοκώστα, υπήρξε ανατροπή αυτής της νοσηρής κατάστασης.

Στόχος ήταν μία καλύτερη ζωή σε αυτό το νησί. Σε ένα νησί του οποίου η ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας και του ελληνικού εμπορίου. Και πράγματι έως την ημέρα που η ΟΝΕΧ αποφάσισε να επενδύσει χρόνο και χρήμα για το ναυπηγείο της Σύρου, το Νεώριο και γενικώς τα ναυπηγεία στην Ελλάδα, φάνταζαν μία χαμένη υπόθεση” δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας για την απόφαση του πολιτικού προσωπικού να μην αφήσει αυτή την παράδοση να χαθεί.

“Και η προηγούμενη κυβέρνηση – γιατί θέλω πάντοτε να παρουσιάζω το σύνολο μιας ιστορίας -. αλλά και η δική μας κυβέρνηση, εγώ αλλά και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφασίσαμε να μην αφήσουμε αυτό το μέρος να μαραζώσει για να ζούμε σήμερα αυτές τις χαρούμενες στιγμές”.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας πως, “Σήμερα είμαστε μόνο στην αρχή” πρόσθεσε πως, Το Νεώριο απέδειξε ότι η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και αξίζει και μπορεί να τα καταφέρει και η κυβέρνηση απέδειξε ότι είμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα”.

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, χαρακτήρισε “εντυπωσιακή” την ωριμότητα και την εργατικότητα στα ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου, λέγοντας πως το παράδειγμα αυτών των εργαζομένων “αποτελεί έμπνευση και για τους συναδέλφους τους στην Ελευσίνα”.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να απευθύνει συγχαρητήρια για “το εξαιρετικά εντυπωσιακό έργο απομάκρυνσης των υποπροϊόντων αμμοβολής”.

 

Ν. Παναγιωτόπουλος: Απαραίτητες οι εργασίες και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την υπεύθυνη στάση του κ. Ξενοκώστα αναφορικά με το Νεώριο, ενώ τόνισε πως και η κυβέρνηση επέδειξε αντίστοιχη υπευθυνότητα για να βοηθήσει στις διαδικασίες μετάβασης σε μία νέα εποχή.

“Όταν συναντηθήκαμε πρώτη φορά με τον κ. Ξενοκώστα για να δούμε πώς μπορεί το Υπουργείο μας να βοηθήσει, κατάλαβα ότι είχα να κάνω με ένα άνθρωπο, ο οποίος ήξερε τη δουλειά, ενδιαφερόταν για τη δουλειά και είχε πλάνο για το Νεώριο Σύρου και για τη ναυπηγική βιομηχανία. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όπου μπορούσαμε γιατί είδαμε μία επιχείρηση που σιγά σιγά στεκόταν στα πόδια της και κέρδιζε και το μέλλον της” σχολίασε αρχικά, λέγοντας παρακάτω μάλιστα πως, “Η είσοδος των ναυπηγείων Ελευσίνας που διεκπεραιώνεται αυτές τις μέρες διευρύνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές”.

Μάλιστα ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε πως, “αυτή η κίνηση ενδιαφέρει και εμάς, μιλώντας εξ ονόματος των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας, διότι το αντικείμενο της εργασίας, οι ναυπηγικές εργασίες και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αυτή τη στιγμή είναι άκρως απαραίτητες δεδομένων των συνθηκών”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θέλησε να σχολιάσει ακόμη πως το Νεώριο Σύρου υπό τη διοίκηση της ONEX κατάφερε να περάσει από την πλήρη αδράνεια σε μία νέα πραγματικότητα με προοπτικές, γεγονός που εξήγησε πως χαροποιεί το Πολεμικό Ναυτικό υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας ενίσχυσής του με νέα σκάφη.

“Δηλώνω ότι είμαστε εδώ σε μία σχέση ανοικτή, ειλικρινή και σε μία σχέση συνεργασίας” πρόσθεσε σε απόλυτο τόνο ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας τέλος θετική και τη στάση του επιχειρηματία Ανδρέα Μαρτίνου – με αφορμή τις εξελίξεις με την Αγία Σοφία – να προτρέψει κι άλλους Έλληνες εφοπλιστές να επιλέγουν για τα πλοία τους τα ελληνικά ναυπηγεία και όχι αυτά της Τουρκίας.

 

Γ. Βρούτσης: Αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αγώνα εργαζομένων

Σε άκρως αισιόδοξο τόνο μίλησε και ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης για τη θετική πορεία του Νεωρίου, υπογραμμίζοντας μάλιστα την αξία της στάσης των εργαζομένων του. “Ήσασταν εσείς κ. Ξενοκώστα, αλλά όχι μόνον εσείς, ήταν και οι εργαζόμενοι η ψυχή αυτής της προσπάθειας. Αυτό που είδαμε εδώ εκ μέρους των εργαζομένων του Νεωρίου δεν έχει προηγούμενο” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τη “βούληση” της σημερινής κυβέρνησης να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της ONEX για μία επανεκκίνηση της ναυπηγοεπισκευής από τη Σύρο.

Στο Νεώριο ζει πραγματικά η αυθεντική ιδιωτική πρωτοβουλία που έρχεται να δημιουργήσει, έρχεται να προσφέρει, έρχεται να μεγαλώσει ταυτόχρονα μαζί με τον αγώνα των εργαζομένων. Ίσως είναι η πυξίδα του μέλλοντος για τη χώρα μας” πρόσθεσε ο Υπουργός Εργασίας, δίνοντας έμφαση παρακάτω στην ανάγκη ενίσχυσης των δεξιοτήτων των ανθρώπων που εργάζονται και θέλουν να εργαστούν στον συγκεκριμένο κλάδο.
“Αυτό είναι μία πρόκληση για την Ελλάδα, γιατί εμείς σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ανάπτυξης που διαθέτει και τους ανάλογους πόρους, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να εκπαιδεύσουμε ανθρώπινο δυναμικό σε περιοχές της χώρας που έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο δουλειάς όπως εδώ στο Νεώριο. Αυτό κ. Ξενοκώστα το έχουμε υποσχεθεί και θα το προχωρήσουμε” δήλωσε κατηγορηματικά ο Γιάννης Βρούτσης, επαναλαμβάνοντας πως είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

 

Γ. Πλακιωτάκης: Ανάπτυξη ναυπηγικής βιομηχανίας

Την ικανοποίησή του για την αναγέννηση του Νεωρίου εξέφρασε και ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, υποστηρίζοντας εξ αρχής πως, “Η Ελλάδα είναι κορυφαία παγκόσμια δύναμη στο χώρο της ναυτιλίας και οφείλει να έχει αντίστοιχη ναυπηγική βιομηχανία”. Ως εκ τούτου, ο κ. Πλακιωτάκης σχολίασε παρακάτω πως, “Η κυβέρνηση στηρίζει την επίτευξη του στόχου αυτού και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη διαρκή ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ναυπηγείου της Σύρου, που κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση”. Ο ίδιος, ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο Νεώριο, δεσμεύθηκε απέναντι στον κ. Ξενοκώστα πως, “Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους στόχους σας”.

Ο Αμερικανός Πρέσβης σε Δήμο και Επιμελητήριο

Επίσημη συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας πραγματοποίησε την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

Κύριο θέμα της συζήτησης των δύο προσώπων ήταν η εντυπωσιακή πρόοδος που έχει σημειώσει το ναυπηγείο τόσο στο αναπτυξιακό κομμάτι όσο και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τα όσα εξαγγέλθηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμαρχος τόνισε πως το ναυπηγείο αποτελεί πολύ σημαντικό οικονομικό παράγοντα του νησιού και τον γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να καταστεί “πράσινο” και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Επίσης, η οικονομική ανάπτυξη του ναυπηγείου συνεπάγεται αύξηση των θέσεων εργασίας, γεγονός που αποτελεί μεγάλη ανάσα για τους κατοίκους, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο που ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

Τη συζήτηση απασχόλησε και η πανδημική κρίση, με τον κ. Πάιατ να συγχαίρει τον κ. Λειβαδάρα για την ορθή διαχείριση αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης στο νησί.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφθηκε και το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος, Γιάννης Ρούσσος παρουσίασε τις ενέργειες στις οποίες προέβη το Επιμελητήριο Κυκλάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα σύγχρονα και αναβαθμισμένα τεχνολογικά συστήματα, χάρη στα οποία το Επιμελητήριο Κυκλάδων κατάφερε να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες για ενημέρωση και εκπαίδευση των επιχειρηματιών στα πρωτόκολλα υγιεινής. Επίσης, αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό έργο για τη δημιουργία «Cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας» και τον ενημέρωσε για την εξέλιξή του. Τέλος, εστίασε στην έρευνα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων στη Σύρο και τις Κυκλάδες και τους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν.

Ο Αμερικανός Πρέσβης έδειξε ανάμεσα σε άλλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομική επίπτωση της πανδημίας στις επιχειρήσεις των Κυκλάδων και ζήτησε να ενημερωθεί για τις ανάγκες και τις προτεινόμενες λύσεις.