“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Προβληματισμό στο κλάδο της εστίασης έφεραν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση
  • Παρασκευή, 27 Αυγούστου, 2021 - 06:25

Για ένα «βαρύ» χειμώνα προετοιμάζονται οι επιχειρηματίες εστίασης του Ρεθύμνου βλέποντας την επιδημιολογική εικόνα του νομού, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά και τα μέτρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναφορικά με την πρόσβαση των αποκλειστικά εμβολιασμένων στα καταστήματά τους από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σύμφωνοι με το σκεπτικό της κυβέρνησης αναγνωρίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού ως μονόδρομο για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εν τούτοις εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι για τεράστιες επιπτώσεις στο τζίρο τους, ιδίως μετά τον Οκτώβριο, οπότε και θα ξεκινήσει επί της ουσίας η χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων τους.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η πρόσβαση των πελατών στους χώρους εστίασης το χειμώνα θα περιοριστεί σημαντικά, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού τοπικά είναι ανεμβολίαστο και πως σε πολλές περιπτώσεις οι παρέες είναι μεικτές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης του Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός, ο ενάμισης μήνας λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνθήκες κανονικότητας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο τζίρο των 16 προηγούμενων μηνών, ενώ τονίζουν πως θα περίμεναν, μαζί με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, να ανακοινωθούν και μέτρα στήριξης του κλάδου εστίασης, δηλαδή μείωση των ενοικίων, αναστολή συμβάσεων εργασίας αλλά και προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Έχουμε βαρεθεί να αλλάζουν τα μέτρα διαρκώς. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Υπάρχει πολύς κόσμος και εδώ στο Ρέθυμνο που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί και δεν ξέρω αν θα το κάνει το επόμενο δίμηνο. Εμείς συμφωνούμε με τον εμβολιασμό, ωστόσο σίγουρα η αποκλειστική πρόσβαση εμβολιασμένων στα καταστήματά μας θα έχει τεράστια επίπτωση στην κίνηση και στον τζίρο μας. Σε μια παρέα ατόμων που έρχονται να φάνε η αλήθεια είναι ότι οι μισοί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Είμαστε κι εμείς σε αχαρτογράφητα νερά, δεν ξέρουμε ούτε πως θα αντιδράσει ο κόσμος ούτε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση. Εμείς θέλουμε να είναι εμβολιασμένοι όλοι που θα μπαίνουν στα μαγαζιά μας γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός. Όμως πρέπει και εμείς να δουλέψουμε. Το ότι δουλέψαμε 2 μήνες δεν σημαίνει ότι βγάλαμε τα σπασμένα δυο χρόνων. Οπωσδήποτε πρέπει το κράτος να μας βοηθήσει. Είτε με την μορφή επιδότησης με το ενοίκιο, είτε με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, οτιδήποτε. Σίγουρα όμως κάτι πρέπει να κάνουν.

Πραγματικά ελπίζουμε και ευχόμαστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού μέχρι τον Οκτώβριο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην χρειαστεί να πάρουν άλλα μέτρα.

Δυστυχώς φοβόμαστε τα χειρότερα. Ακόμα και ένα νέο λουκέτο, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού».

Από την πλευρά του ο επαγγελματίας Όθωνας Χριστουλάκης ανάφερε: «Για μια ακόμα φορά καλείται ο κόσμος της εστίασης να σηκώσει το βάρος. Εμείς εδώ στο Ρέθυμνο επειδή το κλίμα και οι συνθήκες είναι κάπως διαφορετικότερες, είναι καλύτερες και επειδή δεν έχουμε και βαρύ χειμώνα θα την ψιλοβγάλουμε αλλά μακάρι βέβαια να έχουμε δουλειά, να μην μας κλείσουν ή να μην κλείσουμε από μόνοι μας. Όμως αυτό το «ρατσιστικό» της επιλογής δεν θα περπατήσει την στιγμή που 55% της κοινωνίας μας είναι ανεμβολίαστοι. Πρέπει να επιλέξουν άλλο τρόπο να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί και όχι ας πούμε μέσω της εστίασης».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα διενεργείται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή Covid free app. Παράλληλα οι εργαζόμενοι του κλάδου που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή Covid Free App από τον εργοδότη.

Ελπίδα Αριστείδου