Αυξημένα αντανακλαστικά από το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην προσεχή Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων στη Θεσσαλονίκη

Ετοιμότητα απέναντι στο “τσουνάμι” ανατιμήσεων

Μετά τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα στοχεύσει ειδικότερα σε προτάσεις για τις νησιωτικές επιχειρήσεις

Έντονη ανησυχία προκαλεί το κύμα ανατιμήσεων που θα καταγραφεί σε βασικά είδη και προϊόντα στη χώρα μας, με το Επιμελητήριο Κυκλάδων να έχει υψώσει τις κεραίες του και να προετοιμάζεται για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση των τιμών σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης δεν θα θέσει σε άσχημη μοίρα μόνον νοικοκυριά, αλλά και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων όσες λειτουργούν στις Κυκλάδες, μπορεί να έλαβαν ανάσα από την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό, αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν καταφέρνουν να “σβήσουν” συνολικά τις τραγικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Αναφορικά με τα παραπάνω, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος εξηγεί πως θα συμμετάσχει το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην πανελλαδική γενική συνέλευση όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, στην οποίαν θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Αμέσως μετά τις όποιες ανακοινώσεις κάνει ο ίδιος σχετικά με το θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αφού αξιολογήσει τα μέτρα, θα προβεί σε στοχευμένες διεκδικήσεις για τις επιχειρήσεις του νομού.

Κυκλάδες: Αναμονή για διεκδικήσεις και μέτρα

Ειδικότερα, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για το θέμα των ανατιμήσεων, ο Γιάννης Ρούσσος υπήρξε σαφής. “Επίκειται ένας δύσκολος χειμώνας και ξεκινάνε όχι μόνον στην χώρα μας αλλά και γενικότερα, σε έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων ανατιμήσεις. Αυτό θα δυσκολέψει την καθημερινότητα όχι μόνον των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών. Υπάρχει μία ελπίδα ότι αυτές οι ανατιμήσεις μπορεί να είναι πρόσκαιρες”.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο οικονομικό θέμα “εμείς ως Επιμελητήριο το παρακολουθούμε”, γνωστοποιώντας παρακάτω τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων. “Όπως είναι φυσικό το συγκεκριμένο θέμα και την Παρασκευή το πρωί υπάρχει γενική συνέλευση όλων των Επιμελητηρίων της χώρας στη Θεσσαλονίκη. Στις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει συνάντηση και με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Το θέμα αυτό έχει προετοιμαστεί και προϋπολογισθεί να συζητηθεί γιατί “καίει”. Κυρίως βέβαια θα συζητηθούν όσα αφορούν τις επιχειρήσεις γιατί αυξάνεται το κόστος σε λειτουργικά έξοδα όπως η ΔΕΗ κ.α., σε μία περίοδο πολύ δύσκολη. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν προλάβει να κλείσουν τις πληγές τους και τους έρχεται ένα άλλο επιπλέον κόστος, για το οποίο υπάρχει μία δυσκολία” παρατήρησε ο πρόεδρος, λέγοντας μάλιστα πως μέχρι στιγμής “υπάρχουν οι πρώτες συζητήσεις και αναφορές ότι κάποιο από αυτό το κόστος θα καλυφθεί με παρεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης. Αυτό δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη”.

Κατά συνέπεια, φωτίζοντας τον τρόπο δράσης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ανέφερε τα ακόλουθα: “Το θέμα είναι ότι εμείς ως Επιμελητήριο πάντοτε κοιτάζουμε να συνεργαζόμαστε για τα γενικότερα θέματα με άλλους φορείς, όπως είναι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και στα ειδικά να παρεμβαίνουμε. Σχετικά με τις επιχειρήσεις τις δικές μας και επειδή ο τουρισμός πήγε καλά, νομίζουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν λύσει τα προβλήματά τους. Δεν είναι όμως έτσι. Σε ένα σύνολο 20.000 επιχειρήσεων η δυσκολία που έχει το Επιμελητήριο είναι να εντοπίσει τα ειδικότερα θέματα και να παρεμβαίνει στοχευμένα. Άρα, ως Επιμελητήριο μετά τη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Δευτέρα θα δούμε με βάση τις ανακοινώσεις, ποια θα είναι η αντίδρασή μας για το θέμα των Κυκλάδων”.

 

Στοχευμένη κίνηση για μειωμένο ΦΠΑ

Ερωτηθείς αν στη Γενική Συνέλευση θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά, ο Γιάννης Ρούσσος υπήρξε σαφής. “Είναι ένα θέμα που κατά καιρούς βγαίνει στην επιφάνεια και όχι μόνον από το Επιμελητήριο, αλλά από την Περιφέρεια, καθώς και από άλλους φορείς και μένει, γιατί κάθε φορά κάτι άλλο προηγείται. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτήν την περίοδο δεν ανοίγει το θέμα του ΦΠΑ για τα νησιά” σχολίασε ο πρόεδρος, σημειώνοντας παράλληλα πως, το πολύ σοβαρό θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει συντονισμένα και προσεχώς το σύνολο των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας. “Όμως αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση των νησιωτικών Επιμελητηρίων που ακολουθεί της Θεσσαλονίκης επειδή πλέον η διεκδίκηση του μειωμένου ΦΠΑ, δεν αφορά μόνον το Αιγαίο, αλλά αφορά και τις άλλες περιοχές της χώρας όπως το Ιόνιο”.

Ο κ. Ρούσσος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, σημειώνοντας τέλος πως “Η αίσθησή μου είναι πως δεν είμαστε κοντά σε μία τέτοια προοπτική και αναζητούμε ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να παρέμβουμε συλλογικά όλα τα νησιωτικά Επιμελητήρια. Καλό είναι να υπάρξει μία στοχευμένη κίνηση”.