Ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για τα νέα μέτρα

  • Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, 2021 - 11:43

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση Δ1α/ΓΠοικ72486/20-11-2021 για τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Δευτέρα 22 Νοεμβρίου έως και την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Τα κυριότερα μέτρα που θεσπίζονται με την Υπουργική Απόφαση είναι τα εξής:

1.       Η τήρηση αποστάσεων στα καταστήματα παραμένει στο 1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων και 1 άτομο ανά 2 τ.μ.  Στα καταστήματα τροφίμων η αναλογία αυτή είναι 1 άτομο ανά 9 τ.μ., π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων,pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.

2.       Εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο στην βιτρίνα των κανόνων λειτουργίας και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

3.       Οι πελάτες που εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα μη τροφίμων θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test).  Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν αρνητικό self-test.  Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.

4.       Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση όσων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών και εργοδοτών που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, να προσκομίσουν υποχρεωτικά PCR ή rapid τεστ 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ελέγχων τις δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ τους 48 ώρες. Τα ως άνω τεστ γίνονται με έξοδα των εργαζομένων και είναι αυτοτελή, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά οι  διαγνωστικοί  έλεγχοι  που  διενεργούνται και πληρώνονται από τον εργοδότη.

5.       Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ΕΣΕΕ, το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλάζει ριζικά την προηγούμενη απόφασή του για πλήρη περιορισμό της πώλησης καλλυντικών προϊόντων επαγγελματικής χρήσης μόνο από κομμωτήρια και κουρεία, λόγω της πανδημίας.  Σύμφωνα με την νέα διάταξη, επιτρέπεται πλέον η πώληση και από τα καταστήματα λιανικής, εφόσον αφορά σε ένα ή δύο τεμάχια προϊόντων ανά κωδικό είδους και ανά πελάτη.

6.       Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ορίσει νέο ωράριο καταστημάτων μόνο στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες και όπου υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε ότι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο της Σύρου σας ενημερώνουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο ωράριο καταστημάτων της Σύρου και παραμένουμε στο ήδη υπάρχον.