Στα 40 χρόνια έκδοσής της, η “Κοινή Γνώµη” παρείχε την ευκαιρία σε πολλά πρόσωπα να εργαστούν, να αναδειχθούν και να εξελιχθούν

Ανοικτός δημοσιογραφικός ορίζοντας

Με “πυξίδα” τον ειλικρινή διάλογο µε το αναγνωστικό κοινό και την έγκυρη ενηµέρωση των πολιτών τόσο στη Σύρο, όσο και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, η “Κοινή Γνώµη” ήταν και συνεχίζει να είναι για 40 συναπτά έτη, η ηµερήσια περιφερειακή εφηµερίδα του νοµού, που παρείχε διαχρονικά ανοικτό ορίζοντα σε δηµοσιογράφους ώστε να εξελιχθούν και να προοδεύσουν στον ανεξάντλητο “κόσµο” της ενηµέρωσης. 

 

Ηεφηµερίδα αποτέλεσε πρόσφορο πεδίο για τη δηµοσιογραφική ανάπτυξη και επαγγελµατική “ενηλικίωση” πολλών ανθρώπων, που σταδιακά ανέπτυξαν ισχυρούς δεσµούς µε το αναγνωστικό κοινό, οικοδοµώντας σε καθηµερινή βάση εµπιστοσύνη χάρη στην εγκυρότητα, την αµεσότητα, την αντικειµενικότητα, αλλά και την κριτική τοποθέτηση σε υποθέσεις ουσίας για την πρόοδο των νησιών και την ενηµέρωση των κατοίκων τους. 

Μία ανασκόπηση στα 40 χρόνια ζωής της “Κοινής Γνώµης” αποδεικνύει πως το έντυπο καθώς και η ηλεκτρονική έκδοσή του σήµερα, αποτέλεσαν και εξακολουθούν δυναµικά να αποτελούν ένα “σχολείο” στο οποίο εκπαιδεύτηκε ένας πολύ µεγάλος αριθµός δηµοσιογράφων. 

Κάθε πρόσωπο που εργάσθηκε στην “Κοινή Γνώµη”  ήταν και µία ιδιαίτερη µατιά, µα και κάθε ∆ιευθυντής µία ξεχωριστή “σφραγίδα” στις σελίδες της. 

Η απήχηση στον κόσµο, η διεισδυτικότητα του µέσου και ο σφιχτός δεσµός του µε τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, εδραιώθηκαν µέσα από την αποτύπωση της επικαιρότητας µε συνέπεια και υπευθυνότητα. Η πλούσια και πολύχρονη ιστορία της “Κοινής Γνώµης” αποτελεί για τη σηµερινή δηµοσιογραφική οµάδα της, την ισχυρή παρακαταθήκη της, ώστε να συνεχίσει δυναµικά το έργο της στο πεδίο της ενηµέρωσης, δεσµευόµενη  για ανεξάρτητη και αντικειµενική δηµοσιογραφία. 

∆ιευθυντές, δηµοσιογράφοι, συνεργάτες 

Πολλά τα πρόσωπα που εργάσθηκαν στην “ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ” από την πρώτη ηµέρα κυκλοφορίας της µέχρι και σήµερα. Με εκδότη τον Γιώργο Βακόνδιο, ανέλαβαν διευθυντική θέση αρκετά πρόσωπα όπως ο Γιώργος Φρέρης από το πρώτο φύλλο και για ένα µικρό χρονικό διάστηµα, µε τον Βαγγέλη Μαρκόπουλο να ακολουθεί ως υπεύθυνος σύνταξης, αλλά και ακολούθως τον Λούη Γαδ, ο οποίος ανέλαβε από το 10ο µήνα της έκδοσης έως τον Σεπτέµβριο του 1990. Για ορισµένα διαστήµατα και σε περιόδους εξέλιξης και αλλαγών, κράτησε τα διευθυντικά “ηνία” ο εκδότης Γιώργος Βακόνδιος, ενώ σταδιακά σε διευθυντικές θέσεις, µε παράλληλη αρθρογραφία, πορεύτηκαν οι Γιάννης Ρουσσουνέλος,  Μάριος Βουτσίνος και τα τελευταία 10 χρόνια η Τέτα Βαρλάµη. 

∆ηµοσιογράφοι και συνεργάτες υπήρξαν σηµαντικά πρόσωπα από τα πρώτα χρόνια έκδοσης της Κοινής Γνώµης, τα ονόµατα των οποίων ακολουθούν αναλυτικά. 

Αρθρογράφοι: Αντώνης Σολάρης, Γιώργος Γεωρτζόγλου, Φλώρα Ρούσσου, Κώστας Απέργης, Κατερίνα Σιγάλα, Γρηγόρης Σπανάκος, Γιάννης Ξαγοράρης, Λίτσα Χαραλάµπους, Μαίρη Ρώτα, Σπύρος Παναγιωτίδης, Γιάννης Βρούτσης, Αντωνία Βουτσίνου, Κυριακή Παπαγιάκουµου, Πόπη Μπάϊλα, Μάριος Βουτσίνος, Απόστολος Χατζηπαρασκευαΐδης, Νίκος Πετράκης, Εύα Χατζάκη, Μόσχα Κοντορούση, ∆ηµήτρης Πράσσος, Βιβή Πασπαλάρη, Θοδωρής Κουµπαράκης, Ιφιγένεια Βαρδοπούλου, Ρούλα Μπράουν, Νίκος Σαράντης, Βασίλης Παπαδάκης, Ρίτα ∆αλεζίου, Νίκος Πετράκης, Γιώργος Σαρτζετάκης, Μάριος Στέλιος Ίρσης, Ελένη Κοντιζά, ∆ανάη Μαύρου, Μαρία Μώρου, Φίλιππος Ζάχαρης, Παναγιώτης Κουλουµπής, Ανδρέας Τζίνης, Χρήστος Κώνστας, Θάνος Θραψιάδης, ∆ηµήτρης Βόϊκος, Βασιλική Μαυρουδή, Λουίζα Γαδ, Τζένη Παπαζιού, Ελένη Τσελεµπή, Θάνος Καψάλης, ∆ηµήτρης Μερεµέτης, Αγνή Ζησίδου, Μαρία Πλυτά, ∆έσποινα Συλιβάνη, ∆ηµήτρης Ζολώτας, Γιώργος Ξανθάκης, Σταύρος Μαυράκης, Άννα – Τερέζα ∆αλµυρά, Γιώργος Ορφανός, Λίλα Κορωναίου, Αντώνης Μπούµπας, Ραέλα Αζίζαϊ, Μαιρηλίνα Φρέρη, Λίνα Θεολογίτου, Θοδωρής Καρατζούνης, Κύρα Αδάµ, Γιώργος Μαρκατάτος. 

 

 

Ελεύθεροι συνεργάτες: Γιώργος Καφούρος, Αυγουστίνος Παλαιολόγος, Ανδρέας Ζαφειράκης, Νίνα Γιαννούτσου, Τάσος Αναστασίου, Σπεράντζα ∆ουράτσου, Ανδρέας Γιαννίρης, ∆ηµήτρης Λεβαντής, Βαγγέλης ∆εναξάς, Αντώνης Καρατάσος, ∆ηµήτρης Νικολιάς, Αντώνης Ξανθίας, Σταµάτης Χωραΐδης, Μαρία Μαυρίκου, Νίκος Αλµπανόπουλος, ∆ηµήτρης Σιδερής.

Αξίζει να αναφερθεί πως µε µεράκι και προσοχή γινόταν η
σελιδοποίηση της εφηµερίδας από τους Γιάννη Πάπιτση, Γιώργο Βακόνδιο, Νίκο Βαρθαλίτη, Έλντα Σαλάχα, Μαρία Αθανασοπούλου, Φραγκίσκα Βουτσίνου, Βένια Βουµβάκη, Χρύσα Αραγιάννη, Ιωάννα Παπαδάκη, Βαγγέλη Ξαγοράρη και σήµερα από τον Παντελή Βαρθαλίτη. 

Το πολύτιµο “πενάκι” των σκιτσογράφων 

Ιδιαίτερο χώρο στις σελίδες της εφηµερίδας είχαν οι σκιτσογράφοι που εργάσθηκαν σε αυτήν, από τα πρώτα σχεδόν χρόνια έκδοσής της. Με το αιχµηρό “πενάκι” τους, κόσµησαν τις σελίδες της, καυτηριάζοντας εύστοχα και ουσιαστικά την επικαιρότητα. Πολιτικά πρόσωπα, πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, αλλά και από κάθε χώρο µε θέσεις θεσµικές και ευθύνης, “πρωταγωνίστησαν” στα σκίτσα. Με τη “σφραγίδα” του Γιάννη Ξαγοράγη, του Τάκη Χάλαρη, του Πάχου, του Κυριτσόπουλου, της Σοφίας Ρούσσου, του Θωµά Κλεινάκη και του Τάσου Μαραγκού, η “Κοινή Γνώµη” καθιέρωσε σε σταθερή βάση το πικάντικο... σχόλιο στο νησιωτικό χώρο των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου. 

Στήλες 

Τη σκωπτική µατιά τους στα γεγονότα της Σύρου και των Κυκλάδων απέδωσαν σταθερά και διαχρονικά οι συντάκτες και δηµοσιογράφοι της “Κοινής Γνώµης”, καταθέτοντας την ουσιαστική κριτική τους µέσα από τις στήλες τους. 

Οι τίτλοι αυτής της “ενότητας” έχουν ως εξής: Γράφει ο Ρίµος, Στήλη Άλατος, Ριπίδια, Φωτογραφίζοντας την επικαιρότητα, Σκέψεις, Ευγενώς Αγενώς, Αθλητική Στήλη, Αιχµές στην επικαιρότητα, Φωνή βοώντος, Μηδέν µε τόνο, Ρωµέικες Περι(κ)υκλάδες, Ρητά και Άρρητα, Η “Κοινή Γνώµη” πριν δέκα χρόνια, Ενώ η ζωή κυλά, Τα εν οίκω, Και µη χειρότερα, Τα στραβά και τα παράλογα, Με µια γρήγορα µατιά, Θου Κύριε, Όταν ο λύκος δεν είναι εδώ, Scripta Manent, ∆ώσε µου βήµα, Ψιλά γράµµατα. 

Το δικό της κοινό κέρδισε και η σταθερή εβδοµαδιαία σατιρική σελίδα της ΦΑΚΑΣ τα προηγούµενα χρόνια, η οποία είχε σατιρικό χαρακτήρα και ξεχωριστή µατιά απέναντι στα πρόσωπα της πολιτικής και της δηµόσιας ζωής της Σύρου και των Κυκλάδων, “ενοχλώντας” θετικά µε τον µοναδικό τρόπο της.