Διατηρεί προσδοκίες ο εμπορικός κόσμος της Σύρου για τα Χριστούγεννα και προσφέρει ήδη ορισμένες εκπτώσεις στους καταναλωτές

Αντίστροφη μέτρηση για τις εορταστικές αγορές

Β. Αλεξανδρίδης: “Ας προτιμήσουμε την τοπική αγορά για να στηρίξουμε τα εμπορικά και τις θέσεις εργασίας”

Τους καταναλωτές της Σύρου προσδοκά να κερδίσει ο εμπορικός κόσμος για την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και τα καταστήματα θα λειτουργούν βάσει εορταστικού ωραρίου, προσφέροντας ποικιλία στα προϊόντα, αλλά και αρκετές προσφορές.

Από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας τους, ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, τονίζει τη σημασία να υπάρξει στήριξη της τοπικής αγοράς, ώστε τα εμπορικά να λειτουργούν και να στηρίζονται και οι θέσεις εργασίας.

Ενόψει των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως, ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί τον κόσμο να επισκεφθεί την αγορά για τα εορταστικά ψώνια του, αλλά και για να απολαύσει το χαρούμενο κλίμα που θα κυριαρχεί λόγω όμορφων πρωτοβουλιών και δράσεων κυρίως την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πρωτοβουλίες για ευχάριστο κλίμα στις εμπορικές οδούς

Μιλώντας αναλυτικότερα για την έναρξη του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων στη Σύρο, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης ανέφερε τα εξής: “Αρχίζει το εορταστικό ωράριο από τις 18 Δεκεμβρίου τη Δευτέρα. Όλη την εβδομάδα θα είναι ανοικτά τα καταστήματα πρωί και απόγευμα. Κάποια καταστήματα έχουν κάποιες ιδιαίτερες προσφορές διότι προσπαθούν να προσκαλέσουν τον κόσμο και να τον κερδίσουν”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω κι ερωτηθείς για την κίνηση μέχρι σήμερα, παρατήρησε πως, “δυστυχώς, πρέπει να πω ότι είναι υποτονική η κίνηση στην αγορά. Όλο το φθινόπωρο τα καταστήματα είχαν θέμα. Προφανώς οι πολίτες περιμένουν τα δώρα των Χριστουγέννων και θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα να υπάρχει μία κινητικότητα”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης στην αγορά, βγάζουν εκπτώσεις για να προσεγγίσουν τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο τα εμπορικά προσδοκούν να έχουν κάποια έσοδα και να “βγει” οικονομικά το κατάστημά τους”.

Σχετικά με την προετοιμασία του Εμπορικού Συλλόγου για το διάστημα των εορτών και την εικόνα στις κεντρικές εμπορικές οδούς που θα συναντήσουν οι καταναλωτές, ανέφερε: “Από την πλευρά μας θα διοργανώσουμε και κάποιες ημέρες ξεγνοιασιάς στο κέντρο. Είναι δεδομένο για την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και προσπαθούμε ίσως να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και τις δύο προηγούμενες ημέρες. Θέλουμε να έχουμε μουσική κάλυψη και να προσπαθήσουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο”.

Προσοχή με τα ποσοστά των εκπτώσεων

Δεδομένου πως ακολουθεί και εκπτωτική περίοδος μετά τις γιορτές, ο κ. Αλεξανδρίδης επεσήμανε πως υπάρχει ίσως από μία μερίδα καταναλωτών ένας δισταγμός αναφορικά με τα χρήματα που θα δαπανήσουν τα Χριστούγεννα. “Η εκπτωτική περίοδος αρχίζει λίγο πριν τα μέσα Ιανουαρίου. Ακριβώς γι αυτό το θέμα έχει και μία αναμονή ο κόσμος. Ορισμένοι περιμένουν καλές εκπτώσεις και ίσως κάνουν τις απαραίτητες αγορές τώρα”, σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε και τους εμπόρους να τηρούν τα προβλεπόμενα και τη νομοθεσία για τις εκπτώσεις.

“Πρέπει να επισημάνω κάτι για μία ακόμη φορά. Ο κόσμος παρατηρεί τις τιμές αρχικά και μετά βλέπει την τιμή με την έκπτωση. Όταν δεν διαπιστώνει να ανταποκρίνεται η έκπτωση σε αυτό που θα έπρεπε, καυτηριάζει έντονα το γεγονός. Μου έχουν μεταφέρει ορισμένα παράπονα, όπως και κατά την black friday”, σημείωσε σχετικά, επισημαίνοντας πως, “αυτό δημιουργεί βαθύτερο πρόβλημα γιατί ο καταναλωτής αρχίζει και χάνει την εμπιστοσύνη του προς την αγορά. Αυτό είναι το χειρότερο όλων γιατί στρέφουν τον κόσμο προς λάθος κατεύθυνση”.

Ως εκ τούτου, παρακάλεσε πως, “αν δεν μπορεί ο επαγγελματίας να βάλει το 30 ή 40% σε ποσοστό έκπτωσης, ας βάλει ένα 10% αλλά να είναι πραγματική έκπτωση. Ο κόσμος είναι υποψιασμένος και είναι υποψιασμένος γιατί δεν έχει χρήματα. Όλα συνδέονται. Οπότε γι αυτό λέω να είμαστε ειλικρινείς με τις εκπτώσεις”.

Καλό είναι τα χρήματά μας να μένουν στον τόπο”

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρίδης τοποθετήθηκε και για τη ροπή των καταναλωτών προς τις ηλεκτρονικές αγορές. “Οι καταναλωτές θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όταν στηρίξουν την τοπική αγορά, διατηρούνται και τα μαγαζιά σε λειτουργία, όπως επίσης διατηρούνται και οι θέσεις εργασίας. Και υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται και ανήκουν στις οικογένειες της Σύρου. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά και να κοιτάξουμε να στηρίζουμε τον τόπο μας”, σημείωσε, καταλήγοντας πως, “το ορμητικό ποτάμι των ηλεκτρονικών αγορών δεν γυρίζει πίσω, όμως, πρέπει να το μετριάσουμε. Καλό είναι τα χρήματά μας να μένουν στον τόπο. Οπότε καλό είναι να δίνουμε προτεραιότητα στην τοπική αγορά”.