Αποτίμηση της καταναλωτικής κίνησης στη Σύρο, από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Β. Αλεξανδρίδη

Πτώση στις χριστουγεννιάτικες αγορές και ελπίδα για τις εκπτώσεις

Ανησυχία για την ολοένα και εντονότερη στροφή στην αναζήτηση προϊόντων μέσω διαδικτύου

Τζίρους χαμηλότερους των προσδοκιών κατέγραψαν τα εμπορικά καταστήματα της Σύρου την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, αφού παρά την αυξημένη κίνηση στις εμπορικές οδούς της πόλης, δυστυχώς, οι αγορές ήταν μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι, σε ποσοστό 10-15%.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, κληθείς να προβεί σε μία αποτίμηση της καταναλωτικής κίνησης και των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί, η στροφή των πολιτών στις διαδικτυακές αγορές, “γεννά” σταδιακά αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα τις “πληρώσει” η τοπική κοινωνία. Ειδικότερα σημειώνει πως θα μειωθούν τα προϊόντα προς διάθεση, αν δεν υπάρχει ζήτηση και άρα, περαιτέρω και ο κύκλος των μαγαζιών και των εμπορικών καταστημάτων, κάτι που θα φέρει μοιραία απολύσεις υπαλλήλων. Εκφράζει δε την αγωνία του για τα χρήματα που “φεύγουν” εκτός νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της Σύρου.

Ωστόσο, υπενθυμίζει πως από τη Δευτέρα (8/1) αρχίζει η χειμερινή εκπτωτική περίοδος, διάστημα κατά το οποίο θα υπάρξουν καλές προσφορές. Σε αυτόν τον χρόνο, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει, μεταθέτουν τις όποιες ελπίδες τους για μικρή οικονομική ανάκαμψη οι καταστηματάρχες και οι έμποροι.

Πτώση τζίρων και ανησυχία

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, μιλάει για την ανησυχία που προκάλεσαν οι περιορισμένες αγορές την εορταστική περίοδο. “Η κίνηση αυτές τις γιορτές στα καταστήματα της πόλης ήταν δυστυχώς, πιο υποτονική συγκριτικά με πέρυσι. Υπήρξε και διαπιστώθηκε μία πτώση της τάξης του 10-15%. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος και προφανώς δυσκολεύεται. Αυτό είναι το συμπέρασμά μας”, περιέγραψε, εξηγώντας παράλληλα πως, “υπάρχει πρόβλημα και με το διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές αγορές. Είναι γνωστό αυτό και δυστυχώς υπάρχουν απώλειες. Είναι μεγάλο το τονάζ που έρχεται για τα δεδομένα του νησιού και όλα αυτά, θεωρώ πως κάποια στιγμή θα τα βρούμε μπροστά μας”. Ωστόσο, φάνηκε να κατανοεί πως ο κόσμος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, επισημαίνοντας πως, “σίγουρα ο κόσμος κοιτάζει πώς θα ανταπεξέλθει καλύτερα”.

Ντόμινο… συνεπειών σε επίπεδο Σύρου

Η ανωτέρω κατάσταση πρόσθεσε πως θα φέρει συνέπειες σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα πολλές. “Όλη αυτή η κατάσταση θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο νησί μας. Εστιάζουμε στο νησί μας γιατί μας ενδιαφέρει να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις”, εξήγησε αρχικά, διευκρινίζοντας τα εξής: “Φυσικά αν συνεχιστεί με τέτοιο ρυθμό να “καλπάζει” η προτίμηση στις ηλεκτρονικές αγορές, τα καταστήματα θα μειώσουν την ποικιλία τους γιατί δεν αγοράζουν ποσότητες για να παρέχουν και καλύτερες εκπτώσεις. Μοιραία και στο υπαλληλικό προσωπικό θα υπάρξει μείωση”. Πρόσθεσε ακόμη πως, “ειδικά αν αναλογιστούμε πως φεύγει πολύ χρήμα που θα έκανε έναν “κύκλο” στο νησί”, εξήγησε πως απειλείται η “αντοχή” των καταστημάτων. “Αυτό είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, διαφορετικά θα υπάρχουν συνέπειες”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

Σχετικά με όλα τα παραπάνω, ο κ. Αλεξανδρίδης γνωστοποίησε πως θα υπάρξει σαφής και αναλυτική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, με στοιχεία. Στόχος θα αποτελέσει η ευαισθητοποίηση των πολιτών για στήριξη της τοπικής αγοράς. “Παρακολουθώ και βλέπω τι τονάζ έρχεται μέσω των εταιρειών courier στη Σύρο. Έχουμε μπει σε μία διαδικασία να συγκεντρώσουμε στοιχεία και να υπάρξει μία παρουσίαση για το τι συμβαίνει. Προσπάθειά μας θα είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συντοπίτες μας ως προς την κυκλική οικονομία που πρέπει να έχουμε. Δηλαδή πόσο σημαντικό είναι μέσα από τους τζίρους που πρέπει να γίνονται σε επιχειρήσεις της Σύρου, να επιστρέφουν χρήματα ως αποτέλεσμα και σε εμάς όλους. Δυστυχώς, πρέπει να δείξουμε τι θα φέρει η μείωση του χρήματος που κινείται στο νησί, σε επίπεδο οικονομίας”, επεσήμανε, διαπιστώνοντας πως, δυστυχώς “είναι κακή η κατάσταση και πρέπει να υπάρξει ενημέρωση. Αυτά τα δεδομένα, μακροπρόθεσμα θα “κοστίσουν” στον τόπο σε πολλά επίπεδα”.

Ως εκ τούτου για τις όποιες αγορές, σημείωσε τα εξής: “Ας κάνουν πρώτα οι καταναλωτές μία έρευνα. Διαπιστώνω επίσης πως πολλοί αγοράζουν χωρίς πρώτα να κάνουν μία σύγκριση με τα προϊόντα που παρέχονται στον τόπο μας”.

Ολοταχώς για εκπτώσεις

Πέραν των ανωτέρω, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης μίλησε για τις εκπτώσεις που αρχίζουν από την Δευτέρα. “Μπαίνουμε σε μία περίοδο χειμερινών εκπτώσεων. Οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν από 8 Ιανουαρίου και τις δύο πρώτες Κυριακές όποιος επιθυμεί μπορεί να ανοίξει. Αυτό λέει και η νομοθεσία”, διευκρίνισε αρχικά, εξηγώντας πως θα υπάρχουν καλές προσφορές.

“Όσο προχωρούν οι μέρες, οι εκπτώσεις θα αυξάνονται. Δυστυχώς τα καταστήματα από το καλοκαίρι και μετά δεν έχουν δουλέψει ιδιαίτερα. Δεδομένου ότι το παρατεταμένο καλοκαίρι δεν έχει φέρει χειμώνα, ανάλογα και οι αγορές σε ρουχισμό και υπόδηση είναι περιορισμένες μέχρι σήμερα”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “παράλληλα, μπήκαμε στα Χριστούγεννα και βλέπουμε την ίδια κατάσταση από άποψη καιρικών συνθηκών”.

Κατά συνέπεια, κατέληξε πως, “όλα αυτά τα δεδομένα, έχουν φέρει συνέπειες σε επίπεδο τζίρου στα καταστήματα και θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα αυξήσουν αρκετά το ποσοστό των εκπτώσεων. Εκτιμώ πως οι καταναλωτές θα βρουν σημαντικές εκπτώσεις για ποιοτικά προϊόντα. Αυτό θεωρώ σύμφωνα και με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με αρκετούς επαγγελματίες”. Έκλεισε τις δηλώσεις του, προσκαλώντας τον κόσμο της Σύρου να επιλέξει την τοπική αγορά, ενώ ευχήθηκε για τη νέα χρονιά. “Εμείς για μία ακόμη φορά καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος: “Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο να έχει καλή και δημιουργική χρονιά. Πάνω απ΄ όλα να έχουμε υγεία και ηρεμία. Χρειάζεται να προσπαθούμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, χωρίς προσωπικές διαδρομές. Η συνεργασία σε όλα είναι βασικό και για εμάς προτεραιότητα”.