Υπουργείο Οικονομικών: Προτεραιότητα η εφαρμογή του νέου καθεστώτος φορολογίας των επαγγελματιών

  • Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024 - 09:09

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται να «τρέξουν» οι διαδικασίες που αφορούν στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με την αποσαφήνιση των αποφάσεων για τους νέους κωδικούς που εισάγονται στο Ε3, καθώς, όπως αναφέρουν στο newsit.gr ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι ζητήματα για τα οποία οι λογιστές θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το τι ακριβώς ισχύει προτού ανοίξει ο «χορός» των φορολογικών δηλώσεων.

Από το Yπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγελθεί πως για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένη και η ανακοίνωση των αποφάσεων για τον τύπο και των περιεχόμενο των νέων αυτόματων φορολογικών δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση προβλέπει ότι, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν μόνο μισθωτοί, μόνο εισοδήματα από μισθό ή σύνταξη χωρίς άλλα εισοδήματα -πχ από ενοίκια ή επιχειρηματική δραστηριότητα- με μια κατάλληλη ενημέρωση του υπόχρεου, ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τα στοιχεία που έλαβε υπόψη της η υπηρεσία, για το ποσό του φόρου που του αναλογεί κ.λπ.

Μέσω αυτής της διαδικασίας η δήλωση του φορολογουμένου αυτοματοποιείται, ώστε να μην υπάρχει χρέωση με πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής για όποιον αμέλησε να υποβάλλει τη δήλωσή του, με τις πηγές του ΥΠΟΙΚ να προβλέπουν ωστόσο, πως αυτό θα επιφέρει πολύ μικρές διαφοροποιήσεις.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ως πολύ πιο σημαντικό το να εκδοθούν οι αποφάσεις που αφορούν στα ζητήματα της νέας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς χαρακτηρίζονται ως ζητήματα ουσίας, αν και αρκετά πολύπλοκα.

Τι αλλάζει στο νέο έντυπο Ε3 για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Οι νέοι κωδικοί που εισάγονται φέτος στο έντυπο Ε3 το οποίο αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων, συνδέονται με τις αλλαγές που έγιναν στη φορολογία εισοδήματος, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2023. Συγκεκριμένα στο έντυπο Ε3, θα προστεθούν νέοι κωδικοί με στόχο να προσδιοριστεί το καθαρό φορολογητέο εισόδημα των επαγγελματιών με βάση το νέο τεκμαρτό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν κωδικοί για:

Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό.

Το ύψος του ετήσιου τζίρου που πραγματοποίησε η επιχείρηση κατά το φορολογικό έτος 2023.

Να δηλώσουν οι φορολογούμενοι εάν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης (είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος 80% και άνω) ή εάν δικαιούται μείωσης του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (λόγω του ότι έχει έδρα σε μικρό χωριό, έχει αναπηρία 67%-79% κ.λπ.).

Να δηλώσει εάν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.

Να δηλώσει σε ειδικό κωδικό, πως επιθυμεί τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Πηγή:newsit.gr

Ετικέτες: