Της Ουρανίας Ρινακάκη

Ο σχολικός αθλητισμός στις Κυκλάδες

  • Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2017 - 19:29
  • /   Eνημέρωση: 4 Οκτ. 2017 - 7:34

Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2014 και «ανοίγει» πανηγυρικά κάθε χρόνο το έτος των Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων που οργανώνει η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε όλα τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, σε συνεργασία με τους Εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής των Σχολείων, τις Ομάδες Φυσικής Αγωγής των, κατά τόπους, Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων Φυσικής Αγωγής.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια, σημαντικοί φορείς (ενδεικτικά, ο Ο.Η.Ε. με τη θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη», η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα περιεχόμενα στη Λευκή Βίβλο, Παγκόσμιες Αθλητικές Ομοσπονδίες κ.ά.), αναγνωρίζουν τη συμβολή του αθλητισμού στην προώθηση αξιών, στάσεων και δεξιοτήτων (όπως η κοινωνική συνοχή, η ένταξη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η ευγενής άμιλλα κλπ.) που στο σύνολό τους οδηγούν στη δημιουργία ενεργών δημοκρατικών πολιτών. (143571/Γ4/10-9-2014 Υ.Α.)

Η διοργάνωση των Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων ανταποκρίνεται σ΄ αυτήν την παγκοσμίως αυξανόμενη ανάγκη για ενθάρρυνση και εκπαίδευση των παιδιών και των νέων :

  • στην υιοθέτηση δια βίου υγιεινών συνηθειών,

  • στην καλλιέργεια ηθικών και δημοκρατικών αξιών, και

  • στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής.

Μέσα από την ισότιμη και ισόνομη συμμετοχή, οι μαθητές καλλιεργήσουν την αίσθηση του ανήκειν, θα μάθουν να αξιοποιούν τις μεταξύ τους διαφορές και να εκτιμούν τη συνεισφορά όλων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα βιώσουν τη χαρά του παιχνιδιού. (ΥΑ 190677/Δ5/10-11-2016)

Αυτόν το σκοπό υπηρετεί συμβολικά ο εορτασμός της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού που κάθε χρόνο πραγματοποιείται την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου σε όλα τα σχολεία της χώρας, έχοντας ένα διαφορετικό θεματικό άξονα κάθε φορά. Για την ιστορία αναφέρονται οι θεματικοί άξονες των προηγούμενων ετών :

  • 2014-15 : «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

  • 2015-16: «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

  • 2016-17: «Νοιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους»

Φέτος με κεντρικό θεματικό άξονα το σύνθημα «ΑΘΛΟΥΜΑΙ- ΧαράΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» στα σχολεία των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκαν πλούσιες σε περιεχόμενο και έμπνευση αθλητικές και όχι μόνον δραστηριότητες.

Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής (σε όποια σχολεία υπήρχαν αφού κάποια σχολεία δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί), σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στη διοργάνωση και την πραγματοποίηση αθλητικών δράσεων, προβολών αθλητικού περιεχομένου και καλλιτεχνικών δράσεων σχετικών με τον θεματικό άξονα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και συγκεκριμένα:

Το μικρό το διάστημα από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων (11-10-2017) και κυρίως από την ημέρα που η σχετική εγκύκλιος έρχεται στα σχολεία( 18-10-2017) για τη διοργάνωση μιας τέτοιας μεγάλης συμμετοχής και διάρκειας εκδήλωσης.

  • Πολλά παιδιά (στην Α΄-Δ΄Τάξη του Δημοτικού και Α΄Γυμνασίου-Α΄Λυκείου ) δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει τα απαραίτητα για τη συμμετοχή τους Ατομικά Δελτία Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ).

  • Οι κατά τόπους Σχολικές Επιτροπές των Δήμων καθώς και τα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας δεν έχουν ακόμη εξοπλίσει πολλά σχολεία με το κατάλληλο και απαραίτητο αθλητικό υλικό ενώ η άλλη πηγή αθλητικού υλικού η Ομάδα Φυσικής Αγωγής δεν έχει στελεχωθεί ακόμη.

 

Οι σχολικές αυλές, παρόλα αυτά, «φιλοξένησαν» τη διάθεση των μαθητών/τριών για περισσότερο παιχνίδι και περισσότερη φυσική δραστηριότητα στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου και έδωσαν πολλές «ανάσες ζωής» στο Σχολείο της Ευεξίας, στο Σχολείο που αποσκοπεί στην ολόπλευρη και ισόρροπη σωματική, πνευματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών/τριών του.

Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, στις Διευθύνσεις και στους Συλλόγους Διδασκόντων των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων για όσα πέτυχαν κατά την 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Καλή και Δημιουργική συνέχεια των αθλητικών δραστηριοτήτων των σχολείων τους προς όφελος των μαθητών και μαθητριών τους.

Η Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Κυκλάδων

Ουρανία Ρινακάκη