Μια χρονιά εκπαίδευση

27 Ιανουαρίου

«Φως» στις γνωστές και άγνωστες πτυχές που συνέθεσαν και συνδιαμόρφωσαν τη μεγάλη ιστορία της σχολικής ζωής στο νησί της Πάρου, φιλοδοξεί να ρίξει το νεοϊδρυθέν Μουσείο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς.

16 Φεβρουαρίου

Ποιήματα και ιστορίες σημαντικών δημιουργών της ελληνικής και διεθνούς λογοτεχνίας μυούν τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στον μαγικό κόσμο των λέξεων και της ανάγνωσης, μέσα από το θεσμό των «Λογοτεχνικών Κυριακών» που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η δασκάλα αγγλικών Ευαγγελία Παππά.

17 Φεβρουαρίου

Τον δικό της μίνι-δορυφόρο, ο οποίος εκτοξεύτηκε σε ύψος ενός χιλιομέτρου και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο σε χρόνο δύο λεπτών, δημιουργεί ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Θήρας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece».

3 Μαρτίου

Τους στόχους των νέων για το μέλλον τους και την επιρροή τους από τις συνθήκες, στις οποίες ζουν και ονειρεύονται, πραγματεύεται η συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Σύρου στο Φεστιβάλ μαθητικών ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους «Cineμάθεια 2016-2017».

7 Μαρτίου

«Αντίο» στην πλαστική σακούλα είπαν τα σχολεία της Σύρου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών παρουσιάσεων που συνδιοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και το Δίκτυο «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS».

14 Μαρτίου

Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του Αύριο» συμμετείχε η ομάδα «Ετεροχρονισμένοι» του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με υπεύθυνο των εκπαιδευτικό Μανώλη Αργυρό.

21 Μαρτίου

Χρώμα στην καθημερινότητα των παιδιών τους έβαλαν οι γονείς του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν το σχολείο τους έναν φιλόξενο και ευχάριστο χώρο για όλους τους μαθητές.

7 Απριλίου

Τη σημασία και τον ρόλο των Φυσικών Επιστημών στην εκπαίδευση και την κοινωνία ανέδειξε το 2ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών στη Σύρο με τίτλο «Ατενίζοντας τον Ουρανό και τα Αστέρια».

8 Μαΐου

Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα στο Δημοτικό Ρολόι της Σύρου, το πρώτο ρολόι που λειτούργησε μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, διοργάνωσαν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

11 Μαΐου

Θριαμβευτική ήταν η πορεία της μαθητικής ομάδας του ΕΠΑΛ Σύρου στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Land Rover 4x4 in Schools», με τρία συνολικά βραβεία για το αλουμινένιο αμάξωμά της με τίτλο «Syros Enfield 4x4».

16 Μαΐου

Τα βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ Τάξης (2016 - 2017) του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με τίτλο "Φύλλα" και "Παιχνιδοπωλείο" ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού  Ψηφιακής Δημιουργίας «Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά».

30 Μαΐου

Το βραβείο πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης για την ταινία "Μια μέρα είναι κι αυτή... θα περάσει" απέσπασε η κινηματογραφική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαθητικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

12 Ιουνίου

Με γνωστά μουσικά κομμάτια του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης αποχαιρέτησαν το διδακτικό έτος 2016 – 2017.

20 Ιουνίου

Έξι συνολικά βραβεία απέσπασε η ταινία μικρού μήκους «Ό,τι δεν μπόρεσα να πω…» του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Σύρου στο 5ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Γυμνασίων, Λυκείων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «Cineμάθεια 2017» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

27 Ιουνίου

Στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Μην κλαις Ειρήνη… » διακρίθηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, κερδίζοντας το 1ο βραβείο στην κατηγορία Γ & Δ Τάξης.

5 Ιουλίου

Συνταξιοδότηση της εκπαιδευτικού και Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου Ειρήνης Δράκου, μετά από 36 χρόνια θητείας.

25 Αυγούστου

Τέσσερις εισαγωγές σε Ιατρικές σχολές είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες που καταγράφηκαν φέτος στο Γενικό Λύκειο Σύρου. Συνολικά 92 απόφοιτοι εισήχθησαν σε Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

27 Σεπτεμβρίου

Δημιουργίες φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο στην έκθεση «Beware of Greeks – Contemporary Greek designers», που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα.

20 Οκτωβρίου

Ομιλία του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργου Μόσχου στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας με θέμα “Το δικαίωμα όλων των παιδιών να μεγαλώνουν χωρίς διακρίσεις και προσβολές: Ο ρόλος των γονέων και των σχολικών κοινοτήτων”.

2 Νοεμβρίου

Τον Διονύση Μεσσάρη αντικαθιστά στη θέση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η συνταξιοδοτηθείσα εκπαιδευτικός και πρώην Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου, Ειρήνη Δράκου.

23 Νοεμβρίου

Τελετή ονοματοθεσίας της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου «Νικόλαος και Μαριάνθη Χατζηκωνσταντή».

27 Νοεμβρίου

Πρώτο στη λίστα με τις 20 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα που θα χρηματοδοτηθούν το τρέχον σχολικό έτος από το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, βρέθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης με την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Οι ουρανοί της Ερμούπολης», που υπέβαλε η δασκάλα της Γ’ Τάξης, Βέτα Αποστολίδου.

1 Δεκεμβρίου

Συμμετοχή δέκα σχολείων στον τρίτο κύκλο του πανελλήνιου εκπαιδευτικού προγράμματος για την κατανόηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης «Νοιάζομαι και Δρω». Μεταξύ αυτών, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

5 Δεκεμβρίου

Τάνια Ιωακειμίδου και ο Νίκος Ρούσσος, άνθρωποι με δύναμη ψυχής και θέλησης, που δεν άφησαν την κινητική αναπηρία τους να τους στερήσει τη δίψα για ζωή στο πλευρό των αγαπημένων προσώπων τους, ήταν οι ομιλητές στην εκδήλωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

21 Δεκεμβρίου

Έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας σε 5 Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης των Κυκλάδων (2ο Γυμνάσιο Σύρου, 2ο Γυμνάσιο Νάξου, Γυμνάσιο Θήρας, Γυμνάσιο Παροικιάς και Γυμνάσιο Νάουσας Πάρου).