Αλλαγή σκυτάλης στις Διευθύνσεις του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Από Διευθυντές… Συντονιστές

Ανακατατάξεις σε δύο σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων στη Σύρο επιφέρει η κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων και η αντικατάστασή τους από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δημιουργούνται δύο ΠΕ.Κ.Ε.Σ., με έδρες τη Σύρο και τη Ρόδο και περιοχές ευθύνης τις σχολικές μονάδες και Ε.Κ. των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κάθε νομού.

Σημειώνεται ότι προϊσταμένη του Περιφερειακού Κέντρου στη Σύρο ορίστηκε η κ. Ειρήνη Τσαβαλά, η μόνη εκ των 12 Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου στις Κυκλάδες, που προέρχεται από τον θεσμό των Σχολικών Συμβούλων.

Οι Συντονιστές θα αναλάβουν επίσης τις αρμοδιότητες των Προϊσταμένων Επιστημονικής Καθοδήγησης και των Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων (ΠΕΚ).

Κάθε Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου θα έχει την επιστημονική ευθύνη, για τα θέματα του κλάδου του, του συνόλου των σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που υπάγονται στο οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. υπηρετούν περισσότεροι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ανατίθεται σε κάθε Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου η επιστημονική ευθύνη μίας ενότητας σχολικών μονάδων και Ε.Κ. 

Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. συνεδριάζουν σε Ολομέλεια και, εξασφαλίζοντας τη συλλογική και διεπιστημονική συνέργεια στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αποφασίζουν για την οργάνωση επιμορφωτικών δράσεων και τον ετήσιο συλλογικό προγραμματισμό των δράσεων του Κέντρου, στην αρχή του σχολικού έτους, διατυπώνοντας συγκεκριμένους στόχους σχετικά με την επίτευξη της αποστολής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

Επιπλέον, παρακολουθούν το συλλογικό προγραμματισμό κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με στόχο την επανεξέταση και ανατροφοδότηση του προγραμματισμού αυτού και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου.

Τέλος,  αποφασίζουν ανατροφοδοτική αποτίμηση του ετήσιου συλλογικού προγραμματισμού δράσης, κατά τη λήξη του σχολικού έτους, με σκοπό την εκτίμηση του βαθμού επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί, τον εντοπισμό των δυσκολιών και προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση του προγραμματισμού και τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης για το επόμενο σχολικό έτος.

Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) της περιφερειακής διεύθυνσης του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. στο οποίο υπηρετεί ο Συντονιστής. 

Νέα δεδομένα

Ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ρόλο Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. του Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, είναι ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, Πέτρος Προβελέγγιος και η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Μαριλένα Γιαννούλη. Οι αντικαταστάτες τους θα επιλεχθούν μέσα από τον πίνακα κατάταξης των μετρήσιμων μορίων των υποψηφίων Διευθυντών σχολικών μονάδων, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί το καλοκαίρι του 2017. Η θητεία των νέων Διευθυντών θα ολοκληρωθεί κανονικά στις 31 Ιουλίου 2020, όπως και εκείνων που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την 1η Αυγούστου 2017. Από την άλλη, η θητεία των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου ξεκινά́ με την τοποθέτησή τους και λήγει την 31η Ιουλίου του τρίτου έτους που ακολουθεί́ την επιλογή́ τους.

Τα ονόματα των αντικαταστατών του κ. Προβελέγγιου και της κ. Γιαννούλη θα ανακοινωθούν επίσημα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την τελική επιλογή.

Πιέσεις για την κάλυψη των εναπομεινάντων κενών

Παράλληλα, η Διεύθυνση αναμένει την Γ’ Φάση των προσλήψεων αναπληρωτών, προκειμένου να καλυφθούν τα ελάχιστα κενά που καταγράφονται σε κάποια σχολεία του νομού. Σημειώνεται ότι, τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκε άμεσα η στελέχωση των σχολικών μονάδων, καθώς 450 αναπληρωτές καθηγητές βρέθηκαν στη θέση τους από την πρώτη κιόλας ημέρα του νέου διδακτικού έτους. «Τέτοια πρόσληψη δεν είχε ξαναγίνει», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου. Ωστόσο, εξηγεί πως λόγω αδειών εγκυμοσύνης, αναρρωτικών αδειών και μη αποδοχής θέσεων σε σχολεία νησιών που θεωρούνται «δύσκολα», κάποια κενά παραμένουν. «Προς τα παρόν, τα βολεύουμε. Κάθε σχολείο διαθέτει πολλούς εκπαιδευτικούς κι έτσι, καλύπτουμε προσωρινά το πρόβλημα μέχρι την τοποθέτηση των νέων αναπληρωτών», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία χρειάζεται ακόμη 10-15 εκπαιδευτικούς.

Μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί για τα κενά στην παράλληλη στήριξη, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν συμπληρωθεί. «Μας έστειλαν έναν πρώτο αριθμό εκπαιδευτικών, αλλά οι ανάγκες είναι αρκετές και το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα γίνουν προσλήψεις». Από την άλλη, η κ. Παραμυθιώτου υπογραμμίζει πως τα τμήματα ένταξης είναι πλήρως καλυμμένα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το οποίο στελεχώθηκε πλήρως με ειδικό βοηθητικό προσωπικό, δασκάλους και λογοθεραπευτές.

Ένταξη ειδικοτήτων σε ολιγοθέσια σχολεία

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως ολιγοθέσια σχολεία με έναν ή δύο μαθητές (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Απόλλωνας Νάξου) άνοιξαν και λειτουργούν κανονικά, ενώ στο πρόγραμμά τους έχουν προστεθεί και κάποιες ειδικότητες (αγγλικά, γυμναστική και μουσική). «Είναι σημαντικό, τα παιδιά να βλέπουν κι άλλους εκπαιδευτικούς, εκτός από το δάσκαλό τους», τονίζει η κ. Παραμυθιώτου, προσθέτοντας ότι η, Υπηρεσία καταβάλλει προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή στελέχωση των σχολικών μονάδων, που θα δώσει στους γονείς το κίνητρο να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο της περιοχής τους και όχι σε κάποιο πολυθέσιο σχολείο, δικαίωμα που έχουν βάσει νόμου.

«Είμαστε καλά, όμως θέλουμε να είμαστε ακόμη καλύτερα, γι’ αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε μόνιμους διορισμούς. Θα συνεχίσω να το φωνάζω και να ασκώ πίεση, προκειμένου να εισακουστεί το αίτημα όλων μας», καταλήγει η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.