Οι μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις θα πρέπει να μεταβούν σε άλλο νησί

Η έλλειψη εξεταστικού κέντρου φέρνει αντιδράσεις στην Κύθνο

Με έκδηλη την αγωνία τους, οι γονείς των υποψηφίων μαθητών για τις πανελλήνιες εξετάσεις από την Κύθνο, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρονται, για την μη ύπαρξη εξεταστικού κέντρου στο νησί, για ακόμη μία χρονιά. Στην ανακοίνωση αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι οι μαθητές και οι γονείς θα πρέπει για το διάστημα των εξετάσεων, να μεταφερθούν σε άλλο νησί, με το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων να μην καλύπτεται, και με την ψυχολογία των μαθητών σε αυτή την ευαίσθητη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, να επηρεάζεται αισθητά. Στην “Κοινή Γνώμη” για το θέμα μίλησαν, ο δήμαρχος Κύθνου και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου.

Σ. Γαρδέρης: “Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο και με ποιο σκεπτικό αποκλείουν την Κύθνο”

Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης φάνηκε προβληματισμένος για το γεγονός της μη ύπαρξης εξεταστικού κέντρου στο νησί και για το λόγο της συγκεκριμένης απόφασης, “Εγώ ακόμα από τη μεριά μου δεν έχω βγάλει κάποια ανακοίνωση, καθώς τη Δευτέρα περιμένω κάποιες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν 13 μαθητές στο νησί της Κύθνου, και δεν δέχτηκε το Υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει ανεξάρτητο εξεταστικό κέντρο. Τώρα, το ποιος έκανε την εισήγηση και με ποιον τρόπο, δεν το γνωρίζω. Το θέμα είναι ότι δεν δέχτηκε να δημιουργηθεί εδώ εξεταστικό κέντρο. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο και με ποιο σκεπτικό αποκλείουν την Κύθνο. Άλλα νησιά με πολύ μικρότερο πληθυσμό και έχουν κανονικά εξεταστικό κέντρο και εμείς δεν έχουμε.”

“Όλο αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση, σε παιδιά και γονείς”

Στη συνέχεια ο κ. Γαρδέρης αναφέρθηκε στην αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στην αγωνία που εκφράζουν οι γονείς, τονίζοντας πως “εγώ είμαι 100% με το μέρος των γονιών. Το να φύγεις να πας στη Σύρο, πέρα από τα έξοδα από τα οποία δικαιολογείται μόνο ένα μέρος, το να φύγεις για ένα δεκαήμερο από τη δουλειά σου, για να συνοδεύσεις το παιδί σου, σου δημιουργεί μία μεγάλη αναστάτωση. Η αναστάτωση αυτή είναι και στη ζωή τους και οικονομική, αλλά και για τα παιδιά είναι πολύ διαφορετικό να βρίσκονται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, σε σχέση με τον δικό τους χώρο και να προετοιμάζονται. Θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον όλο αυτό που έχει συμβεί.” Παράλληλα, ο κ. Γαρδέρης αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει ως τώρα ο Δήμος, λέγοντας: “Εμείς σαν Δήμος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε, την πολιτική ηγεσία και την Περιφέρεια και την Δευτεροβάθμια, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εξεταστικού κέντρου. Ήδη εγώ έχω κάνει μία συνάντηση με τους γονείς, αλλά έχω μιλήσει και με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αλλά και με άλλους φορείς, Εκείνη με ενημέρωσε ότι είναι κυρίως διαδικαστικό το θέμα και ότι θα πρέπει να παρθεί απόφαση κυρίως από την Περιφέρεια. Θα επικοινωνήσουμε εκ νέου μαζί τους, όσο υπάρχει χρόνος, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.”

Η προσωπική εμπειρία του δημάρχου Κύθνου

Κλείνοντας, ο κ. Γαρδέρης, μοιράστηκε και την προσωπική του ιστορία, καθώς η έλλειψη υποδομών στο νησί της Κύθνου, τον είχε οδηγήσει ως μαθητή, να έρθει ως οικότροφος για 3 χρόνια στη Σύρο, μακριά από την οικογένειά του, “Στην Κύθνο δεν είχαμε Γυμνάσιο και εγώ είχα αναγκαστεί να έρθω τρία χρόνια στη Σύρο. Φανταστείτε ένα παιδί 12 ετών, να φεύγει μόνο του χωρίς τους γονείς του και να έρχεται στη Σύρο για το σχολείο. Εκείνα τα χρόνια ήταν πέτρινα σε σχέση με την εκπαίδευση στο νησί  της Κύθνου. Πλέον δημιουργήθηκε γυμνάσιο και Λύκειο και ΕΠΑ.Λ., αλλά αυτό που γίνεται τώρα με το εξεταστικό κέντρο θεωρώ ότι είναι πισωγύρισμα,  έστω και λίγα να είναι τα παιδιά δεν πρέπει να μετακινούνται,  και εμείς κάναμε πρόταση μέχρι και να πληρώσουμε, τα έξοδα των επιτηρητών.”

Μ. Παραμυθιώτου: “Δεν είναι δυνατόν, να υπάρχουν 24 διαφορετικά εξεταστικά κέντρα, σε κάθε νησί”

Από τη μεριά της, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, μιλώντας στην εφημερίδα, τόνισε ότι το θέμα είναι κυρίως διαδικαστικό και σύνηθες, αναφέροντας πως “οι Κυκλάδες έχουν 24 νησιά, που και στα 24 νησιά, υπάρχουν σχολικές μονάδες. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν, να υπάρχουν 24 διαφορετικά εξεταστικά κέντρα. Για να στηθεί ένα εξεταστικό κέντρο, χρειάζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός και ο κατάλληλος αριθμός υποψηφίων, καθώς θα πρέπει να είναι τέτοιος ο αριθμός, που να δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει εξεταστικό κέντρο, γιατί πρέπει να μεταφερθούν επιτηρητές, και μία σειρά άλλων διαδικασιών. Η Κύθνος σύμφωνα με την εισήγηση που μου έκανε ο διευθυντής εκπαίδευσης, δεν ήταν για εξεταστικό κέντρο, διότι οι υποψήφιοι απόφοιτοι αυτή τη στιγμή είναι 6. Μπορεί να αναφέρονται 13, αλλά αυτοί είναι παλιοί απόφοιτοι. Παρόλα αυτά, έχω επιστολές, και από δημάρχους και από πολιτικά πρόσωπα, και έχω ενημερώσει ήδη το Υπουργείο από την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση, περιμένω μία απάντηση από το Υπουργείο, για να ξαναδούμε το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς έχουμε κάποιο περιθώριο να το εξετάσει στο Υπουργείο και να δούμε τι θα μπορούσε να γίνει. Προς το παρόν δεν έχω προλάβει να κάνω περισσότερες κινήσεις.”

“Αυτό είναι κάτι σύνηθες στα νησιά μας, δεν είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά”

Στο κομμάτι της αγωνίας των γονέων, για την μετακίνηση των παιδιών εκτός του νησιού αλλά και για τα έξοδα,  η κυρία Παραμυθιώτου, αναφέρει: “Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν τόσα εξεταστικά κέντρα. Και στην Ανάφη δεν θα γίνει εξεταστικό κέντρο και θα πάνε οι μαθητές στη Σαντορίνη, τα παιδιά της Κύθνου θα μπορέσουν να πάνε δίπλα στην Κέα. Κάποια από τα έξοδα καλύπτονται από το κράτος αλλά αυτή η διαδικασία γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τους μαθητές να αναγκάζονται να μετακινούνται. Παράδειγμα, στη Σέριφο φέτος,  θα δημιουργηθεί εξεταστικό κέντρο γιατί είχαμε περισσότερους υποψηφίους, ενώ πέρσι οι μαθητές είχαν μεταφερθεί στη Σίφνο. Αυτό είναι κάτι σύνηθες στα νησιά μας, δεν είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά.”

Η επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων της Κύθνου, μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή διαμαρτυρίας:

"Η απολύτως απαράδεκτη αυτή απόφαση που παραπέμπει τους 13 υποψήφιους της Κύθνου (μεταξύ των οποίων και ενήλικες-εργαζόμενοι)  να εξεταστούν σε άλλο νησί, αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση των δικαιωμάτων των Κυθνίων μαθητών και πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! Αποτελεί εμπαιγμό για τις οικογένειες τους! Για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα Β/θμιας της Κύθνου που αριθμεί σήμερα 86 μαθητές.

Η συμμετοχή των υποψηφίων της Κύθνου στις εξετάσεις προϋποθέτει έξοδα μετακίνησης , διαμονής, διατροφής, για τους ίδιους και τους κηδεμόνες τους που εκτινάσσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό! Δεν είμαστε σίγουροι πως θα μπορέσουν όλες οι οικογένειες των υποψηφίων να ανταποκριθούν ή αν αυτό θα αποτελέσει λόγο παραίτησής τους. Η ψυχολογική επιβάρυνση των υποψηφίων μαθητών που στην πιο κρίσιμη στιγμή της σχολικής τους ζωής θα βρεθούν μακριά από το οικείο σχολικό και οικιακό περιβάλλον τους, μακριά από το υποστηρικτικό πλαίσιο των συγγενών, των φίλων, των καθηγητών τους είναι απλώς ανυπολόγιστη!

Η τακτική αυτή του Υπουργείου υπονομεύει όχι μόνο το μέλλον των μαθητών μας αλλά και ολόκληρου του νησιού μας. Απαιτούμε το Υπουργείο να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφαση και να προχωρήσει στον ορισμό εξεταστικού κέντρου για τις πανελλήνιες εξετάσεις ΓΕ.Λ 2023 και στην Κύθνο."