Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΕΠΑΛ Σύρου συστήθηκε και παρουσίασε στο κοινό το αξιέπαινο έργο του

Η άλλη όψη της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Τα πολλαπλά οφέλη από την ενασχόληση των μαθητών με την εκπαιδευτική ρομποτική γνώρισαν γονείς και παιδιά στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που συνδιοργανώθηκαν από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του ΕΠΑΛ Σύρου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Υπενθυμίζεται ότι το Κ.Ε.Ρ. λειτουργεί στους χώρους των εργαστηρίων του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου υπό την εποπτεία εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων της Σύρου, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου.

Τη σχολική περίοδο 2018-2019 λειτουργούν συνολικά δύο τμήματα, ένα για μαθητές Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), αλλά και ένα για μαθητές Γυμνασίου, στο οποίο συμμετέχουν και μερικοί μαθητές τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, στις 17:00 και δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες, συναρμολογώντας και προγραμματίζοντας ρομποτικές κατασκευές με στόχο να εξοικειωθούν με την ενδιαφέρουσα αυτή επιστήμη και να προετοιμαστούν για μία μεγαλύτερη κατασκευή με την οποία θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε μελλοντικούς Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς.

Συναρμολόγηση και προγραμματισμός ρομποτικών κατασκευών

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων, τις οποίες χαιρέτισαν τόσο η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Θωμαή Μενδρινού, όσο και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος, διεξήχθη  μικρός διαγωνισμός μεταξύ μαθητών με δραστηριότητες, προγραμματισμό ρομποτικών οχημάτων και κατασκευές. Τα παιδιά, ακολουθώντας οδηγίες, συναρμολόγησαν ρομπότ τα οποία παρέλαβαν διαλυμένα, τα προγραμμάτισαν και διαγωνίστηκαν σε κάποιες από τις πίστες οι οποίες είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν για τη συμμετοχή ομάδων του ΕΠΑΛ Σύρου σε διαγωνισμούς ρομποτικής. Η νικήτρια ομάδα ήταν η "Robot 3", που αποτελείτο από τους Μάρκο Μανταδάκη, Αντρέα Βόγλη  Πέτρο Μανταδάκη. Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν αναμνηστικά, ενώ κληρώθηκε και ένα τάμπλετ, προσφορά τοπικής επιχείρησης.

Σημαντικές προσπάθειες για τον εξοπλισμό του Κ.Ε.Ρ.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Μενδρινού τόνισε ότι στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η ανάδειξη του αξιέπαινου έργου των εκπαιδευτικών καθώς και η εξασφάλιση εξοπλισμού που θα παραχωρηθεί από το Τμήμα Πολιτισμού στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Σημειώνεται μάλιστα πως μετά τη δωρεά δύο ρομπότ από τον Δήμο, το Κ.Ε.Ρ. διαθέτει πλέον οχτώ ρομπότ, τα οποία αρκούν για την εξάσκηση των παιδιών που παρακολουθούν τα μαθήματα των εργαστηρίων. Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός Αυγουστής Κλείσαρης επεσήμανε την ανάγκη για τρία ακόμα ρομπότ, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τη συμμετοχή των ομάδων σε θεματικούς διαγωνισμούς. Υπογραμμίζεται ότι το πλαίσιο και το θέμα του φετινού Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ρομποτικής θα ανακοινωθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Εκτός από τον κ. Κλείσαρη, στο Κέντρο διδάσκουν επίσης ο Μανώλης Αργυρός (εκπ. Α/θμιας), η Μαρία Σαλαγκούδη (Τομεάρχης του ΕΚ Σύρου), η Αργυρώ Γιάνναρη (εκπ. του ΕΠΑΛ Σύρου) και ο Γιάννης Μαραγκός (εκπ. του ΓΕΛ Σύρου).