Εργαστήριο γονέων, ομιλίες, παρουσιάσεις, βραβεύσεις και διεξαγωγή του περιφερειακού διαγωνισμού του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της WRO

1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Σύρο

Έναν νέο θεσμό με σημαντικούς παιδαγωγικούς στόχους όπως η ενθάρρυνση των μαθητών στην ενασχόληση με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών, η συνεργασία, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η καινοτομία, θα αποκτήσει το προσεχές χρονικό διάστημα η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, σε συνεργασία με το 1ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Ένωσης Γονέων Σύρου, πρόκειται να διοργανώσει στις 28 και 29 Μαρτίου 2020, το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Σύρο με συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από τις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πρόκειται να πραγματοποιηθεί εργαστήριο γονέων, θα δοθούν ομιλίες με περιεχόμενο τη ρομποτική, θα παρουσιαστούν έργα και κατασκευές και θα διεξαχθεί ο περιφερειακός διαγωνισμός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της WRO από την οποία θα προκύψουν οι συμμετοχές στον μεγάλο τελικό στην Αθήνα και σε συνέχεια, στην Ολυμπιάδα.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε ρόλο συνδιοργανωτή, που θα καλύψει το κόστος μέρους των αναγκών της εκδήλωσης (2 σετ Lego eν3 education, μπλούζες για τις αγωνιστικές ομάδες, πέντε πίστες διαγωνισμού, βραβεία για τους διακριθέντες μαθητές του περσινού πανελλήνιου διαγωνισμού και τους εθελοντές εκπαιδευτικούς), ύψους 1.800 ευρώ, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή παιδιά Πρωτοβάθμιας Και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου με την εκπαιδευτική ρομποτική. Μέσω αυτής, οι μαθητές αποκτούν πολλαπλά οφέλη: ανάπτυξη δεξιοτήτων, ομαδική εργασία, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση χρόνου και έργου, δεξιότητες επικοινωνίας, ερευνητικό Πνεύμα, αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα. Μέσω των ρομπότ, τα παιδιά εμπεδώνουν πολύ καλύτερα μαθήματα όπως τα μαθηματικά, η μηχανολογία, η φυσική και ο προγραμματισμός.