Προγραμματισμός δράσεων με επίκεντρο το βιβλίο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας συνεχίζεται

Ανοικτή, από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, είναι και πάλι η Βιβλιοθήκη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των χρηστών της.

Οι μαθητές κάθε τμήματος μπορούν πλέον να την επισκέπτονται στις ώρες και ημέρες που έχουν οριστεί (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, την 6η ώρα), αλλά και οποιαδήποτε άλλη ώρα προγραμματίσουν, αφού πρώτα έρθουν σε συνεννόηση με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.

Κάθε μαθητής θα μπορεί να δανειστεί έως και δύο βιβλία για ένα διάστημα δύο εβδομάδων, το οποίο φυσικά μπορεί να παραταθεί. Η ημερομηνία επιστροφής των βιβλίων θα σημειώνεται πάνω σε έναν σελιδοδείκτη. Βάσει των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, το βιβλίο που θα επιστρέφεται, θα παραμένει σε καραντίνα σε ένα ξεχωριστό κουτί για διάστημα πέντε ημερών. Κατά την είσοδο και την έξοδο από την αίθουσα της Βιβλιοθήκης κρίνεται επιβεβλημένη η χρήση αντισηπτικού.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις με κέντρο το βιβλίο στη διάρκεια της χρονιάς. Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία audio books, μιας ενημέρωσης προς τους γονείς με θέμα την φιλαναγνωσία, μικρές δράσεις με αφορμή τις παγκόσμιες ημέρες, εργαστήρια δημιουργικής γραφής για τα παιδιά.

Επίσης κάθε μήνα, θα προτείνονται δράσεις που θα βασίζονται σε βιβλία της βιβλιοθήκης μας, δράσεις που θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κάθε τάξης, θα είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών και θα έχουν μια συγκεκριμένη θεματική. Για αυτόν τον μήνα και έως τα μέσα Νοεμβρίου, το θέμα μας θα είναι ο πόλεμος.

Τέλος, η Διεύθυνση του σχολείου δέχεται με χαρά τις προτάσεις μαθητών για παιδικά βιβλία που καλό θα ήταν να υπάρχουν στις συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Τα μέλη του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών από τις Κυκλάδες

Το 2018, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μαζί με άλλα 912 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα. Με την ίδια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας συμπεριλήφθηκαν στο Δίκτυο: περιλαμβάνονται: το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας Πάρου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Οίας Θήρας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου, το Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου Άνδρου, το Δημοτικό Σχολείο Μήλου, το Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Γωνιάς Θήρας, το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου και το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Τήνου.

Από το σχολικό έτος 2019 – 2020, εντάχθηκαν στο Δίκτυο: το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Μυκόνου, το Δημοτικό Σχολείο Σίφνου, το Δημοτικό Σχολείο Μεσαριάς-Βόθωνα Θήρας, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Μεράς Μυκόνου και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου.

Νεότερα μέλη του Δικτύου από τον Νομό των Κυκλάδων είναι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και το Δημοτικό Σχολείο Ιουλίδας – Κέας.