“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

«Αγώνας δρόμου» για μαθητές και γονείς για ένα δωρεάν Rapid Test!

  • Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, 2022 - 06:25

Η μέριμνα για την εξασφάλιση των "μέσων" προηγείται των μέτρων και των πρωτοκόλλων ή τουλάχιστον θα έπρεπε, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την μαθητική κοινότητα που είναι η πλέον εκτεθειμένη στον κορωνοϊό την περίοδο αυτή.

Εν μέσω κορύφωσης του κύματος πανδημίας με κύρια τη μετάλλαξη Όμικρον, που "μετρά" χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά, θα περίμενε κανείς λογικά, πως το άνοιγμα των σχολείων θα γινόταν τουλάχιστον με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την διευκόλυνση της καθημερινότητας γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών. Αντίθετα, σήμερα υπάρχουν τα πρωτόκολλα, όχι όμως και οι απαραίτητες διευκολύνσεις για την εφαρμογή τους.

Ο λόγος για τα κρούσματα στις σχολικές τάξεις, όπου αν διαπιστωθεί θετικό κρούσμα (που δεν υπερβαίνει το 50% του συνόλου ώστε να προβλέπεται αναστολή λειτουργίας τμήματος) το τμήμα συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί αλλά με αυξημένα τεστ. Στο πλαίσιο αυτό αν σε μια τάξη εντοπιστεί κρούσμα, μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται με rapid test και όχι μόνο με self test για κάποιες ημέρες και εκεί είναι που πλέον ξεκινάει ο Γολγοθάς των οικογενειών.

Οι διαδικασίες, προβλέπουν μεταξύ άλλων πως εφόσον εντοπιστεί θετικό κρούσμα σε τάξη, οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν στο σχολείο για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση από την διεύθυνση του σχολείου προκειμένου να μπορέσουν να την προσκομίσουν στα σημεία δωρεάν ελέγχου του ΕΟΔΥ και να διενεργήσουν ένα rapid test ΔΩΡΕΑΝ. Στη συνέχεια (αφού εκδοθεί) θα πρέπει να προσκομίσουν το έντυπο στο σχολείο τους εφ' όσων το τεστ είναι αρνητικό για να προσέλθουν στις τάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η δωρεάν διενέργεια του τεστ συνεπάγεται απουσία του παιδιού από το σχολείο τουλάχιστον για τις δύο πρώτες ώρες -υπενθυμίζεται πως το τμήμα συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί- και προφανώς απουσία του γονέα που θα το συνοδεύσει από την εργασία αφού θα πρέπει να περιμένει αλλά και να κάνει τουλάχιστον τρία πρωινά δρομολόγια. Εναλλακτικά, βέβαια μπορεί ο καθένας να διενεργήσει σε ιδιωτική δομή το rapid test χωρίς την υποχρέωση να λάβει βεβαίωση από το σχολείο, αλλά να πληρώσει και το σχετικό αντίτιμο. Υπενθυμίζεται πως στο Ρέθυμνο δύο σημεία στην Καλλιθέα και τον Κουμπέ εξυπηρετούν τις ανάγκες για δωρεάν έλεγχο από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, όταν μόνο η μαθητική κοινότητα έχει μεγάλο πλέον όγκο προσέλευσης.

Δεν είναι λίγα τα παράπονα των γονέων που κάνουν λόγο για μια μεγάλη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν δωρεάν τα τεστ στα παιδιά τους την ίδια ώρα που λόγω της αύξησης των κρουσμάτων το κόστος -ώστε να μπορέσουν να στρέφονται το επόμενο διάστημα σε ιδιωτικές δομές -καθίσταται τουλάχιστον απαγορευτικό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την απορία, γιατί δεν υπήρξε μέριμνα από πλευράς του κράτους για ενίσχυση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα σημεία ελέγχου, για περισσότερο χρόνο εντός της ημέρας εφ' όσων η πανδημία φέρνει πληθώρα κρουσμάτων και έτσι και οι μαθητές να μπορούν να εξυπηρετούνται νωρίτερα το πρωί, πριν την έναρξη των μαθημάτων τους και σε σύντομο χρόνο. Τα παραπάνω βέβαια παράλληλα με την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μειωθεί η διάρκεια τους και συνεπώς η ταλαιπωρία και δρομολόγια μαθητών και γονέων. Κάλλιστα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα ηλεκτρονικά μέσα προς την κατεύθυνση αυτή, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις μετακινήσεις από το σχολείο προς τα σημεία ελέγχου και το αντίστροφο.

Να σημειωθεί δε πως οι παραπάνω μετακινήσεις μαθητών που υποβάλλονται σε τεστ -αφού θεωρείται πως μπορεί να είναι εν δυνάμει κρούσματα- είναι βέβαιο πως δεν ευνοούν τον περιορισμό της εξάπλωσης κορωνοϊού.

Κωνσταντίνα Κλαψινού