Μαθησιακή κινητικότητα εκπαιδευτικών για το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σύρου

  • Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023 - 13:43

Στο πλαίσιο Erasmus+ ΚΑ1 βραχυπρόθεσμων Σχεδίων Δράσης Σχολικής Κινητικότητας, το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σύρου υλοποίησε κατά το σχολικό έτος 2022 - 2023 πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικού προσωπικού, με τίτλο "With a New Breath in Education, for New Horizons in Life".

Συγκεκριμένα τρεις από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στο σχολείο την περασμένη σχολική χρονιά, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δύο επιμορφωτικές δράσεις στην Ισλανδία και Φινλανδία αντίστοιχα, η πρώτη με θέμα "Meditation and Mindfulness" και η δεύτερη με θέμα "Climate Change and Global Citizenship Education".

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επιμόρφωσης που διενεργήθηκε από τον οργανισμό Smart Teachers Play More στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και διαπίστωσαν τον κεντρικό ρόλο που κατέχει το παιχνίδι, η κίνηση, οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας και αυτογνωσίας στο ισλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Κατέκτησαν εργαλεία με τα οποία θα είναι σε θέση να ενσωματώσουν πρακτικές διαλογισμού, θετικής επικοινωνίας και ενεργητικής ακρόασης στην καθημερινή σχολική ρουτίνα, με στόχο μια ήρεμη, χαρούμενη και επιτυχημένη κουλτούρα τάξης.

Στο δεύτερο σεμινάριο που διοργανώθηκε από το φορέα Europass Teacher Academy στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τέθηκε το θέμα της κλιματικής κρίσης σε συνάρτηση με την άμεση ανάγκη ανάπτυξης συλλογικής συνείδησης και ανάληψης δράσης για την αντιμετώπισή του. Αναλύθηκαν σε βάθος τα “Βασικά Σημεία Εκπαίδευσης για τον Παγκόσμιο Πολίτη”, διερευνήθηκαν οι "17 Στόχοι του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη", τονίστηκε η οικουμενική διασύνδεση σύγχρονων προβλημάτων όπως είναι η φτώχεια, οι ανισότητες, η έλλειψη δικαιοσύνης και αξιόπιστων πολιτικών θεσμών. Οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με φιλικούς τρόπους καλλιέργειας της ενεργούς πολιτειότητας και ανακάλυψαν ευχάριστες

δραστηριότητες για να ενθαρρύνουν την εμπλοκή των μαθητών και τη δέσμευσή τους σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμο και αειφορικό.

Παράλληλα το ταξίδι, η επαφή και αλληλεπίδραση με ανθρώπους και συνήθειες άλλων χωρών ανέδειξε τον πλουραλισμό και την ποικιλομορφία της Ευρώπης και εμπέδωσε την πίστη στις αρχές και τις αξίες των λαών της: ειρηνική συνύπαρξη, ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλληλέγγυα κοινωνία που όσο αναπτύσσεται δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Τα αποτελέσματα της κινητικότητας έχουν αναρτηθεί στο blog του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Σύρου