Η "Εκπαιδευτική Βαλίτσα ΓΗ 2030" στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου

Ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων

Η δράση υλοποιείται από την οργάνωση “Άγονη Γραμμή Γόνιμη” και αφορά στην επαφή των μαθητών με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Στη διάθεση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Σύρου, βρέθηκε επί ένα μήνα η "Εκπαιδευτική Βαλίτσα ΓΗ 2030", που διακινείται από την οργάνωση “Άγονη Γραμμή Γόνιμη”.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό υλικό μέσα από το οποίο τα παιδιά όλων των τάξεων μπορούν να έρθουν σε επαφή με εργαστήρια δεξιοτήτων, αναπτύσσοντας διάφορες δραστηριότητες.

Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Για περίπου ένα μήνα το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου, φιλοξένησε την "Εκπαιδευτική Βαλίτσα ΓΗ 2030".

Μαθητές και μαθήτριες από διάφορες τάξεις της σχολικής μονάδας, είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, να δουν τη βαλίτσα από κοντά και να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Πάνω από 2.000 μαθητές έχουν γνωρίσει την το περιεχόμενο της Ατζέντας του ΟΗΕ

Αποτελώντας το μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, στην Ελλάδα, η "Εκπαιδευτική Βαλίτσα ΓΗ 2030" απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, δύναται να χρησιμοποιηθεί εν ώρα μαθήματος, αλλά και εκτός σχολικής τάξης, παρακινώντας μαθητές και εκπαιδευτικούς να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο είτε σε περιβάλλον πόλης είτε στη φύση.

Από το 2021 και μέχρι σήμερα, μέσω του εκπαιδευτικού υλικού της "Βαλίτσας", χιλιάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το περιεχόμενο της ατζέντας του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, να αλληλοεπιδράσουν με έννοιες που συνδέονται με τους στόχους, να συμμετάσχουν σε διαφορετικές δράσεις και να εντοπίσουν τη δική τους ευθύνη, ώστε να συμβάλουν στο κοινό όραμα για ένα καλύτερο αύριο.

Η "Βαλίτσα" αυτή διακινείται στα σχολεία από τον φορέα “Άγονη Γραμμή Γόνιμη”, με την υποστήριξη της HELLENiQ ENERGY και διαθέτει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για εκπαιδευτικό υλικό που υλοποιείται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων των σχολικών μονάδων και η θεματική της αφορά το περιβάλλον στοχεύοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Συγκεκριμένα, στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μάθησης 21ου αιώνα (κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα), στην παραγωγή μάθησης μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας, στις δεξιότητες της κοινωνικής ζωής, όπως στην αυτομέριμνα, στις κοινωνικές δεξιότητες, στην ενσυναίσθηση και στην ευαισθησία, στην πολιτειότητα, στην προσαρμοστικότητα, στην ανθεκτικότητα και την υπευθυνότητα.

Επίσης, μέσα από την επαφή των μαθητών με το εκπαιδευτικό υλικό της "Βαλίτσας ΓΗ 2030", μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες επιχειρηματικότητας.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχουν διαμορφωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η δημιουργία πρεσβευτών για τη διάχυση των στόχων στο ευρύ κοινό.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό δίνει τη δυνατότητα στον μαθητή να αναστοχαστεί και να συνειδητοποιήσει την ευθύνη του για ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο και το φυσικό περιβάλλον, καλλιεργεί τον σεβασμό και την ενεργοποίηση των μαθητών και προτρέπει στην αλλαγή στάσης με στόχο τη προστασία του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος.