Ολοκληρώνονται σήμερα τα μαθήματα στα Λύκεια - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές

  • Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024 - 11:14

Σήμερα λήγουν τα μαθήματα στα Λύκεια, από τη Δευτέρα 20 Μαϊου αρχίζουν οι προαγωγικές για Α’ και Β΄Λυκείου και οι απολυτήριες εξετάσεις για την Γ’ Λυκείου.

Οι προαγωγικές της Α’ και Β’ Λυκείου

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α’ και της Β΄ Λυκείου των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και Λυκείων Ε.Α.Ε.

Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή 14 Ιουνίου και τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν έως την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου ξεκινούν οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ ́ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και Λυκείων Ε.Α.Ε.

Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 27 Μαΐου και τα αποτελέσματα προγραμματίζεται να ανακοινωθούν έως την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024.

Υπενθυμίζεται, πως ακολουθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024. Συγκεκριμένα, για τα ΓΕΛ ξεκινούν στις 31/5 και ολοκληρώνονται στις 12/6 ενώ για τα ΕΠΑΛ, οι Πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 30/5 έως τις 17/6.

Η ειδική εξεταστική περίοδος

Για τις περιπτώσεις των μαθητών, που θα απουσιάσουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου καθώς και για τους μαθητές της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο., προβλέπεται ειδική εξεταστική περίοδος κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως την Τρίτη 25 Ιουνίου.

Σχετικά με την αναβαθμολόγηση των γραπτών

Σε διάστημα 2 εργάσιμων ημερών ύστερα από την έκδοση των αποτελεσμάτων και των δύο εξεταστικών περιόδων, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο, όπου φοιτούν, με την οποία ζητούν την αναβαθμολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών δοκιμίων. Για κάθε γραπτό δοκίμιο, η αίτηση συνοδεύεται με το προβλεπόμενο παράβολο.

Επιπλέον, οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για τους οποίους προβλέπεται προφορική εξέταση αντί γραπτής, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν επανεξέταση στα μαθήματα, που εξετάσθηκαν. Και στην περίπτωση αυτή, ισχύει η προθεσμία των 2 εργάσιμων ημερών ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την υποβολή της αίτησης επανεξέτασης, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε μάθημα, για το οποίο ζητείται επανεξέταση.

Οι έλεγχοι προόδου

Για το Β΄ τετράμηνο, οι έλεγχοι προόδου θα δίνονται στους κηδεμόνες των μαθητών ή στους ίδιους, εφόσον είναι ενήλικοι, έως την Παρασκευή 17 Μαΐου .

Η εξεταστική Σεπτεμβρίου

Στις αρχές Σεπτεμβρίου προβλέπεται ειδική εξεταστική περίοδος για τους μαθητές, που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου, για τους μαθητές των Α ́ και Β ́ τάξεων, που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. και για τους μαθητές της Γ' τάξης, που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο..

Η Τράπεζα Θεμάτων

Την ημέρα κάθε προγραμματισμένης εξέτασης ανά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο Διευθυντής και οι οικείοι διδάσκοντες, κληρώνουν άπαξ τα προς εξέταση από την Τ.Θ.Δ.Δ. θέματα. Η κλήρωση λαμβάνει χώρα έως δύο ώρες πριν την έναρξη της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών, καθώς και για τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία αυτή, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων και την εν γένει λειτουργία της σχολικής μονάδας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Τη γενικότερη ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας καθώς και την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες ευθύνης του έχει ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό, ορίζεται σε κάθε Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης υπάλληλος ως Υπεύθυνος της Τράπεζας ΘεμάτωΤελευταία ημέρα μαθημάτων σήμερα για τα Λύκεια καθώς από τη Δευτέρα, 20 Μαϊου αρχίζουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.