Επανίδρυση του Υπουργείου για τη μετανάστευση

  • Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2020 - 06:26

Την επανίδρυση του Υπουργείου για τη μετανάστευση αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος

Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπουργός ορίστηκε ο μέχρι σήμερα υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης και αναπληρωτής υπουργός ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα βασίζεται σε τέσσερις άξονες, οι οποίοι αφορούν α) στη φύλαξη των συνόρων, β) την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, γ) τις αυξημένες επιστροφές και δ) τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, με παράλληλη προώθηση την αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

Σχολιάζοντας την συγκεκριμένη απόφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε «Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο εκπροσώπους Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε “Αφού προεκλογικά έσπειρε μισαλλοδοξία και ψέματα με τα οποία σήμερα ο ίδιος και τα στελέχη του είναι αντιμέτωποι σε όλη τη χώρα, αφού κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αφού άλλαξε πέντε αρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό, μέσα σε μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης, αφού ανακοίνωσε τρία διαφορετικά σχέδια αποσυμφόρησης των νησιών χωρίς να λειτουργήσει κανένα, αφού εξήγγειλε κλείσιμο της Μόριας για να φθάσει σήμερα να έχει σχεδόν 30.000 ανθρώπους, ενώ στα τέλη του Ιουνίου ήταν λίγοι παραπάνω από 5.500, ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει με καθυστέρηση έξι μηνών το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει και προχωρά στην επανασύσταση του Υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε. Και τοποθετεί μάλιστα ως επικεφαλής του τον κ. Μηταράκη, προκειμένου να σταματήσει το άλλο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις εσωτερικές κόντρες στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ελπίζουμε τουλάχιστον να πείσει για την κίνησή του αυτή και τον υπουργό του κ. Χρυσοχοϊδη που μόλις προ δύο μηνών δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αυτόνομο Υπουργείο Μετανάστευσης. Εάν η χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν ήταν τόσο σοβαρή, θα ήταν για γέλια”.