«ΕΜΠΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»

Πάνω από 1500 φιλοξενούμενοι σε Μόρια, Καρά Τεπέ και διαμερίσματα αποχωρούν!

Πήραν άσυλο και υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από τις δομές του νησιού, αναζητώντας την τύχη τους...
  • Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020 - 06:24

Περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες αναμένεται να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και στα νησιά μας, σύμφωνα με την κυβέρνηση που νομοθέτησε σχετικά και ήδη ο αρμόδιος υπουργός Ν. Μηταράκης έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό προαναγγέλλοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις για την μετακίνηση εγκλωβισμένων από τα νησιά. Η κυβέρνηση επί της ουσίας ισχυρίζεται ότι αυτοί που παίρνουν πλέον άσυλο μπορούν να πάνε όπου θέλουν και να τύχουν τις όποιες προϋποθέσεις έχουν και οι Έλληνες σε σχέση με την εργασία ή με την αξιοποίηση επιδομάτων. Πάντως από τη στιγμή που παίρνουν άσυλο παύει και η υποχρέωση του κράτους να τους στεγάζει και να τους φροντίζει , όπως έκανε όταν ήταν αιτούντες ασύλου.

Υποχρεώνονται να φύγουν

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ  εκείνων που ήδη έχουν πάρει ασυλο και μπορούν να μετακινηθούν εντός της χώρας όπου θέλουν περιλαμβάνονται και πάνω από 1500 πρόσφυγες που εξακολουθούν να παραμένουν στη Λέσβο και να στεγάζονται σε δομές του νησιού , αλλά και σε διαμερίσματα. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνται στο ΚΥΤ της Μόριας , πληροφορίες θέλουν ο αριθμός αυτός να είναι περί τους 1200, ενώ  πάνω από 300 άτομα φιλοξενούνται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και σε νοικιασμένα διαμερίσματα στην πόλη της Μυτιλήνης. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να φύγουν από το νησί άμεσα , συμβάλλοντας στην αποσυμφόρησή του που είναι και το ζητούμενο . Ομως φαίνεται ότι και οι ιδιοι είχαν «βολευτεί» στη Μόρια , στον Καρά Τεπέ και στα διαμερίσματα, παρά το γεγονός ότιδεν υπήρχε ο γεωγραφικός εριορισμός που τους υποχρέωνε να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο. Δεν γνωρίζουμε βέβαια πως θα γίνει η αποχώρηση από το νησι τώρα  εν μέσω περιορισμών για την πανδημία, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Πάντως η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει και στην πράξη ότι στη Λέσβο παραμένουν και άτομα που θα μπορούσαν να εχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα αποφορτίζοντας κάπως την κατάσταση κυρίως στη Μόρια που είναι και το μεγάλο πρόβλημα.

Αδειάζει σταθερά και ο Κατά Τεπές

Ενδιαφέρον επίσης έχει και η κατάσταση που εξελίσσεται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου η δυναμικότητα του, μετά τις αποχωρήσεις των τελευταίων μηνών , σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει πέσει κάτω από τους χίλιους φιλοξενούμενους και αν αποχωρήσουν και οι πάνω από 200 που έχουν τύχει ασύλου και περιλαμβάνονται στους πάνω από 1500 που προαναφέραμε , τότε  ο καταυλισμός του Δήμου τείνει συνεχώς μειούμενος με ότι σημαίνει αυτό. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης έχει δεσμευτεί  ότι στον καταλισμό του Καρά Τεπέ που διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία δεν μπαίνει καινούργιος φιλοξενούμενος πρόσφυγας ή μετανάστης με την προοπτική, σε εύλογο χρόνο να έχουν αποχωρήσει όλοι όσοι μέχρι σήμερα φιλοξενούνται στη δομή αυτή, προκειμένου ο χωρος που είναι δημοτικός αξιοποιηθεί από το δήμο Μυτιλήνης.