«ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

Παραλία Ναυαγίου | Ακόμα δεν έχουν ληφθεί μέτρα…

Νέες καθυστερήσεις από το Δήμο ενώ οι επιχειρηματίες καρδιοχτυπούν
  • Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2020 - 06:29

Μπορεί να ανοίγουν οι διεθνείς πτήσεις και στο νησί μας, ωστόσο καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί από το Δήμο για το ασφαλές «άνοιγμα» του Ναυαγίου. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του Ιούνη το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε για το πλάτωμα, όπου ο Δήμαρχος είχε καλέσει το σώμα να επιλέξει εάν θα πρέπει να κάνει τη διαχείριση του χώρου ο Δήμος ή εάν θα πρέπει να προχωρήσει σε συν- διαχείριση με την τοπική Εκκλησία. Μάλιστα, τόνισε στους συμβούλους ότι εγκυμονεί κίνδυνος η Μητρόπολη να προχωρήσει σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, αφού έχει περιουσία στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν τα έργα για την ασφάλεια των επισκεπτών, αν δεν λυθεί πρώτα δικαστικά η διαμάχη για το ιδιοκτησιακό. Η πρόταση του Δημάρχου δεν είχε γίνει δεκτή από το σώμα και τελικά το Δ.Σ. είχε αποφασίσει: α) να ανοίξει το Ναυάγιο, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των επισκεπτών, β) να κατοχυρωθεί η περιουσία του Δήμου στο Κτηματολόγιο, γ) να συνταχθεί ειδική μελέτη αξιοποίησης όλης της περιοχής, όπου τα μέτρα που θα προτείνονται θα συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία και δ) ο φορέας – το σχήμα που θα προκύψει για τη διαχείριση – να διαμορφωθεί αφού συνταχθεί η μελέτη, η οποία θα δίνει και τις κατευθύνσεις.

Ωστόσο μέχρι και σήμερα, παραμένει άγνωστο το πότε και πώς θα προχωρήσει τις παραπάνω διαδικασίες η δημοτική αρχή, ενώ δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί ακόμα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια των λουόμενων στην παραλία. Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι τα ιδιωτικά σκάφη προσεγγίζουν κανονικά τον όρμο και Ζακυνθινοί και επισκέπτες απολαμβάνουν το μπάνιο τους, κοντά στο κουφάρι του «Παναγιώτη».

Σε αδιέξοδο οι επαγγελματίες

«Το πολύ να φέρνουμε 20 άτομα να δουν από κοντά το Ναυάγιο», δηλώνει ο πρόεδρος των Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών Βόρειας Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης αναφερόμενος στη μειωμένη κίνηση των ημερών λόγω κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το Δήμο για την ασφάλεια των λουόμενων. Συγκεκριμένα, δεν έχει τοποθετηθεί σήμανση, ενώ ακόμα λείπει και το προσωπικό φύλαξης, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στη διάσημη παραλία. «Οι πελάτες μας δεν κατεβαίνουν κάτω, γιατί δεν έχουν μπει ακόμα σημαδούρες. Ο Δήμος έχει αγοράσει σημαδούρες, σχοινιά και μπαλόνια για να γίνει η τοποθέτηση. Πάμε κοντά τους πελάτες μας να βγάλουν μερικές φωτογραφίες, ενώ άλλοι πάνε με ιδιωτικές βάρκες και κατεβαίνουν κανονικά στην παραλία ο κόσμος. Εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα με τους πελάτες μας, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται» δηλώνει στην «Ημέρα» ο κ. Ακτύπης, ο οποίος περιμένει ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού να ανοίξει κανονικά το Ναυάγιο…

Χωρίς σκάφος και προσωπικό το Λιμενικό

Εν τω μεταξύ, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου που περιπολεί το χώρο αντιμετωπίζει δύο πολύ σοβαρά προβλήματα. Ήδη λείπουν αρκετά άτομα τα οποία είναι αποσπασμένα, ενώ τους τελευταίους μήνες το ένα σκάφος που διαθέτει μαζί με τέσσερις άνδρες βρίσκεται στη Μυτιλήνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Επίσης άλλοι δυο λιμενικοί είναι αποσπασμένοι στη Χίο, ενώ αναμένεται και νέα απόσπαση προσωπικού στους Λειψούς. Είναι προφανές ότι οι περιπολίες στον όρμο του Ναυαγίου είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν προβεί άμεσα ο Δήμος στις απαραίτητες ενέργειες, το Λιμεναρχείο θα λάβει απόφαση για απαγόρευση προσέγγισης στην παραλία, που θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό των επαγγελματιών, αλλά και σε έντονες διαμαρτυρίες από τους επισκέπτες, σε μία έτσι και αλλιώς δύσκολη και ιδιαίτερη τουριστική σεζόν.

 

Τουριστικά σκάφη: Μείωση στην κίνηση έως και 90%

«Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Ναυαγίου δεν πηγαίνει κανένας. Εδώ υπάρχει μια δραστηριότητα που αγγίζει το 5-10% συγκριτικά με άλλες χρονιές. Για Ναυάγιο έχω ένα δρομολόγιο από τον Άγιο Νικόλαο και μπορεί να τύχει να είμαστε δυο σκάφη από εκεί και δυο από το Πόρτο Βρώμη. Το πολύ να φτάνουμε στα 20 άτομα στο Ναυάγιο ημερησίως. Υπάρχει μεγάλη μείωση που αγγίζει και το 90%. Στο νησί μας μέχρι στιγμής έχουν έρθει Ρουμάνοι και Βούλγαροι. Ευελπιστούμε με το άνοιγμα του αεροδρομίου να έρθει κόσμος και να βελτιωθούν τα πράγματα», σημειώνει ο κ. Ακτύπης, ο οποίος βλέπει την κίνηση να έχει μειωθεί δραματικά λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία. Όσον αφορά το Λιμάνι του Αγίου Νικολάου αλλά και το λιμανάκι του Πόρτο Βρώμη ο κ. Ακτύπης αναφέρει ότι η κίνηση είναι επίσης σε χαμηλά επίπεδα, ενώ όσον αφορά το λιμάνι της Ζακύνθου τα ημερόπλοια παραμένουν ακινητοποιημένα. «Από το Πόρτο Βρώμη δουλεύει το 10% των σκαφών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Έχουμε ετοιμαστεί για τον τουρισμό, αλλά επειδή δεν υπάρχει κόσμος δεν λειτουργούμε. Δεν το συζητάμε ότι τα ημερόπλοια είναι στο 0%». Όσον αφορά τα έξοδα τους, οι επαγγελματίες τονίζουν ότι έχουν υποστεί ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά και θα προσπαθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα τους επόμενους μήνες. «Τουλάχιστον να βγουν τα πετρέλαια και το ναυτολόγιο. Από 15 Ιουλίου ελπίζουμε να αλλάξει η κατάσταση και να αυξηθούν τα έσοδά μας», μας λέει ο κ. Ακτύπης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Φέτος μας ζητάνε οξυγονόμετρο, θερμόμετρο, μάσκες και αντισηπτικά. Είναι ένα επιπλέον κόστος 180 ευρώ. Αυτά πρέπει να τα έχουμε στο σκάφος και πρέπει γενικά, με το που μπαίνουν οι επιβάτες να γίνεται θερμομέτρηση και μέτρηση του οξυγόνου. Και τα πρωτόκολλα, επίσης, είναι στο 55%, οπότε βάζουμε λιγότερες επιβάτες στα σκάφη».

Οι επαγγελματίες που έχουν τουριστικά σκάφη ελπίζουν ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν θα έχουν καμία σχέση με τον Μάιο και τον Ιούνιο και θα μπορέσουν να βγάλουν τουλάχιστον τα έξοδα τους. Παρά τα προβλήματα, δεν χάνουν την αισιοδοξία τους και καλούν όσους θέλουν να κάνουν βόλτα για να γνωρίσουν μια άλλη πιο όμορφη Ζάκυνθο. Περιμένουν, ωστόσο, άμεσα από το Δήμο να πράξει τα δέοντα ώστε να μην δημιουργηθούν άλλα νέα προβλήματα.