«ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

Ο κορωνοϊός και η μεγάλη κατάτμηση των ιδιοκτησιών «πάγωσαν» το Κτηματολόγιο

Έχει υποβληθεί το 1/3 των δηλώσεων
  • Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020 - 06:23

«Μεσολάβησε η πανδημία, η απεργία των συμβολαιογράφων, ενώ και τα Ειρηνοδικεία για να δώσουν ένορκες βεβαιώσεις κλείνουν ραντεβού μέσα στον Αύγουστο. Επίσης, οι επαγγελματίες που κάνουν τα τοπογραφικά είχαν τεράστιο όγκο εργασίας. Παράλληλα στη Ζάκυνθο υπάρχει παραδοσιακά μεγάλη κατάτμηση των ιδιοκτησιών. Ίσως όλοι αυτοί οι λόγοι να οδήγησαν σε αυτή την καθυστέρηση».

Μετά από ένα διάστημα που «μπήκε στον πάγο», λόγω της πανδημίας η διαδικασία της κτηματογράφησης πλέον συνεχίζεται κανονικά για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων. Το νησί μας ανήκει στις περιοχές, στις οποίες οι δηλώσεις είναι χαμηλότερες από το 50% και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι έχει καταβληθεί το 1/3 των δηλώσεων. Αυτή την περίοδο στο γραφείο κτηματογράφησης προσέρχονται οι πολίτες που έχουν εμπρόθεσμα ραντεβού. Μπορεί να είχε καταστεί σαφές στα τέλη Φεβρουαρίου ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, ωστόσο και πάλι ελάχιστοι ήταν οι συμπολίτες μας που έδειξαν ενδιαφέρον.

Ο υπεύθυνος των Γραφείων Κτηματογράφησης στα Ιόνια Νησιά της αναδόχου εταιρείας, Κωνσταντίνος Χατζηφώτης μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τη διαδικασία και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν. «Η Ζάκυνθος έχει χαμηλά ποσοστά προσέλευσης, συγκριτικά με άλλες περιοχές, το οποίο δεν μπορώ να το εξηγήσω. Συζητώντας και με ανθρώπους της τοπικής αγοράς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξήγηση. Μεσολάβησε η πανδημία, η απεργία των συμβολαιογράφων, ενώ και τα Ειρηνοδικεία για να δώσουν ένορκες βεβαιώσεις κλείνουν ραντεβού μέσα στον Αύγουστο. Επίσης, οι επαγγελματίες που κάνουν τα τοπογραφικά είχαν τεράστιο όγκο εργασίας. Παράλληλα στη Ζάκυνθο υπάρχει παραδοσιακά μεγάλη κατάτμηση των ιδιοκτησιών. Ίσως όλοι αυτοί οι λόγοι να οδήγησαν σε αυτή την καθυστέρηση».

Η διαδικασία

Μετά το «πάγωμα» δύο μηνών λόγω της υγειονομικής κρίσης, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά με τα εμπρόθεσμα ραντεβού. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηφώτης άλλαξαν όλα τα ραντεβού που επρόκειτο να γίνουν την περίοδο της καραντίνας, καθώς το γραφείο δεν δεχόταν τους πολίτες μετά τις εντολές που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Τα προγραμματισμένα ραντεβού πρόκειται να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουλίου και σε αυτό το διάστημα όποιος έχει κάποιο πρόβλημα μπορεί και πάλι να έρθει σε επικοινωνία με το γραφείο για να αλλάξει το ραντεβού. Για τα επόμενα βήματα και τα πρόστιμα, ο κ. Χατζηφώτης εξηγεί: «Το Κτηματολόγιο έχει ανακοινώσει ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τα πρόστιμα, δεν θα υποστούν κάποια κύρωση. Συμβουλεύουμε τους Ζακυνθινούς να συνεχίσουν να προσέρχονται και να επικοινωνούν μαζί μας είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω email, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να κλείνουν ραντεβού για να προσκομίσουν τα στοιχεία τους. Πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον και από τη δική τους την πλευρά και να έρθουν να ενημερωθούν. Ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωμένους τους φακέλους τους, ακόμα και αν θεωρούν ότι τους λείπει κάτι που είναι απαραίτητο πρέπει να έρθουν, για να ξεκινήσει η διαδικασία και τα υπόλοιπα θα τα βρουν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που θα έχουμε».