«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Αχαΐα: Οι δήμοι στην πιο κρίσιμη απόφαση για τα σκουπίδια - Το εργοστάσιο μέσα...από καχυποψία

  • Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2020 - 06:26

H πιο κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, από συστάσεως του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, είναι αυτή που θα γίνει στα Λουσικά, την προσεχή Τρίτη (10 το πρωί), αφού από αυτή εξαρτάται ουσιαστικά το αν θα προχωρήσει ή όχι η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο «Φλόκα», με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Τα μέλη του ΔΣ, τα οποία έχουν διαβάσει και έχουν ενημερωθεί για πολλές εξελίξεις τις τελευταίες μέρες, καλέσθηκαν για να προσέλθουν στη σύγκλιση του οργάνου, χωρίς να λείπουν και κάποιες δυσαρέσκειες για δηλώσεις και διαρροές, περί αλλαγής του αρχικού σχεδίου εναπόθεσης των σκουπιδιών, δηλαδή πέραν των δήμων Δυτικής Αχαΐας, Πατρέων, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων και όχι της Αιγιάλειας, που «καίγεται» να συμπεριληφθεί στο ενιαίο έργο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, θα ζητήσει να ληφθεί η επίσημη απόφαση για αίτημα χρηματοδότησης του εργοστασίου, με βάση τον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό και τη σχετική μελέτη που ολοκληρώθηκε προ ημερών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Πάτρας. Ο κ. Αλεξόπουλος θα πει πως ο σχεδιασμός θα οδηγήσει σε δημοπράτηση του έργου μέχρι τα τέλη του 2020 και έναρξη κατασκευής του μέσα στο 2021.

Στο σκέλος της πολιτικής διαχείρισης και των ισορροπιών ανάμεσα στους δήμους που συμμετέχουν στο σχέδιο για μόνιμη λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ θα ζητήσει «όλοι μαζί, με συναίνεση και καλή πίστη να δημιουργήσουν, επιτέλους, κάτι και να μη χαθεί η ευκαιρία, μετά από χρόνια απραξίας».

Αυτό που επιβάλλεται είναι να καμφθεί η καχυποψία που υπάρχει στους αυτοδιοικητικούς, αλλά και οι φόβοι για χρονικό τρενάρισμα του εργοστασίου, αν αλλάξει η αρχική μελέτη, όπως παρατηρεί τις τελευταίες μέρες ο τ. πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Αχαΐας Σπ. Τραχάνης, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για χρονική καθυστέρηση του «όχι πριν από το 2027»!

Ήδη, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, με παρέμβασή του, ξεκαθάρισε πως «η Δυτική Αχαΐα θα αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, δικαιωματικά με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής», διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «για το ΧΥΤΑ Φλόκα και για όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτόν, όπως ο όγκος απορριμμάτων, η κατασκευή εργοστασίου, η ταφή υπολειμμάτων, ο Δήμος είναι ο μόνος που έχει λόγο και κανένας άλλος, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ετικέτες: