“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ελεύθεροι μέχρι στιγμής οι Ροδοπίτες κατάσκοποι της Τουρκίας

  • Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:27

Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε την Κυριακή δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Η έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου. Την υπόθεση αποκάλυψε η «Δημοκρατική» της Ρόδου, ενώ ο «Χ» μέσω του xronos.gr την Κυριακή αποκάλυψε τις καταβολές των δύο κατασκόπων, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, που κατάγονται από τη Ροδόπη.

Αναφορικά με το προφίλ των δραστών, πρόκειται για έναν 56χρονο με καταγωγή από χωριό του Δήμου Αρριανών, ο οποίος εργάζεται ως μάγειρας στην άγονη γραμμή Ρόδου – Καστελόριζου, ενώ επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα την Ροδόπη, καθώς κι έναν 35χρονο εργαζόμενο ως γραμματέα στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, έχοντα καταβολές από τον Σώστη και διατηρούντα σχέσεις με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Έχει εκφράσει δημόσια τις απόψεις του περί Ανεξάρτητης Θράκης μέσω του προφίλ του στο facebook, από το οποίο δεν λείπουν αλυτρωτικά σύμβολα.

Πως δρούσαν

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι καταγράφονταν συστηματικά οι επαφές του 56χρονου και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του, από τις οποίες φαίνεται να προκύπτει ότι παρείχε πληροφορίες απόρρητου-στρατιωτικού περιεχομένου στους Τούρκους. Άξιο αναφοράς είναι πως ο έτερος κατηγορούμενος (εργαζόμενος στο προξενείο), έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν. Ο μάγειρας είχε τεθεί υπό το «μικροσκόπιο» των ελληνικών αρχών από τον Αύγουστο του 2020, όταν μαρτυρίες έκαναν αναφορά στο ότι ο μάγειρας φωτογράφιζε ελληνικά πολεμικά πλοία.

Τα πρώτα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας άρχισαν να προκύπτουν χθες από την προανακριτική διαδικασία. Οι ελληνικές αρχές «έδεσαν» την υπόθεση ύστερα και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο τόσο στο καράβι όπου διαμένει ο ναυτικός όσο και στο σπίτι του γραμματέα.

Ο ναυτικός φέρεται πως τραβούσε τις φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων που αναπτύσσονταν μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και κατόπιν τις απέστελλε στον γραμματέα πιάνοντας «σήμα» Τουρκίας και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα WhatsApp. Οι δύο τους πάντως είχαν και τακτικές δια ζώσης επικοινωνίες, καθώς έχουν εντοπιστεί από κοινού σε αρκετά μέρη της Ρόδου. Επίσης, από τον μάγειρα φέρεται πως είχαν ζητηθεί πληροφορίες για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, ποια τα νούμερα που αναγράφονται στα ελληνικά πολεμικά πλοία και κάθε άλλη πληροφορία που μπορεί να εξυπηρετήσει στους σκοπούς της κατασκοπείας.

Η προανάκριση

Οι δύο δράστες έχουν μέχρι στιγμής αφεθεί ελεύθεροι. Ο μεν μάγειρας φέρεται πως ομολόγησε τις πράξεις του κι ότι από τον Αύγουστο συνεργαζόταν με τον γραμματέα. Πλέον διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος και θα παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο. «Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου» φέρεται να δήλωσε, εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος κατάσκοπος. Η Αστυνομία έχει κατασχέσει τον φορητό του υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του και στο πλοίο. Στην απολογία του ο μάγειρας παραδέχθηκε και την γνωριμία του με τον γραμματέα, η οποία έγινε σε εκδήλωση στο τουρκικό προξενείο Ρόδου, στην οποία παρέστησαν κι άλλοι από τη Ροδόπη. Εκεί, φέρεται πως ο διπλωμάτης «στρατολόγησε» τον μάγειρα, προκειμένου να εξασφαλίζει και να του παράσχει φωτογραφίες απόρρητου περιεχομένου σε σχεδόν καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική» Ρόδου, ο μάγειρας δήλωσε «αφελής» και υποστήριξε πως δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα των πράξεών του. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως δεν έλαβε αμοιβή για τις πράξεις του, ενώ επίσης ισχυρίστηκε πως όταν ο 36χρονος έγινε πιεστικός, προσπάθησε να τον αποφύγει. Ομολόγησε, πάντως, τις πράξεις του, υπό το βάρος και των αδιάσειστων στοιχείων που είχαν στα χέρια τους οι αρχές για τη δράση του κυρίως το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020.

Ο δε γραμματέας του προξενείου ζήτησε και πήρε πενθήμερη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί. Η περαίωση της προανάκρισης αναμένεται –εκτός απροόπτου- να γίνει την Παρασκευή. Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική» της Ρόδου, την υπόθεση πλέον χειρίζονται αξιωματούχοι της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και Ρόδου. Η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, με την περαίωσή της, για να αξιολογηθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και να ασκηθούν διώξεις για τα περαιτέρω. Τονίζεται ότι ο 36χρονος δεν «απολαμβάνει» διπλωματικής ασυλίας. Οι αρχές συλλέγουν κάθε δυνατή πληροφορία για τη δράση του.

Υπό έρευνα βρίσκεται και το ενδεχόμενο το δίκτυο κατασκόπων να είναι αρκετά μεγαλύτερο και να «απλώνεται» και σε άλλες νησιωτικές περιοχές του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, όποιος με πρόθεση και παράνομα πετυχαίνει να περιέλθουν στην κατοχή του ή στη γνώση του αντικείμενα ή ειδήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 146 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα ανωτέρω αντικείμενα ή ειδήσεις για να τα διαβιβάσει σε άλλον ή να τα ανακοινώσει έτσι ώστε να μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως την ασφάλειά του ή κάποιου από τους συμμάχους του, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και σε καιρό πολέμου, με ισόβια κάθειρξη.

Αίτημα αναστολής λειτουργίας των τουρκικών προξενείων Κομοτηνής και Ρόδου

Στον απόηχο της υπόθεσης κατασκοπίας εις βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας, την αναστολή λειτουργίας των τουρκικών προξενείων σε Κομοτηνή και Ρόδο ζητάει με λιτή ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Η ανακοίνωση: «Η σκοτεινή υπόθεση κατασκοπείας με πρωταγωνιστή υπάλληλο τουρκικού προξενείου, δικαιώνει την Ελληνική Λύση και υποχρεώνει πλέον την κυβέρνηση να αναστείλει την λειτουργία των τουρκικών προξενείων σε Κομοτηνή και Ρόδο καθώς και την λειτουργία του τζαμιού στην Ρόδο που με αφροσύνη αδειοδότησε. Η Ελληνική Λύση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει και απαιτεί πλέον τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης».

Διονύσης Βοργιάς