“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Δεκάδες ανήλικοι μεταξύ των μεταναστών που διασώθηκαν στην Παλαιόχωρα

  • Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2022 - 06:23

Συνολικά 483 είναι, τελικά, οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στο αλιευτικό νότια της Παλαιόχωρας στα Χανιά, πριν από δύο μερες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η προσωρινή μεταφορά των 483 μεταναστών στο επιβατηγό – οχηματαγωγό «ΣΑΜΑΡΙΑ Ι», το οποίο είναι σταθμευμένο στον λιμένα «Τηγάνι» Παλαιόχωρας και διαπιστώθηκε πως είναι δεκάδες οι ανήλικοι-336 άνδρες, 10 γυναίκες, 128 ανήλικα αγόρια, 9 ανήλικα κορίτσια-.

"Ντροπή η διαμονή σε πλωτό μέσο"

Οι διαμαρτυρίες πάντως για το πλοίο που επιλέχθηκε για την διαμονή των ανθρώπων αυτών είναι πολλές, καθώς και οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές και βρέχονταν αφού είναι ανοιχτού τύπου.

Να βρεθεί άμεσα αξιοπρεπής λύση στέγασης και να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου σε όσους το επιθυμούν, ζητά το ΜέΡΑ25 Κρήτης - Για τραγική κατάσταση κάνει λόγο το Στέκι Μεταναστών/στιων Χανίων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε την κατάργηση των προγραμμάτων στέγασης για τους πρόσφυγες όπως το ESTIA.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 Κρήτης, η διαμονή των 450 ταλαιπωρημένων προσφύγων, μεταξύ αυτών γυναίκες και μικρά παιδιά, σε πλωτό μέσο και μάλιστα ανοιχτού τύπου εν μέσω καταρρακτώδους βροχής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «φιλοξενία». «Είναι ντροπή για την Κρήτη και για μια χώρα που θέλει να λέγεται πολιτισμένη», προσθέτει στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η διανυκτέρευση των ανθρώπων στο ανοιχτό κατάστρωμα του φέρι μποτ και μάλιστα εν μέσω βροχής, μήνα Νοέμβριο, δεν τιμά κανέναν μας», ενώ σημειώνεται ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου σε όσους το επιθυμούν.

Κάλεσμα για είδη ανάγκης, κουβέρτες και στρώματα απευθύνει το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών/στριων Χανίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα την έμπρακτη αλληλεγγύη και την προσφορά των ντόπιων κατοίκων και των τοπικών συλλόγων. «Οι τοπικές αρχές οφείλουν να αναθεωρήσουν της προτεραιότητες τους. Είναι θεμελιώδης υποχρέωσή τους να μεριμνούν και να προνοούν για τους κυνηγημένους ανθρώπους, μετανάστες και μετανάστριες, των οποίων όχι μόνο καταπατάται κάθε δικαίωμα, αλλά καταλύονται οι βασικές ανάγκες επιβίωσης», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε την κατάργηση των προγραμμάτων στέγασης για τους πρόσφυγες όπως το ESTIA, που είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ τονίζει πως η ένταξή τους δεν γίνεται από τα camp, παρά μόνο με τη διαβίωση μέσα στην τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη των σχέσεων εκεί. «Ας σκεφτούμε πού οδηγούν αυτές οι πολιτικές. Τα άτομα σε απελπισία, χωρίς μέλλον, και την κυβέρνηση να χτίζει τείχη παντού» καταλήγει.

Τη φιλοξενία των προσφύγων με ευθύνη του κράτους σε κατάλληλους χώρους και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης καθώς και εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της τροφοδοσίας και όλων των αναγκαίων υλικών για όσο καιρό παραμείνουν στην περιοχή, ζητά το ΚΚΕ Χανίων, χαιρετίζοντας την αντίδραση δεκάδων κατοίκων της Παλαιόχωρας, που όπως και σε προηγούμενα περιστατικά βοήθησαν με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες που είχαν φτάσει στην περιοχή.

Σημειώνεται από το Υπουργείο, για το χρονικό της μεταφοράς: "Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη αλιευτικού σκάφους, μήκους 25 μέτρων, με περίπου πεντακόσιους αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο βρισκόταν ακυβέρνητο στην ως άνω θαλάσσια περιοχή.

Για την περιοχή απέπλευσαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεσμεύτηκαν δύο (02) Α/Κ σκάφη σημαίας Ιταλίας και πέντε (05) παραπλέοντα πλοία. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση διεξήχθη υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή έπνεαν δυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 BF.

Το εν λόγω αλιευτικό κατέπλευσε, απογευματινές ώρες την 22.11.2022, στον λιμένα Παλαιόχωρας Χανίων, ρυμουλκούμενο από το Α/Κ “TISTA”, σημαίας Ιταλίας, με τη συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., της Φρεγάτας ΠΝ, του έτερου Α/Κ σκάφους, σημαίας Ιταλίας και προσέδεσε ασφαλώς με τη συνδρομή δύο (02) αλιευτικών σκαφών ελληνικής σημαίας.

Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Παλαιόχωρας, σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και με Τομέα Ασφάλειας-Ανάκρισης-Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων"

Σημειώνεται ότι για άλλη μία φορά ήταν συγκινητική η εθελοντική προσφορά κατοίκων, γιατρών, του Ερυθρού Σταυρού αλλά και οι παροχές του τοπικού Δήμου σε τρόφιμα και κουβέρτες.