Ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης του Υπ. Προστασίας του Πολίτη στη Σύρο και την Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, καθώς και σε Πάρο Νάξο Τήνο Σίφνο Σέριφο και Κουφονήσι

«Πραγματική έγνοια για τους συνεργάτες μας»

Σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Σίφνο, Σέριφο και Κουφονήσι, βρέθηκε, προκειμένου να συνομιλήσει με τις τοπικές νησιωτικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγωνστάκης.

Τον κ. Γενικό συνόδευαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, Ταξίαρχος Γεώργιος Γιαννόπουλος, ενώ οι μετακινήσεις του κ. Γενικού πραγματοποιήθηκαν με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο επέβαιναν ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο Διευθυντής Α’ Κλάδου, Υποναύαρχος Ιωάννης Αργυρίου και ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης, Πλοίαρχος Νικόλαος Σκευοφύλακας.

Συνομιλίες με τοπικούς φορείς των νησιών

Πρώτος σταθμός ήταν το Άνω Κουφονήσι. Μετά την άφιξή του ο κ. Γενικός επισκέφθηκε τον Αστυνομικό Σταθμό του νησιού, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του, Υπαστυνόμος Β’ Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Εκεί, ο κ. Αναγνωστάκης συναντήθηκε με τοπικούς φορείς του νησιού και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Δημοτικής Ενότητας Κουφονησίων, κ. Αντώνιο Κωβαίο, τον πρώην Πρόεδρο Δημοτικής Ενότητας Κουφονησίων, κ. Αντώνιο Πράσινο και τον Ιερέα του νησιού, πατήρ Μιχαήλ, με τους οποίους συζήτησε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Επόμενος σταθμός ήταν η Σίφνος, όπου υπήρξαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα με το Δήμαρχο Σίφνου, κ. Ανδρέα Μπαμπούνη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνο Σούλη, τον Α’ Αντιδήμαρχο Σίφνου, κ. Γεώργιο Σταυριανό και τον Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου, κ. Γεώργιο Τρούλο, με τους οποίους συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Ακολούθως ο κ. Αναγνωστάκης συναντήθηκε με το Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Σίφνου, Ανθυπαστυνόμο Άγγελο Μόσχο και το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στο σταθμό και συζήτησε μαζί τους ζητήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια ο κ. Γενικός πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη Σέριφο, όπου συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Δημήτριο Ρώτα και τον Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Σερίφου, Αρχιφύλακα Ιωάννη Γαλάνη.

Ελκυστικός και παράλληλα ασφαλής προορισμός

Τελευταίος σταθμός των επισκέψεων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας τάξης ήταν η Σύρος, όπου αρχικά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γεώργιο Μαραγκό και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προτού μεταβεί στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κωνσταντίνος Ανθούλης, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, τόσο με τους Διοικητές και το αστυνομικό προσωπικό των υφιστάμενων Υπηρεσιών, ώστε να ενημερωθεί για θέματα που τους απασχολούν, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Ανθυπαστυνόμο Ιωάννη Δαμιανό.

Κατά την επίσκεψή του στην Αστυνομική Διεύθυνση, ο κ. Αναγνωστάκης δήλωσε, πως «βρισκόμαστε στην έδρα των Κυκλάδων, μαζί με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Αντώνιο Μπάκα και τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, Ταξίαρχο Γεώργιο Γιαννόπουλο, για να συνομιλήσουμε με τους συνεργάτες μας, να αφουγκραστούμε πιθανούς προβληματισμούς, ίσως και αιτήματά τους, θέλοντας να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον, θέλοντας να τους καταδείξουμε την πραγματική έγνοια, που έχει τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία για τους συνεργάτες μας».

Όπως επεσήμανε, «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν βάλει ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα, τόσο με τον εαυτό μας, όσο, περισσότερο μάλλον, με τους Έλληνες πολίτες. Να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στον Έλληνα πολίτη, να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε και να εδραιώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας που το έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε σήμερα η ελληνική κοινωνία και να συμβάλλουμε διατηρώντας την ασφάλεια, με τη βοήθεια και άλλων παραγόντων, στη χώρα μας, έτσι ώστε να είμαστε ένας ελκυστικός, παράλληλα όμως και ασφαλής τουριστικός προορισμός», συμπληρώνοντας, πως «η προσπάθεια που κάνουμε σε επίπεδο εθνικής οικονομίας κατά κύριο λόγο στηρίζεται στο τουριστικό προϊόν και βεβαίως η δική μας συμβολή είναι στο να κατοχυρώσουμε το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας».

Ο κ. Αναγνωστάκης προχώρησε σε δημόσιες ευχαριστίες προς «τους συνεργάτες μου, γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, που καθημερινά καταθέτουν την ψυχή τους, όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά που επισκεφτήκαμε, στην Τήνο, την Πάρο, τη Νάξο, τα Κουφονήσια, τη Σέριφο, τη Σίφνο, αλλά και στα υπόλοιπα, που δεν προλάβαμε να πάμε σε αυτό το πρώτο οδοιπορικό. Θα επαναληφθεί όμως και αυτό είναι δέσμευση, όχι μόνο δική μου, αλλά και του κ. Γενικού, για να πάμε και στα υπόλοιπα νησιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης, τις δημοτικές αρχές, γιατί μας στηρίζουν μας βοηθούν και συμβάλλουν στο να είναι η Ελληνική Αστυνομία πιο αποτελεσματική και πιο χρήσιμη στις τοπικές κοινωνίες».

Η δύναμη της Σύρου κοντά στην οργανική πληρότητα

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της στελέχωσης των μονάδων των νησιών, ο κ. Γενικός υπογράμμισε, ότι «σίγουρα θα υπάρξει ενίσχυση των αστυνομικών δομών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ήδη έχουν ενισχυθεί αρκετά κάποια νησιά, με τους δόκιμους αστυφύλακες και δόκιμους της σχολής Αξιωματικών, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ιδιαίτερα στην τουριστική περίοδο».

Σημείωσε δε, ότι «η Σύρος δεν έχει μεγάλη απόκλιση η υφιστάμενη δύναμη από την οργανική. Παρ’ όλα αυτά, εδώ είμαστε, να το κουβεντιάσουμε και με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, να μας πει αν πραγματικά υπάρχει ανάγκη», ενώ ζήτησε να γίνει κατανοητό, πως «υπάρχουν κι άλλα νησιά, ιδιαίτερα  στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, που έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, διότι εκεί υπάρχουν μεγάλες ανοικτές και κλειστές δομές, όπου είναι επιτακτική και απαραίτητη η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, ήδη έχω δεσμευτεί, με την σύμφωνη γνώμη των ενστόλων συνεργατών, του κ. Επιθεωρητή και του κ. Γενικού, ότι στη Σέριφο και τη Σίφνο θα υπάρξει άμεσα ενίσχυση, ώστε με τη σειρά μας να βοηθήσουμε κι εμείς στη μεγάλη αύξηση των αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Υπόψιν η νησιωτικότητα στη χάραξη πολιτικής

Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση εκ μέρους της Κοινής Γνώμης, σχετικά με το κατά πόσον υπολογίζεται στη χάραξη πολιτικής, από πλευράς του Υπουργείου, το ζήτημα της νησιωτικότητας, ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε, πως «η νησιωτικότητα νομίζω, ότι είναι ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό στη χάραξη της πολιτικής μας. Δε σας κρύβω, ότι μέσω της αναδιοργάνωσης των περιφερειακών μας υπηρεσιών, αυτό επιχειρούμε, τον εξορθολογισμό και την ανακατανομή των οργανικών θέσεων και βεβαίως δίνεται η δυνατότητα στον κ. Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή σε συνεργασία πάντα με το Επιτελείο της Ελληνικής Αστυνομίας, να υπάρξει αυτός ο επαναπροσδιορισμός. Παράλληλα, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν έχουμε τις απεριόριστες δυνατότητες. Λειτουργούμε σε ένα ασφυκτικά σκληρό, ίσως και δραματικό δημοσιονομικό περιβάλλον. Δεν έχουμε τη δυνατότητα νέων προσλήψεων. Άρα, πρέπει να διαχειριστούμε όλα τα ζητήματα με ό,τι δυνατότητες και δυνάμεις έχουμε».

Τέλος, υπενθύμισε, πως «όλη η Ευρώπη, ή τουλάχιστον η Νότιος Ευρώπη, αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες κρίσεις: Οικονομική, που δυστυχώς τη βιώνουμε κι εμείς, προσφυγική, που δυστυχώς τη βιώνουμε κι εμείς και την κρίση ασφάλειας, που ευτυχώς δεν βιώνουμε εμείς. Αυτό οφείλεται στη συνύπαρξη πάρα πολλών παραγόντων, κυρίαρχα όμως, σε αυτούς τους ανθρώπους, τους ένστολους συμπολίτες μας, που δίνουν τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας».