Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφτηκε τη Νάξο και μίλησε στην εκδήλωση αγιασμού, για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του φράγματος του Τσιγκαλαριού

«Δεν υπάρχει τίποτε που θα σταματήσει το έργο»

Την έναρξη ενός έργου πνοής για το νησί της Νάξου, αυτού του φράγματος του Τσιγκαλαριού, το ξεκίνημα του οποίου αποτελούσε στόχο δεκαετιών, επισφράγισε και επίσημα, η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.

Το έργο του φράγματος του Τσιγκαλαριού, το οποίο θα εξασφαλίσει στις αγροτικές περιοχές της Νάξου και όχι μόνο, περί τα 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, σε πλήρη δυναμικότητα, «εγκαινιάστηκε» από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ο Υπουργός μετέβη στο νησί των Κυκλάδων, με τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή, ώστε να επιβλέψει τις εναρκτήριες εργασίες, οι οποίες εκτελούνται ήδη από τις αρχές του Αυγούστου.

Το φράγμα, στη στέψη του θα έχει περί τα 250 μέτρα μήκος, το ύψος του θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τη μελέτη στα 48 μέτρα, ενώ στη βάση του η διάμετρός θα είναι περίπου 140 μέτρα, διαθέτοντας έτσι δυναμικότητα περίπου 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Η εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών παρουσία του Υπουργού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, όπου ο κ. Αποστόλου μίλησε ενώπιων εκπροσώπων των αρχών, των φορέων και κατοίκων της Νάξου, ενώ οι ιερείς Σαγκρίου και Ποταμιάς τέλεσαν τον αγιασμό.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Νίκος Μανιός και Αντώνης Συρίγος, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Λιανός, ο επικεφαλής της παράταξης "Νησιωτική Πολιτεία", κ. Νίκος Μαϊτός, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ποταμιάς και Σαγκρίου, ο Γραμματέας της δημοτικής κίνησης "Πολίτες για τα νησιά μας", κ. Βασίλης Θεωνάς, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, κ. Βαγγέλης Στρατούρης, τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, καθώς επίσης κάτοικοι της περιοχής και απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα.

Ο Υπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στο εργοτάξιο, ξεναγούμενος από τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας, ενώ συνομίλησε και άκουσε τους εκπροσώπους των φορέων της Νάξου, σχετικά με το ζήτημα.

Έπεται.. συνέχεια για τα αγροτικά έργα

Ο Υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κατά την εκδήλωση του αγιασμού, τονίζοντας, πως η κυβέρνηση εκτελεί απλώς το χρέος της. «Είναι χρέος μας, ως διοίκηση σε αυτή τη χώρα, να αξιοποιούμε όσο γίνεται καλύτερα και αποδοτικότερα τους πόρους που έχουμε στα χέρια μας. Θέλω πραγματικά να τονίσω, ότι σε αυτή την προσπάθεια ήταν πολύ σημαντική η συμβολή των τοπικών βουλευτών των Κυκλάδων», είπε, αναφερόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι ήταν παρόντες στο χώρο.

Όπως σημείωσε, «έχουμε μπει ως χώρα σε μία νέα πορεία, που έχει ως βασικό σημείο αναφοράς την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σε αυτή τη διαδικασία – να το ξέρετε πλέον διότι έχει γίνει συνείδηση και του πολιτικού κόσμου και των επιχειρηματιών και κυρίως των ίδιων των αγροτών – ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση», σημειώνοντας πως η Νάξος, αποτελεί μικρογραφία των δυνατοτήτων που στο σύνολό της έχει, όσον αφορά στον αγροτικό χώρο, η Ελλάδα.

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε, πως «ήρθα να επιβεβαιώσω ότι το συγκεκριμένο φράγμα, ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, έχει μπει σε μία πορεία υλοποίησης. Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορέσει σταματήσει στη διαδρομή το συγκεκριμένο έργο, όταν – το ξέρετε – τα χρήματα έχουν ήδη διασφαλιστεί μέσω του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και όλα τα κωλύματα που υπήρχαν έχουν ξεπεραστεί», ενώ συνέχισε, επισημάινοντας, πως «εμείς βρήκαμε σε καθυστέρηση ένα έργο και προσπαθήσαμε μέσα από διαδικασίες επιτάχυνσης να ξεπεράσουμε ιδιαίτερα τα διοικητικής φύσεως προβλήματα. Αυτή την ώρα, αυτό που εμφανίζεται ως πρόβλημα και αφορά στις 259.000 που είναι οι αποζημιώσεις, για τα επικείμενα, ήδη το συγκεκριμένο κονδύλι υπάρχει καταχωρημένο σε ειδικό λογαριασμό στην υπηρεσία ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άρα κινηθείτε παρακαλώ και οι τοπικοί φορείς εδώ, ώστε όσο γίνεται γρηγορότερα να συγκεντρωθούν τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά, διότι από την ώρα που υπήρχε η καθυστέρηση κάναμε καινούρια επίταξη με σαφή διαδικασία και οπωσδήποτε χρειάζονται αυτά τα δικαιολογητικά», τονίζοντας πως τα χρήματα θα βρίσκονται σε λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και συνεπώς «δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει άλλο το έργο».

Υποστήριξε δε, πως «υπάρχουν κι άλλα έργα και ειδικά τα έργα που έχουν σχέση με το δίκτυο υδροδότησης στην περιοχή. Είναι ένα θέμα, το οποίο από αύριο θα ξεκινήσουμε τη σχετική μελέτη έχοντας στο νου, ότι θα υπάρξει δυνατότητα, όπου, ιδιαίτερα ψηλά, σε ημιορεινές περιοχές, υπάρχει αγροτική δραστηριότητα και κτηνοτροφία, να στηριχτεί. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορεί να διαθέσει πόρους αυστηρά και μόνο, σε έργα που έχουν άμεση σχέση με τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, τόνισε, πως θα υπάρξει μέριμνα για έργα, που θα εξασφαλίσουν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η Νάξος, τόσο μέσα από την κτηνοτροφία, όσο και μέσα από τη φυτική παραγωγή.

«Το έργο θα “σώσει” την τοπική κοινωνία»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλης Μαργαρίτης, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, καθώς ξεκινά «επιτέλους ένα τεράστιο έργο για τον τόπο μας», για το οποίο έδωσε ένα μικρό ιστορικό. «Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2002, το 2009 εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το 2011 έγινε η δημοπράτησή του και το 2013 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο».

Όπως επεσήμανε, «όλα αυτά τα χρόνια, το έργο αυτό καθυστέρησε – κυριολεκτικά είχε “χαθεί” – μέσα στα συρτάρια της γραφειοκρατίας. Είμαστε, λοιπόν, στην ευτυχή θέση, να μπορούμε σήμερα να προχωρήσουμε και μάλιστα ομολογώ, ότι η ένταξη στην “εργογέφυρα”, ώστε να περάσουμε στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ2014-2020, ήταν πολύ σπουδαία κίνηση».

«Αυτό το έργο, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για το νησί μας, θα σώσει την τοπική κοινωνία, η οποία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Θα σταματήσουν πλέον να γίνονται γεωτρήσεις και να χάνεται ο υπόγειος υδατικός μας πλούτος και θα μπορέσει να βοηθήσει, ως προς το ζήτημα της άρδευσης», σημείωσε, ενώ κλείνοντας, ζήτησε από τον υπουργό να σταθεί αρωγός στην ένταξη των έργων, που περιλαμβάνουν την επέκταση του υδροδοτικού δικτύου, ώστε το φράγμα του Τσιγκαλαριού να συνδεθεί και με τα υπόλοιπα φράγματα και με άλλες περιοχές, ώστε στο μέλλον να αξιοποιηθεί ευρύτερα, ακόμη και για σκοπούς ύδρευσης και ευχήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης του έργου να είναι σύντομη.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εξέδωσε επίσης και την εξής ανακοίνωση:

"Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου και συνομίλησαν για ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και άπτονται της αρμοδιότητας του εν λόγω υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα του ΚΕΓΕ και συμφώνησαν τη συνεργασία των δύο πλευρών. Επίσης, εξετάσθηκε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των σφαγείων της Νάξου. Τέλος, συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα κατασκευής του Φράγματος Τσικαλαριού, η σημασία του οποίου επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα κατασκευής και των δικτύων παροχής του νερού στις αρδευόμενες περιοχές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων Νίκου Μανιού και Αντώνη Συρίγου, καθώς και των Αντιδημάρχων Δημήτρη Λιανού, Νίκου Βαθρακοκοίλη και του Προέδρου του Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Μιχάλη Μαρούλη.

Νωρίτερα, το πρωί ο Δήμαρχος παραβρέθηκε στην τέλεση Αγιασμού στο έργο του Φράγματος Τσικαλαριού, παρουσία του Υπουργού."