Δημόσια έκκληση του πυροσβεστικού κλιμακίου Θήρας προς τους κατοίκους του νησιού

Επιτακτική η ανάγκη στέγασης των πυροσβεστών

Η αδυναμία εύρεσης στέγης των δημοσίων υπαλλήλων στη Σαντορίνη, λόγω των υψηλών ενοικίων, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά μέσω του πυροσβεστικού κλιμακίου του νησιού, το οποίο απευθύνει έκκληση προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών για συνεργασία.

Σε συνέχεια των γνωστών αιτημάτων εκπαιδευτικών, αστυνομικών και λοιπών κλάδων μετατιθέμενων υπαλλήλων του δημοσίου, έρχεται να προστεθεί και η φωνή των πυροσβεστών, η οποία επιβεβαιώνει ότι τα ενοίκια στη Σαντορίνη είναι απλησίαστα για έναν δημόσιο υπάλληλο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δημόσια έκκληση, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Σαντορίνης είναι προς αναζήτηση πάνω από ένα χρόνο, για τη στέγαση των υπαλλήλων του. Χαρακτηρίζεται δε ζωτικής σημασίας η άμεση ενίσχυση του κλιμακίου με προσωπικό, καθώς αυξάνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του.

Η στέγαση ως το βασικότερο πρόβλημα προς αντιμετώπιση

Σε επικοινωνία της «Κοινή Γνώμης» με τον προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας, Ανθυποπυραγό, Παναγιώτη Τάρταρη, έγινε συγκεκριμένη αναφορά του στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο οι πυροσβέστες αλλά εν γένει οι δημόσιοι υπάλληλοι στο νησί εδώ και μία τριετία, λόγω των υψηλών ενοικίων. Όπως ό ίδιος δήλωσε, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία διατηρούν σταθερά νοικιασμένα ακίνητα για το προσωπικό που απασχολούν κατά την τουριστική περίοδο, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την πρόσφατη δημοφιλία της πλατφόρμας εκμίσθωσης ακινήτων airbnb και τη δυνατότητα που δίνει στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση με ημερήσια χρέωση, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το να μπορέσει ένας δημόσιος υπάλληλος να βρει και νοικιάσει ένα αξιοπρεπές σπίτι σε προσιτή τιμή, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν για λόγους κέρδους τη χρέωση ανά ημέρα, που τους προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη δημόσια έκκληση που απηύθυνε εκπροσωπώντας και τους συναδέλφους του, ανέφερε την επιθυμία του κλιμακίου να κοινοποιηθεί το πρόβλημα του κλάδου, στο οποίο και οι ίδιοι μέχρι τώρα δεν είχαν δώσει διάσταση. “Δεν εξωτερικευόμαστε τόσο πολύ στους προβληματισμούς μας γενικότερα σαν σώμα”, σχολίασε ο προϊστάμενος του κλιμακίου, επισημαίνοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βίωσε το κλιμάκιο των 38 πυροσβεστών στο αεροδρόμιο, καθώς κλήθηκε να υπηρετήσει κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Ζώντας ο ίδιος δύο χρόνια ήδη στο νησί, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου η καλύτερη δυνατή τιμή για ένα σπίτι ενός υπνοδωματίου και ενιαίου χώρου σαλονιού κουζίνας να είναι στα 500 – 600 ευρώ, η οποία φτάνει και τα 1.000 ευρώ για ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο. “Κάποιος με το μισθό του δημοσίου υπαλλήλου δεν μπορεί να καλύψει ένα τέτοιο κόστος” αναφέρει ο κ Τάρταρης, υπενθυμίζοντας ότι οι μισθοί πλέον είναι πολύ χαμηλότεροι από ότι παλαιότερα, με πολλούς πυροσβέστες να έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές 750 – 800 ευρώ.

Η κάθε πλευρά θέτει τα επιχειρήματά της

Το πρόβλημα έχει συζητηθεί τόσο εντός του κλιμακίου των πυροσβεστών και λοιπών υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, αναφέρει ο Ανθυποπυραγός, αλλά και μεταξύ αυτών και των ιδιωτών – ιδιοκτητών κατοικιών, χωρίς όμως να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. Αναγνωρίζει ότι με τη δυνατότητα τουριστικής απόδοσης της Σαντορίνης, οι ιδιοκτήτες κατοικιών επιλέγουν την πλέον προσοδοφόρα γι’ αυτούς λύση, όμως καυτηρίασε και κάποιες, μεμονωμένες όπως τόνισε, περιπτώσεις, ακόμα και ειρωνικής ή αδιάφορης αντιμετώπισης από ιδιοκτήτες κατοικιών.

“Είναι καθαρά θέμα των ανθρώπων που ζουν, που έχουν μεγαλώσει και έχουν βρει περιουσίες εδώ και δεν τις διαθέτουν προς ενοικίαση με αυτούς τους όρους” σχολίασε ο κ. Τάρταρης, υποστηρίζοντας πως ούτε ο Δήμος, στον οποίο έχει απευθυνθεί επανειλημμένα, δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει σε αυτό. Αναφερόμενος μάλιστα στην τροπολογία αναφορικά με την δυνατότητα του Δήμου να επιδοτήσει τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων, πρόσθεσε ότι η απάντηση που έχει δοθεί μιλάει για ένα συνολικό κόστος άνω του 1,5 εκατ.ευρώ, όπως αυτό αντιστοιχεί στους περίπου 500 – 600 δικαιούχους, το οποίο ο Δήμος Θήρας δε δύναται να καταβάλει.

Η Πυροσβεστική απειλείται με κλείσιμο

Για τον μέχρι προσφάτως υπαρκτό κίνδυνο να διακοπεί εντελώς η λειτουργία του πυροσβεστικού κλιμακίου στο νησί τονίστηκε ιδιαίτερα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι το προσωπικό ζητάει, όσο το επιτρέπουν τα έννομα μέσα, να μεταφερθεί από το νησί γιατί δε μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Ο κ. Τάρταρης επεσήμανε ότι η κεντρική υπηρεσία του σώματος έχει ενημερωθεί πλήρως για την ελλιπή στελέχωση του σώματος, καθώς με τη δημιουργία των κλιμακίων πυροσβεστικών υπηρεσιών του αεροδρομίου, τα οποία είναι αρμόδια αποκλειστικά και μόνο για τα αεροδρόμια, αποδεκατίστηκαν οι υπόλοιπες υπηρεσίες. Ενδεικτικά στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας προβλέπονται δώδεκα οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, από τις οποίες αυτή τη στιγμή καλύπτονται οι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου του προϊστάμενου και υποστηρίζεται από ακόμη επτά συμβασιούχους.

Με την πυροσβεστική υπηρεσία να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, οι υπάλληλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν τεράστιο φόρτο εργασίας με χαμηλή ποιότητα ζωής. “Φτάσαμε σε οριακό σημείο, όπου απαιτούνταν μόνο η απόφαση του αρχηγού για να κλείσουμε, η οποία βέβαια δε δίνεται ελαφρά τη καρδία. Αναμένεται να ενισχυθούμε με τρεις νέους συναδέλφους, οι οποίοι μόλις τελείωσαν την εκπαίδευσή τους, αλλά και αυτοί ερχόμενοι εδώ θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα στέγασης”, σχολίασε ο κ. Τάρταρης.

Πρόσθεσε δε ότι το σώμα είναι πάντα ετοιμοπόλεμο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει ακόμα και στις υψηλές απαιτήσεις της μακράς τουριστικής περιόδου, αλλά είναι πολύ ψυχοφθόρο, ειδικά για τους νέους πυροσβέστες με μισθό των 800 ευρώ που θα έρθουν στο νησί, να πρέπει να διαθέσουν πάνω απ’ τα μισά για ένα σπίτι κατοικήσιμο με σωστές παροχές.

Σε περίπτωση μάλιστα που διακοπεί η λειτουργία της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο νησί, αυτό θα μείνει απροστάτευτο σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ατυχήματος που απαιτεί διάσωση. “Είμαστε κι εμείς άνθρωποι και ζητάμε να μας σεβαστούν όπως σεβόμαστε κι εμείς την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία. Δεν είμαστε ζητιάνοι, είμαστε άνθρωποι και παρέχουμε σημαντικό κοινωνικό έργο”, πρόσθεσε ο προϊστάμενος, τονίζοντας ότι οι παροχές από πλευράς τους προφανώς δεν αλλάζουν, το αίσθημα ασφάλειας τουριστών και κατοίκων είναι ζωτικής σημασίας για έναν προορισμό, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης των πυροσβεστών καθιστούν ακόμα δυσκολότερο το έργο τους.

“Ζητάμε συνεργασία για να μπορούμε κι εμείς να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Δυστυχώς στα σώματα ασφαλείας δε μπορούμε να δηλώσουμε κώλυμα ή να αρνηθούμε μετάθεση ή τοποθέτηση σ’ αυτό το νησί, θέλουμε δε θέλουμε θα επωμιστούμε και θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση”, κατέληξε.