Απάντηση του Δήμου Τήνου σχετικά με το ζήτημα του δικτύου μονοπατιών

  • Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2019 - 15:52

Απάντηση, με αφορμή την αναφορά, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ.Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνιος Συρίγος και Νίκος Μανιός καταθέτουν αναφορά την καταγγελία του Κάρολου Μέρλιν (συνοδού πεζοπορίας) σχετικά με ζητήματα σήμανσης του πεζοπορικού δικτύου Τήνου, δίνει ο Δήμος Τήνου, μέσω της υπεύθυνης για το ζήτημα, Αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Αναστασία Δεληγιάννη.

Με επιστολή, η οποία απεστάλη, τόσο στον κ. Κάρολο Μέρλιν, όσο επίσης στο Συνήγορο του Πολίτη, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Βουλευτές Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Έπαρχο Τήνου, τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, ο Δήμος Τήνου δίνει απαντήσεις, αναφορικά με την καταγγελία.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή την αναφορά του κ. Μέρλιν, την οποία προτίμησε να στείλει στους τοπικούς βουλευτές και το Συνήγορο του πολίτη και όχι στο Δήμο Τήνου προκειμένου να λάβει ευθείες απαντήσεις, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ο ίδιος κάνει λόγο ότι θα πληρωνόταν για ένα έργο που ανέλαβε, όμως δε μας διευκρινίζει ποιος ανάλαβε να τον πληρώσει και με βάσει ποια σύμβαση θα γινόταν αυτό. Αντιθέτως αναφέρει ότι η τοποθέτηση των πινακίδων θα γινόταν από το Δήμο της Τήνου. Υπάρχει μάλιστα και σχετική αλληλογραφία του Δήμου Τήνου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία παρέδωσε το υλικό ώστε να ενσωματωθεί στο νέο δίκτυο με βάση το συμφωνημένο σχέδιο.

Επίσης δεν αναφέρει με ποιες εγκρίσεις και ποιου οργάνου θα γινόταν η νέα σήμανση την οποία "είχε αναλάβει" να τοποθετήσει. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι με υπόδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τηρήθηκε αυτή η διαδικασία μετά τη νόμιμη και με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, παραλαβή του υλικού σήμανσης από τον Έπαρχο Τήνου, την οποία σήμανση που παραλάβαμε σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σήμανσης του Δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Ο Δήμος Τήνου ξεκίνησε να σχεδιάζει το νέο πεζοπορικό δίκτυο το 2015, ήμασταν πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πλην όμως με το συγκεκριμένο υπάλληλο τον κ. Αναστασίου που χειρίστηκε το θέμα της Τήνου προέκυψε διαφωνία ως προς τη χάραξη – ανανέωση των διαδρομών που υπήρχαν αλλά κυρίως ως προς τη σήμανση.

Του ζητήθηκε να είναι σε αναμονή αναφορικά με τη σήμανση μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης που είχαμε αναθέσει και παρά το ότι το αντικείμενο ήταν υπό συζήτηση, το καλοκαίρι του 2017 προχώρησε μέσω του κ. Μέρλιν σε εργασίες σήμανσης χωρίς καμία αδειοδότηση, και μάλιστα σε καινούργιες διαδρομές που δεν ανήκαν στο «υφιστάμενο δίκτυο».

Ο Δήμος εξ’ αρχής ζητούσε τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η Περιφέρεια με έγγραφά της διαβεβαίωνε για την πρόθεσή της. Μετά από έντονη επικοινωνία και αλληλογραφία, αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου δράσης το οποίο και επισφραγίστηκε με την παράδοση του υλικού σήμανσης στο Δήμο μας δ) και ε) σχετ..

Έκτοτε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει εκφράσει κανένα προβληματισμό ή ένσταση σχετικά με το έργο που υλοποιείται αντιθέτως έχει εκφράσει το ότι θα συνδράμει σε αυτό.

Β) Ως Δήμος Τήνου δεν είχαμε κάποια συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η χρηματοδότηση που έδωσε είναι θέμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία συνεργάστηκε.

Για την ιστορία, είχε χρηματοδοτήσει ανάλογες πινακίδες στη Σίφνο οι οποίες χάλασαν μέσα σε ενάμισι έτος, μέχρι ο Δήμος Σίφνου να τις ξηλώσει και να κάνει ένα αντίστοιχο έργο με αυτό που γίνεται στην Τήνο. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Σίφνου είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους πεζοπόρους.

Γ) Οι «έντονες διαμαρτυρίες από τον κόσμο της Τήνου» (εμείς εισπράττουμε το αντίθετο) μήπως έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση που προκλήθηκε από διάφορες διεργασίες υπαλλήλων της Περιφέρειας;

Το έργο του Δήμου θα είχε ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, σε αντίθεση με το παλαιό δίκτυο που είχε μείνει ανενεργό εδώ και μία δεκαετία περίπου και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν ήταν ολοκληρωμένο.

Όσον αφορά τις νόμιμες προϋποθέσεις τις οποίες επικαλείται:

1.Η ΣΕΠΟΔ είχε ζητήσει διευκρινήσεις για το θέμα της σήμανσης οι οποίες παραδόθηκαν από το Δήμο Τήνου στον αρμόδιο φορέα, τη Δ/νση Δασών, προκειμένου να λάβει την έγκριση της, η οποία κοινοποιήθηκε στα μέλη της ΣΕΠΟΔ ήδη από το Σεπτέμβριο του 2018. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία ένσταση επί αυτών.

2. Για το Tinos Trails έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις. Βλ γ). και στ) σχετικό. Επιπλέον, οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται από το Δήμο π.χ. καθαρισμοί, ενημερώνεται ο αρμόδιος φορέας και δίνει τη σχετική έγκριση, κάτι που δεν είδαμε το καλοκαίρι του 2017 στις εργασίες του κ. Μέρλιν. Το Tinos Trails είναι ένα πλήρως εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο πρόγραμμα.

3. Να θυμίσουμε ότι η ΣΕΠΟΔ, όπως το δηλώνει και το όνομά της έχει συμβουλευτικό ρόλο και δεν μπορεί να επιβάλλει τις αποφάσεις της.

4. Το Tinos Trails όχι μόνο δεν έχει μεσοπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού στην Τήνο που περιλαμβάνει πέραν της σήμανσης, τον σχεδιασμό του δικτύου μονοπατιών σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του πεζοπορικού κοινού, την ανάπτυξη και την προσαρμογή του, καθώς και λεπτομερές 5-ετές σχέδιο προβολής και διαχείρισης.

5.Όταν αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου τότε αυτή θα γίνει με όλες τις διαδικασίες που ορίζει η ΥΑ. Για μας ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός είναι εργαλείο και δεν υποκρύπτει κάτι, δείχνει στόχο και κατεύθυνση.

6. Σχετικά με τη σύγχυση πινακίδων θέσης και πινακίδων κατεύθυνσης, ένα προσεχτικό διάβασμα της εν λόγω Υπ. Απόφασης στο σχετικό άρθρο θα έλυνε οποιαδήποτε απορία ή σύγχυση έχει τυχόν δημιουργηθεί στον συγγραφέα του κειμένου της αναφοράς.

7. Δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αυτές οι πινακίδες πριν από τη σήμανση κατεύθυνσης και θέσης η οποία τοποθετείται αυτήν την περίοδο. Αν κάποια από αυτές είναι σε αντίθεση με αυτά που ορίζει η διαδρομή, τότε θα τροποποιηθεί, όπως συμφωνήθηκε.

8. Οι όροι είναι απολύτως δόκιμοι και αυτό έγκειται στο γεγονός πως η σήμανση για πρώτη φορά θεωρείται τμήμα μιας συνολικής δράσης τουριστικής ανάπτυξης με μακροχρόνιο σχεδιασμό. Η Τεχνική Έκθεση με υπογραφή Δασολόγου έχει γίνει αποδεκτή από τη Δ/νση Δασών.

Επομένως αν από όλα τα "καταγγελλόμενα" από τον κ. Μέρλιν προκύπτει ότι βαδίσαμε σύννομα, υλοποιώντας μια ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Δασών, μελέτη Δικτύου, το μόνο που δε μας διευκρινίζει και για το οποίο δεν έχουμε καμιά γνώση και καμιά ευθύνη, είναι το πως προκύπτει το θέμα της πληρωμής του, το οποίο και κατά τη γνώμη μας είναι το μόνο μεμπτό σημείο στην καταγγελία και το οποίο χρήζει διευκρίνισης και διερεύνησης.

Είναι αυτό που λέμε "ο καυγάς για το πάπλωμα".

Και πραγματικά είναι αμαρτία για ένα ολόκληρο νησί να έχει υποστεί αναφορές και καταγγελίες και να έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, για μια προσπάθεια που έχει τέτοια δυναμική και τέτοια αποδοχή.

Η φωτογραφία που θα παραθέσουμε αποδεικνύει το πριν και το μετά.

Αυτή η γκρίζα πινακίδα ήταν μια από τις μέχρι τώρα πινακίδες του πεζοπορικού δικτύου της Τήνου και παρόμοιες και με την ίδια φιλοσοφία είναι και οι καινούργιες πινακίδες που παραλάβαμε και παραπλεύρως αυτής η πινακίδα του TINOS TRAILS . Όλα παραδομένα στις κρίσεις και στις επικρίσεις του καθενός.

Ο Δήμος Τήνου για την ανάπτυξη του πεζοπορικού του δικτύου έλαβε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και αφουγκράστηκε τον παλμό και την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού που απαιτούσαν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο σύμφωνα με τις καινούργιες προδιαγραφές, ανταγωνιστικό προς τα άλλα Κυκλαδονήσια που έχουν αξιοποιήσει, εδώ και καιρό τον πεζοπορικό τους πλούτο.

Για την υλοποίηση της προσπάθειά μας αυτής συνεργαστήκαμε με την Κοιν.Σ.ΕΠ. PATHS OF GREECE που σκοπό της έχει την ανάδειξη των μονοπατιών της Ελλάδας και φέραμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο μας. Φτιάξαμε μια ολοκληρωμένη μελέτη σχεδίασης, σήμανσης και προβολής σε βάθος πενταετίας την οποία και υλοποιούμε μετά από τις νόμιμες εγκρίσεις.

Εκείνο που πρέπει να καταλάβει ο κάθε αποδέκτης αυτού του εγγράφου είναι ότι το TINOS TRAILS είναι ιδέα, είναι φιλοσοφία, από τους Τηνιακούς και για τους Τηνιακούς και τους επισκέπτες μας, δεν είναι απλά ταμπέλες και σήμανση την οποία κάποιοι πρέπει να τοποθετήσουν για να πληρωθούν. Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα, μόνο για το προσωπικό τους κέρδος, να επέμβει με τον οποιοδήποτε τρόπο στον πεζοπορικό μας παράδεισο.

Ο Δήμος Τήνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει και τη διάθεση και τη δύναμη και τα μέσα και την ευθύνη να υλοποιήσει το έργο και να παραδώσει στις επόμενες γενιές ένα έργο ανάδειξης της παρακαταθήκης των προγόνων μας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Επιτρέψτε μας λοιπόν να διοικήσουμε αυτό τον τόπο.

Αυτόκλητους σωτήρες και υποβολείς αυτών δεν χρειαζόμαστε, είτε αυτοί εμφανίζονται ως εθελοντές είτε ως προστηθέντες κάποιου που δεν κατονομάζουν ξεκάθαρα και δεν παραθέτουν στοιχεία ανάληψης της όποιας συμβατικής υποχρέωσης. Δεν ακυρώνουμε το έργο κανενός, αντιθέτως το εκτιμάμε και το σεβόμαστε και για αυτό ενσωματώσαμε στο Δίκτυο μας το 80% του Παλιού Δικτύου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και για αυτό προχωράμε, στην όποια δράση μας, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πλην όμως η κάθε βάση που τίθεται θέλει εξέλιξη και αυτή την εξέλιξη και την ανάπτυξη ξεκινήσαμε να φέρουμε εις πέρας γιατί το χρωστάμε στον τόπο μας.

Τα μονοπάτια της Τήνου προσφέρουν αυθεντικές πεζοπορικές εμπειρίες στον επισκέπτη, φροντίσαμε λοιπόν αυτούς τους θησαυρούς να τους αναδείξουμε, να τους αξιοποιήσουμε και να τους προβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το πετύχαμε.

Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι έγινε μια καταπληκτική δουλειά την οποία μπορούν να δουν και να συγκρίνουν όλοι.

Φροντίσαμε λοιπόν, μέσα από το νέο δίκτυο, να συνδέσουμε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς μας, να δημιουργήσουμε παραθαλάσσιες διαδρομές που δεν είχαμε, να φτάσουμε στα λατομεία μας και να αναδείξουμε τα περισσότερα σημεία μοναδικότητας του τόπου μας. Το θέλαμε, το αποφασίσαμε, το μελετήσαμε, εγκρίθηκε και το υλοποιούμε.

Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι είναι γεγονός και καλά θα κάνουν να το αποδεχτούν και αντί να επιφυλάσσονται των όποιων δικαιωμάτων τους, τα οποία ούτε ξέραμε, ούτε και αναλάβαμε, να μας αποδείξουν πως αποκτήθηκαν τα δικαιώματά τους αυτά, έναντι ποιου και αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Θεωρούμε ότι τα μονοπάτια της Τήνου δεν προσφέρονται σαν πεδίο έκφρασης προσωπικών εμμονών και αγκυλώσεων. Όλα είναι ξεκάθαρα με σαφείς μελέτες, εγκρίσεις, αναθέσεις και συμβάσεις και βέβαια στη διάθεση του καθενός μέσω των υπηρεσιών του Δήμου μας.

Ετικέτες: