Δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου

"Υπήρξαν κατακτήσεις και θα είμαστε μία ισχυρή αντιπολίτευση"

Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Κοινοβουλευτική περίοδο, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή της κάλπης της 7ης Ιουλίου, απόφαση που όπως δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος είναι απολύτως σεβαστή. 

Από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, ο ίδιος πλαισιωμένος από μέλη και φίλους του κόμματος προχώρησε σε αναλυτικές δηλώσεις. 

Ειδικότερα, σχολιάζοντας γενικότερα το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Συρίγος ανέφερε τα παρακάτω: “Το εκλογικό σώμα μίλησε και σεβόμαστε την απόφασή του. Η απόφασή του έδωσε αυτοδυναμία στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο από αύριο θα σχηματίσει απ΄ ό,τι φαίνεται κυβέρνηση. Εμείς δώσαμε έναν αξιοπρεπή αγώνα, μία αξιοπρεπή μάχη, τόσο σε τοπικό, όσο και σε γενικό επίπεδο. Κρατήσαμε τις δυνάμεις μας και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μία ισχυρή αντιπολίτευση, δημιουργική αντιπολίτευση, - αλλά ισχυρότατη(!) - διότι υπάρχουν κατακτήσεις, οι οποίες δεν πρέπει επ΄ ουδενί να ακυρωθούν κι αυτές αφορούν το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, οι οποίοι μας συμπαραστάθηκαν σε αυτόν τον αγώνα, όλους όσοι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, γιατί το μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων όπως ξέρετε ήταν η αποχή. Επίσης, να ευχαριστήσω και τους φίλους και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έτρεξαν κι εκείνοι για να βοηθήσουν σε αυτήν την εκλογική διαδικασία.”.

Μιλώντας ειδικότερα για τα τοπικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα στη Σύρο, δήλωσε τα εξής: “Δεν έχω μία γενικότερη εικόνα (σσ. για Κυκλάδες). Είναι προφανές ότι και τοπικά προηγείται η Νέα Δημοκρατία. Εκείνο που έχω ως εικόνα είναι ότι η Σύρος, αυτό το νησί το δημοκρατικό – όχι τώρα μόνο, πάντα – κράτησε, εκτιμώντας αυτό το οποίο έγινε όλα αυτά τα χρόνια και νομίζω ότι το ποσοστό το οποίο μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουμε λάβει είναι κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους συμπολίτες μου τους Συριανούς για την εκτίμησή τους. Και αυτούς, οι οποίοι μας ψήφισαν και τους άλλους, οι οποίοι μπορεί να ήταν εναντίον μας, αλλά δεν είπαν μία κακή κουβέντα. Δόθηκε κι εδώ μία αξιοπρεπής μάχη. Άρα, ευχαριστώ τους Κυκλαδίτες, ευχαριστώ ιδιαίτερα τους Συριανούς, οι οποίοι ήταν ένα ανάχωμα σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο ήταν αρκετά δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε στο να συγκρατήσουμε όλα αυτά τα πράγματα που ενδεχομένως να τεθούν υπό αμφισβήτηση.”.

Σχετικά με διεκδικήσεις για τα νησιά, ο κ. Συρίγος πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Ζητώ από την επόμενη Βουλή που θα είναι Αναθεωρητική να υποστηρίξει τη βελτίωση του άρθρου 101 παρα 4, την οποία εμείς είχαμε την πρωτοβουλία να φέρουμε, σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχουμε δώσει (πήραμε 170 ψήφους). Η κατεύθυνση είναι δεδομένη, αλλά εκείνο που τους ζητώ είναι να δεσμευθούν όλοι και να υποστηρίξουν αυτό το άρθρο. Θα δώσει μία ανάσα στα νησιά.

Επίσης να υποστηρίξουν το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Εκείνο το οποίο ακόμη πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και για το οποίο εμείς δεν είχαμε μεγάλη επιτυχία, είχαμε ένα έλλειμμα, είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Η αλλαγή νοοτροπίας που αφορά και τους πολιτικούς και τους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και τη συμπεριφορά πολλές φορές του εκλογικού σώματος. Το λέω αυτό χωρίς να έχει ίχνος επίκρισης προς οιονδήποτε γιατί όπως σας είπα η γνώμη η λαϊκή είναι σεβαστή. Αυτό σημαίνει εκλογές. “Ό,τι αν τω Δήμω δοκεί άριστον είναι” όπως έλεγαν οι Αθηναίοι. Κι αυτό το σεβόμαστε και σε γενικό και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ο κ. Συρίγος συμπλήρωσε ακόμη: “Θα ασκήσουμε μία δημιουργική αντιπολίτευση, στις ικανότητες και γενικά στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα τα ευαίσθητα, ιδίως τα εθνικά θέματα, στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρό μας τον Αλέξη Τσίπρα. Θα σταθούμε κι εμείς όλοι για να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατάσταση. Όταν περάσει η μεγάλη χαρά και βρεθούμε όλοι πάλι μπροστά στα προβλήματα που υπάρχουν, όταν βρεθούμε πάλι όλοι ενώπιον σοβαρών ανακατατάξεων, οι οποίες ενδεχομένως να προκύψουν στην περιοχή μας, νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να είμαστε σε αυτούς τους τομείς ενωμένοι για να προχωρήσει η Ελλάδα, - με αλλαγή νοοτροπίας όπως είπα - σε μία κατεύθυνση, που θα είναι κυρίως κατεύθυνση προόδου για τους νέους.

Δεν το λέω αυτό μεταφυσικά όπως λένε όλοι να τους υποστηρίξουμε και να μην υπάρχουν έργα. Εμείς τους υποστηρίξαμε και δείξαμε την προσπάθειά μας και με θεσμικό τρόπο, θεσμοθετώντας δηλαδή την ψήφο. Να δω αν κάποιοι άλλοι θα έχουν την τόλμη, την αστική ενηλικίωση, να συνδέσουν με αυτό το θέμα. Δεν ξέρω αν θεωρείται κάποιος μόνον ικανός να ψηφίζει αλλά να μην έχει άλλα δικαιώματα. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να προχωρήσει εφόσον έτσι κρίναμε. Εκτός από το θεσμικό όμως, πιστεύω ότι υπήρξαν και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες δημιούργησαν μία ανάσα στα νιάτα.”.

Για τα ΜΜΕ δήλωσε τα παρακάτω: “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εσάς που καλύψατε αυτήν την προεκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι ο τοπικός Τύπος στις Κυκλάδες είναι στο ύψος του και θα κρατήσει τα δύο βασικά στοιχεία, που είναι η ελευθερία της γνώμης και η κριτική και ο έλεγχος, ο οποίος μπορεί να γίνει και σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε οποιοδήποτε άλλο θεσμικό επίπεδο της Πολιτείας ή των Δικαστηρίων με την ανάμειξή τους στα πολλά ζητήματα. Αλλά αυτός ο έλεγχος ο οποίος είναι πολύ ισχυρός είναι ο έλεγχος τον οποίο ασκεί ο Τύπος. Και εμείς δώσαμε δείγματα και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για τον Τύπο. Νομίζω ότι κανείς όπως έχετε αντιληφθεί δεν πρόκειται να θέσει θέμα ΕΡΤ για παράδειγμα ή κάποια άλλα θεσμικά ζητήματα, τα οποία αφορούν την ελευθεροτυπία. (...)”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του και στην ερώτηση για την κυριότερη αιτία του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: “Πριν σας πω μία εκτίμηση η οποία μπορεί να μην είναι και η σωστή, θα πω το εξής. Ποτέ εγώ στις εκλογές δεν ψάχνω να βρω αιτία. Υπό ποίαν έννοια; Υπάρχει η έκφραση της λαϊκής θέλησης. Ο λαός θέλησε αυτό το αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρξουν ζητήματα κριτικά στα οποία μπορεί να σταθεί κάποιος και να πει έγινε αυτό ή το άλλο, πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά αυτή τη στιγμή θα έλεγα πως αυτό που προέχει είναι να εκτιμήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, να το σεβαστούμε όπως σας είπα και να προχωρήσουμε - γιατί είναι πυκνός ο πολιτικός χρόνος -, στον τρόπο με τον οποίο εμείς θα λειτουργήσουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και σε αυτό το σημείο, νομίζω πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη εκείνη, η οποία μπορεί να ασκήσει αυτήν την αξιόπιστη δυνατή αντιπολίτευση.

Είναι είπαμε σεβαστή η λαϊκή θέληση και οι ευθύνες οι οποίες μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς σε αυτό το αποτέλεσμα το συγκεκριμένο, το οποίο είναι δεδομένο. Δίνει στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα της διακυβέρνησης της χώρας κι εμάς μας λέει κάντε αντιπολίτευση. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή και αυτό θα πράξουμε.”.