Συνέντευξη του Συριανού υποψήφιου βουλευτή των Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου ενόψει της εθνικής κάλπης της 7ης Ιουλίου

“Μία Ελλάδα ισχυρή που θα βασίζεται στα παιδιά της”

  • Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2019 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 5 Ιουλ. 2019 - 14:00

Να αξιολογήσουν οι νησιώτες το έργο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και να εμπιστευθούν ξανά με την ψήφο τους τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποψηφίους του στην εθνική κάλπη της 7ης Ιουλίου, ζητά ο Συριανός υποψήφιος βουλευτής των Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος.

Ο ίδιος στη συνέντευξή του πραγματοποιεί μία ενδεικτική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ απαντά στο κρίσιμο ερώτημα αν σε αυτήν τη θητεία με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έγιναν όλα τέλεια. Με σεβασμό απέναντι στους πολίτες των νησιών, ο Αντώνης Συρίγος μιλά και για την κοινοβουλευτική παρουσία του, καλώντας τέλος τους νησιώτες να κρίνουν και να αξιολογήσουν χωρίς παρωπίδες τα πεπραγμένα αυτής της θητείας.

  • Πως αποτυπώθηκε το κυβερνητικό έργο στα Κυκλαδονήσια σε αυτήν τη θητεία;

“Η απάντησή μας με έργα και όχι λόγια προκύπτει από μια ενδεικτική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στα νησιά μας, στο οποίο συμβάλλαμε εγώ και οι συνάδελφοί μου κατά τον αρμόζοντα θεσμικό τρόπο: Βάση ΕΚΑΒ στη Σύρα (ελικόπτερο), αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου της Σύρας και του Κ.Υ.-Νοσοκομείου Νάξου, λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας. Επίσης, επαναλειτουργία Νεωρίου με την θέληση να περαιωθούν τα εκκρεμή ζητήματα το συντομότερο δυνατό. Ένας αγώνας που δόθηκε μαζί με τους εργαζομένους και τους φορείς της Σύρου. Ακόμη, σύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Σύρα και άλλα νησιά με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής και με έδρα τη Σύρα σε συνεργασία με τους φορείς της Σύρου και μετά από έντονες παρεμβάσεις κατά τη διαδικασία στη Βουλή. Στήριξη από την αρχή της προσπάθειας της Σχολής μαρμαρογλυπτικής του Πύργου της Τήνου για αναβάθμισή της σε πανεπιστημιακό τμήμα. Μεταφορικό ισοδύναμο και εδώ ζητούμε την δέσμευση όλων ότι αυτό θα διατηρηθεί. Πρότασή μας, η οποία ξεκίνησε με δική μου πρωτοβουλία, για βελτίωση του άρθρου 101 παρ. 4 (νησιωτικότητα) του Συντάγματος με τροποποίηση του άρθρου και την προσθήκη ερμηνευτικής δηλώσεως, ώστε ν' αποκτήσουν τα νησιά μας και ειδικό μοντέλο διοίκησης και την παροχή κινήτρων στους υπηρετούντες στα νησιά Δημοσίους Υπαλλήλους. Κρατήσαμε το ζήτημα ανοικτό για την αναθεωρητική Βουλή αφού η πρότασή μας έλαβε 170 ψήφους. Ζητούμε την δέσμευση όλων ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στην αναθεωρητική Βουλή που θα προκύψει στις 7/7/2019.”.

  • Πως θα ορίζατε τον ρόλο του Βουλευτή μέσα από την εμπειρία σας αυτά τα 4,5 χρόνια στις διαδικασίες της Βουλής;

“Όπως είναι γνωστό, συμμετείχα στη Βουλή δραστήρια και ενεργά απ' όποια θέση κατείχα τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την εντολή που μου δόθηκε από το εκλογικό σώμα. Τιμώντας μ' αυτό τον τρόπο τις Κυκλάδες και την Σύρα. Η απουσία από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για μένα ήταν κάτι άγνωστο. Και η παρουσία ή η απουσία του βουλευτή κρίνεται θεσμικά σε σχέση με το έργο του στη Βουλή. Υπήρξα, λοιπόν, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος, την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής και την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ εκ της ιδιότητας του Προέδρου Διαρκούς Επιτροπής συμμετείχα επίσης στην Διάσκεψη των Προέδρων, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως Πρόεδρος και την Ειδική Επιτροπή για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών. Επιπλέον, ως πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής συμμετείχα σε δεκάδες συναντήσεις με ξένες αντιπροσωπίες στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής διπλωματίας εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πάντα ελάμβανα δια των αγορεύσεών μου στην Ολομέλεια και τις επιτροπές θέση σ' όλα τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά ζητήματα ευθέως και υποκείμενος ως εκ τούτου στην κριτική προτιμώντας να μην κρύπτομαι ή να είμαι βολικά αρεστός. Άσκησα, όπου επεβάλλετο, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Πιστεύω ότι μ' αυτό τον τρόπο περιγράφεται και εκ του Συντάγματος ο θεσμικός ρόλος του βουλευτή παρεμβαίνοντας σε κυκλαδικά ζητήματα και τοπικά ευθέως και θεσμικά και όχι "αοράτως" και "εξωθεσμικά". Ο βουλευτής δεν είναι πανηγυριστής ή μονίμως συλλυπούμενος ή ευχόμενος. Εξ άλλου δεν χρειάζεται η βουλευτική ιδιότητα για να τα κάνεις αυτά.

Τέλος, πιστεύω πως τίμησα την κοινοβουλευτική δεοντολογία και προσπάθησα να συμβάλλω στα κοινά από την θέση που κατείχα αναλογιζόμενος πάντα την κρίση και τις δύσκολες συνθήκες που περάσαμε. Σκεπτόμενος δε τους χειμαζόμενους συμπολίτες μου προσπάθησα με τον τρόπο και την συμπεριφορά μου να μην τους προκαλέσω.”.

  • Το ερώτημα που προκύπτει σήμερα λοιπόν είναι αν έγιναν όλα τέλεια από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;

“Σαφώς και όχι. Έγιναν λάθη στην καθημερινότητα και είχαμε απώλειες. Παρ' όλα αυτά σταθήκαμε σιγά-σιγά στα πόδια μας. Τρανή απόδειξη ότι στο δικό μας έργο βασίζονται σήμερα οι αορίστως παροχολογούντες.

Εκείνο που απομένει είναι στεκόμενοι σταθερά στα πόδια μας να συνεχίσουμε το δρόμο που με κόπους χαράξαμε με ζητούμενο ένα αξιακό υπόβαθρο που θα βασίζεται στην αλλαγή νοοτροπίας για όλους μας και πρώτα απ' όλα για τους πολιτικούς και τους δημόσιους λειτουργούς. Πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα απαλλαγμένα από τις εύκολες κακοδαιμονίες του παρελθόντος με όραμα μια Ελλάδα ισχυρή στην γειτονιά της και τον κόσμο, που θα βασίζεται στα παιδιά της και δεν θα τα τρώει. Η συνεισφορά των τελευταίων 4,5 χρόνων, όταν κριθεί με νηφαλιότητα και χωρίς παρωπίδες, θα εκτιμηθεί δεόντως. Εκείνο, όμως, που προέχει είναι η απόφασή μας στις 7 Ιουλίου να δώσει στον Πρωθυπουργό μας, Αλέξη Τσίπρα, και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την δυνατότητα να συνεχίσει το έργο του ανανεωμένος μέσα από τα νάματα της λαϊκής ψήφου.

Οι χρεοφειλέτες εκατοντάδων εκατομμυρίων μπλε και πράσινων δανείων άνευ εγγυήσεων δε διαθέτουν την αξιοπιστία να χειριστούν τα μεγάλα οικονομικά και εθνικά ζητήματα, εκτός κι αν ο "αέρας" είναι η πιο αξιόπιστη εγγύηση για την πολιτική. Αυτό καλούνται να κρίνουν την Κυριακή οι πολίτες.”.