Αναβαθμίζονται ενεργειακά τα σχολεία της Κέας

Με μία σημαντική απόφαση έκλεισε το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέας, καθώς εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κέας και της Αναπτυξιακής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Φυλής, για την υποστήριξη του Δήμου στην υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου «Ωρίμανση Πρότασης Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιριακών υποδομών του Δήμου Κέας στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ηλέκτρα” (Α’ φάση)» το οποίο και θα αναβαθμίσει 3 νέα σχολεία στο νησί.

Ρ. Βελισσαροπούλου: “Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ενεργειακή αναβάθμιση”

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων του νησιού, λέγοντας πως “μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ενεργειακή αναβάθμιση. Έχουμε ήδη κάνει σε ένα σχολείο του νησιού, στο σχολείο της Κάτω Μεριάς και τώρα, με το πρόγραμμα “Ηλέκτρα”, μας δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτές τις αναβαθμίσεις και σε άλλα σχολεία. Ένα από αυτά είναι το δημοτικό σχολείο της Κορρησίας, για το οποίο ενδιαφερόμαστε πολύ για την ενεργειακή του αναβάθμιση, καθώς υπάρχουν διάφορα θέματα στην οροφή αλλά και στη θερμομόνωση του κτηρίου. Βάζουμε επίσης, στη διαδικασία αναβάθμισης και ένα παλιό σχολείο στην περιοχή των Ελληνικών, για το οποίο μέχρι πρότινος δεν ήταν ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά στη διάρκεια της θητείας, αυτής της δημοτικής αρχής ξεκαθαρίστηκε και έτσι μπορούμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα “Ηλέκτρα”. Τέλος, θα βάλουμε και το Γυμνάσιο - Λύκειο και ΕΠΑΛ του νησιού, που έχει πάρα πολλές αίθουσες και σίγουρα η ενεργειακή αναβάθμιση θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη έτσι ώστε να μειώσουμε και τους λογαριασμούς τους οποίους πληρώνουμε για τα σχολεία.”

Οι λόγοι που έκριναν απαραίτητη τη σύμβαση

Ο Δήμος Κέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας για την υλοποίηση του έργου. Ειδικότερα έχει διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία και για το λόγο αυτό έχει απευθυνθεί στην Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής, η οποία διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της Τεχνικής της Υπηρεσίας και είναι σε θέση να υποστηρίξει το Δήμο Κέας στην υλοποίηση του εν λόγω έργου. Δεδομένου, λοιπόν, ότι το Αυτοτελές Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου Κέας, δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνική επάρκεια, είναι επιτακτική η ανάγκη σύναψης Προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής, η οποία διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της Τεχνικής της Υπηρεσίας και είναι σε θέση να υποστηρίξει το Δήμο Κέας στην υλοποίηση του έργου «Ωρίμανση Πρότασης Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιριακών υποδομών του Δήμου Κέας στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ηλέκτρα” (Α’ φάση)».

Το αντικείμενο του έργου και τα κτήρια που θα αναβαθμιστούν

Τα συνοπτικά χαρακτηριστικά του έργου «Ωρίμανση Πρότασης Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιριακών υποδομών του Δήμου Κέας στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ηλέκτρα” (Α’ φάση)» και αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η άσκηση των αρμοδιοτήτων υλοποίησης του έργου για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου από το Φορέα Υλοποίησης. Ο Δήμος Κέας προτίθεται να υποβάλλει Αίτημα Χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών του στο Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακών Εγκαταστάσεων». 

Οι κτιριακές υποδομές που θα ενταχθούν στην Πρόταση Πράξης του Δήμου είναι οι εξής:

• Δημοτικό Σχολείο Κορρησίας.

• Σχολείο Ελληνικών.

• Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο Ιουλίδας.

Σκοπός του έργου και απαραίτητες δράσεις

Σκοπός του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση δικαιούχων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία κτιριακών υποδομών τους με στόχο κατόπιν των παρεμβάσεων κατάταξης σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β (κατ’ ελάχιστον) βάσει ΚΕΝΑΚ και εξοικονόμησης ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας κατά 30% (κατ’ ελάχιστον)

Προκειμένου η Αίτηση Χρηματοδότησης του Δήμου να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης (Α’ φάση Προγράμματος), θα πρέπει να συνταχθούν/εκπονηθούν για κάθε ένα από τα προαναφερθέντα κτίρια, πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) από το οποίο θα υποδειχθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, έκθεση ενεργειακού ελέγχου, δελτίο πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, έλεγχος νομιμότητας και διεκπεραίωση τυχόν τακτοποιήσεων που θα απαιτηθούν, προμελέτη ενεργειακής αναβάθμισης βάσει των παρεμβάσεων που υποδείχθηκαν στο Π.Ε.Α. και τέλος τα υπόλοιπα δικαιολογητικά της Α΄ φάσης που προβλέπονται στον Οδηγό του Προγράμματος.

Οι αρμοδιότητες των συμβαλλόμενων

Αρμόδια για την άσκηση του ρόλου του Φορέα Υλοποίησης του έργου “ Ωρίμανση Πρότασης Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιριακών υποδομών του Δήμου Κέας στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ηλέκτρα” (Α’ φάση)” είναι η Τεχνική Υπηρεσία της Αναπτυξιακής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Φυλής, η οποία θα διαθέσει το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα για την άσκηση του ρόλου αυτού.  Στο πλαίσιο υλοποίησης του ρόλου του Φορέα Υλοποίησης, η Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Φυλής, αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

• Τη διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου “Ωρίμανση Πρότασης Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιριακών υποδομών του Δήμου Κέας στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ηλέκτρα” (Α’ φάση)” και ειδικότερα την σύνταξη του φακέλου/φακέλων δημόσιας σύμβασης για την ανάθεσης της Σύμβασης, τη δημοσίευση της διακήρυξης/πρόσκλησης, την υπόδειξη για ορισμό επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού (αν απαιτηθεί), την ευθύνη της αξιολόγησης των προσφορών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι και την ανάθεση της σύμβασης.

• Την άσκηση του ρόλου της Διευθύνουσας (επιβλέπουσας) υπηρεσίας με στελέχη της μέχρι και την οριστική παραλαβή του έργου. 

Ο Δήμος Κέας προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η ανάθεση της σύμβασης και η υλοποίηση του έργου, παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αναπτυξιακής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Φυλής. Επίσης (όπου απαιτηθεί), ορίζει συγκεκριμένα στελέχη επιφορτισμένα με την υποχρέωση της συνεργασίας με τα στελέχη του Φορέα Υλοποίησης. Επίσης, ο Δήμος Κέας θα παρέχει τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης της κυριότητας και της νομιμότητας των κτιρίων. Ο Κύριος του Έργου στα πλαίσια της οικονομικής διαχείρισης του έργου, μεριμνά για την εξόφληση των παραστατικών, έπειτα από έγκριση των αντίστοιχων λογαριασμών από τον Φορέα Υλοποίησης.

Διάρκεια σύμβασης και προϋπολογισμός

Η ισχύς της σύμβασης αυτής αρχίζει με την υπογραφή της και διαρκεί μέχρι και την εμπρόθεσμη παραλαβή του έργου. Υπολογίζεται ότι η διάρκεια της παρούσας θα ανέλθει στους 6 μήνες από την σύναψή της και ο προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 29.088,76 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της παρούσας δεν μπορεί να ξεπεράσει την προθεσμία για την υπαγωγή που προβλέπεται από το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης.