Έγκριση τομεακών προγραμμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το 2017 και διασύνδεση των δύο πεδίων με τον Τουρισμό

Θετικό πλάνο κι εξειδίκευση

Την κατά πλειοψηφία στήριξη των περιφερειακών συμβούλων απέσπασαν τα δύο τομεακά προγράμματα Πολιτισμού κι Αθλητισμού, τα οποία και συντάχθηκαν για το έτος 2017, με το περιεχόμενό τους να αποτυπώνει σε γενικό επίπεδο την κύρια στόχευση της Περιφερειακής Αρχής, στην κατεύθυνση διασύνδεσης των δύο πεδίων με τον Τουρισμό.

Απουσία της πλειοψηφίας των εντεταλμένων συμβούλων για τους δύο προαναφερθέντες τομείς σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, την εισήγηση και την παρουσίαση του περιεχομένου αλλά και των ενδεικτικών δράσεων που τα τομεακά προγράμματα περιλαμβάνουν, ανέλαβε ο κ. Κ. Διακογεωργίου (αρμόδιος Πολιτισμού Δωδεκανήσου), της οποίας ακολούθησε και η τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μαριέτας Παπαβασιλείου.

Η Περιφέρεια να προωθηθεί μέσω Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν κατά τη διάρκεια της εισήγησης, τα δύο τομεακά προγράμματα αποτελούν ένα γενικό σχέδιο, με ενδεικτικές δράσεις οι οποίες εξειδικεύονται και από την Οικονομική Επιτροπή σε επίπεδο διάθεσης πόρων και πραγματοποίησης δαπανών, ενώ στο σύνολό τους, διαμορφώνονται κι εμπλουτίζονται σταδιακά. “Όσον αφορά τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ενώνει αυτά τα δύο κομμάτια με τον Τουρισμό” υποστήριξε η κ. Παπαβασιλείου αρχικά, διευκρινίζοντας πως, αυτό προκύπτει καθώς, “ως Περιφερειακή Αρχή θέλουμε να προσφέρουμε μία πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική στον Τουρισμό” κι ως εκ τούτου όπως τόνισε, “πρέπει να ενώσουμε όλους τους τομείς και για εμάς ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι πολύ βασικά στοιχεία”.

Όσον αφορά ειδικότερα στον Πολιτισμό, στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής κατέστη σαφές πως η ΠΝΑι αναπτύσσει και στηρίζει δράσεις υπερτοπικού χαρακτήρα (πχ. Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Eyes Walk Digital Festival, Μουσικά φεστιβάλ εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα, εικαστικές εκθέσεις και διεθνή Φεστιβάλ και Φόρουμ) ενώ επιπλέον δίνει έμφαση στις δράσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες και στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Συμπληρωματικά, η Περιφέρεια προωθεί την καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ ακόμη αξιολογεί θετικά τη στήριξη διεξαγωγής συνεδρίων κι επιστημονικών Φεστιβάλ, αλλά και δράσεις ηπιότερης σημασίας που περιλαμβάνονται στον Πολιτισμό.

Επιπλέον, δίνοντας έμφαση και στο πεδίο του Αθλητισμού πέραν των μεγάλων και κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων, ενισχύει δράσεις στις οποίες συμμετέχουν τοπικοί Σύλλογοι και φορείς, δράσεις που προάγουν την Υγεία και δράσεις στις οποίες συμμετέχουν παιδιά και νεολαία.

“Πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας όσον αφορά και τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό είναι να προάγει αυτούς τους τομείς και να δημιουργήσει θεσμούς ώστε στα επόμενα χρόνια να έχουμε για όλη την Περιφέρεια πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα τα οποία θα σηματοδοτήσουν την Περιφέρεια και η Περιφέρεια θα προωθηθεί μέσω αυτών” πρόσθεσε η κ. Παπαβασιλείου, επισημαίνοντας την αξία των δύο πεδίων στην τουριστική προώθηση της Περιφέρειας μέσω εναλλακτικών (θεματικών) τρόπων.

Επιβεβλημένη η διασύνδεση. Δυνατότητα συμμετοχής σε αντιπολίτευση

Τη στήριξή της στην Περιφερειακή Αρχή εξέφρασε η μείζων μειοψηφία, με την περιφερειακή σύμβουλο, Λίτσα Φτακλάκη να επισημαίνει παράλληλα, την αναγκαιότητα συμμετοχής σε επίπεδο κατάθεσης προτάσεων και των μελών της μειοψηφίας, με στόχο την ενίσχυση του γενικού πλάνου. “Αυτή τη στιγμή παρουσιάστηκε ένα πολύ γενικό πλαίσιο. Δεν θα το μηδενίσουμε και σαφώς κι εμείς πιστεύουμε στη διασύνδεση Πολιτισμού – Αθλητισμού – Τουρισμού κι εμπράκτως κι εμείς το κάναμε κατά τη διάρκεια της δικής μας Περιφερειακής θητείας. Δεν ανακάλυψε κανείς την Αμερική ή τον τροχό. Είναι διαδικασίες που πλέον όσοι ασχολούνται σοβαρά με τον Τουρισμό και τις δράσεις αυτές τις προωθούν” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας προς επιβεβαίωση των λεγομένων της, το “Έτος Πολιτισμού” που είχε καθιερώσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. “Θεωρούμε πως σε αυτόν τον τομέα καλά κατευθύνεστε σε πρώτη φάση” επανέλαβε η ίδια, επισημαίνοντας όμως πως, “το γεγονός ότι λείπουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι (σσ. εντεταλμένοι) δεν είναι καλό διότι αποδυναμώνει τον συνολικό σχεδιασμό” ενώ επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα ζήτησε, “πρέπει να φτιαχτεί ένα πλαίσιο δράσης πιο ολοκληρωμένο, στο οποίο καλό θα είναι να συμμετέχουν πέραν από τους φορείς και άτομα του περιφερειακού συμβουλίου μειοψηφίας - πλειοψηφίας για να έχουμε έναν καλύτερο σχεδιασμό μιας και πιστεύετε κι εσείς στις δημοκρατικές διαδικασίες”. Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Μαχαιρίδης επεσήμανε τη σημασία της στήριξης των εκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα, αφού όπως σχολίασε, “Ο τουρίστας όταν έρχεται στην πατρίδα μας θέλει να του δείξουμε τον πολιτισμό τον δικό μας, τον πολιτισμό που παράγεται καθημερινά και παράγεται και τοπικά. Αυτό θέλει να δει, αυτό θέλει να βιώσει, σε αυτό θέλει να συμμετάσχει”.

Να αναβληθεί το θέμα, να εμπλουτιστούν τα τομεακά

Από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, η περιφερειακή σύμβουλος Άννα Μαυρουδή επεσήμανε τη μη συμπερίληψη “ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών” στο περιεχόμενο των δύο τομεακών προγραμμάτων, ζητώντας την αναβολή του θέματος, ώστε αυτό να τεθεί επί τάπητος – ολοκληρωμένα - σε επόμενη συνεδρίαση”. “Δεν υπάρχει εδώ ποιοτικό και ποσοτικό χαρακτηριστικό το οποίο να μπορεί να μας οδηγήσει στη χάραξη περιφερειακής πολιτικής για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Οι τίτλοι είναι φυσικά εξαιρετικοί και συμφωνούμε απόλυτα στο ότι αυτοί πρέπει να είναι οι άξονες, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα και τη σημασία όπως ανέφερε η κ. Παπαβασιλείου της σύνδεσης της ολοκληρωμένης ολιστικής προσέγγισης στα ζητήματα Πολιτισμού – Τουρισμού και Αθλητισμού” δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μαυρουδή, εξηγώντας όμως πως, από το πλάνο απουσιάζει επί της ουσίας η συζήτηση με τοπικές ομοσπονδίες και συλλόγους, ενώ λείπει και η δυνατότητα προσδιορισμού στοχοθεσίας, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε εκδηλώσεις και δράσεις.
“Νομίζω ότι θα μπορούσε η αναβολή του θέματος και η περαιτέρω επεξεργασία του να παράξει ένα πολύ πιο εμπεριστατωμένο και πολύ πιο χρήσιμο περιεχόμενο για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στο Ν. Αιγαίο” σημείωσε η ίδια, κλείνοντας και αναφέροντας τέλος πως, η πρότασή της έρχεται “να προστεθεί στο αίτημα του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χ. Κόκκινου για αναβολή του θέματος”.