Π. Κουνάκης σε Γ. Χατζημάρκο για τα LED: "Αν τολμάς κάνε το όπως ο Κώστας Μπακογιάννης"

  • Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, 2018 - 06:15

Του Παναγιώτη Κουνάκη

Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

 

Παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή τον διαγωνισμό προμήθειας για τα led ύψους 4,5 εκ ευρώ, τον τρόπο που έγινε, τις δυσκολίες, τις σκιές, την κατάληξη του δικαστικά να απορριφθεί ως φωτογραφικός και την απίστευτη χρονοκαθυστέρηση είναι προφανές το εξής:

Όλοι το επεσήμαναν με πρώτη την αντιπολίτευση, αλλά η πλειοψηφία κώφευε.

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Ο κ Χατζημάρκος αναγκάστηκε να απαλείψει τους φωτογραφικούς όρους και να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό.

Υποχρεώθηκε σε άτακτη πολιτική υποχώρηση υπό το βάρος της εισαγγελικής παρέμβασης.

Στο νέο διαγωνισμό που εξελίσσεται, η λειτουργία της πλειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή δημιουργεί νέα ερωτηματικά.

Αυτά είναι τα ερωτήματα για "φωτογραφικές" διαδικασίες που έθεσαν δημόσια οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ο κ Χατζημάρκος αντί να δώσει επαρκείς εξηγήσεις επιτίθεται με ύβρεις.

Πως να απαντήσει άλλωστε που η παράταξη του αγνόησε την εισήγηση των αρμοδίων μηχανικών μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ.

Είναι πιο αρμόδια δηλαδή τα ανειδίκευτα πολιτικά πρόσωπα να κρίνουν τεχνικά χαρακτηριστικά από τους κατεξοχήν έμπειρους και καταρτισμένους μηχανικούς της Περιφέρειας.

Να υπογραμμίσουμε ότι ενώ η παράταξη Χατζημάρκου διαθέτει δικηγόρους ως εκλεγμένους συμβούλους, εντούτοις δεν συμμετέχει ούτε ένας στην οικονομική επιτροπή.

Το γιατί το ξέρει ο ίδιος ο  κ. Χατζημάρκος.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι διαγωνισμός των led έχει πάρει στραβό δρόμο από την αρχή και συνεχίζεται.

Το πρόβλημα όμως ξεκινά από το ότι ο κ Χατζημάρκος επέλεξε για τους δικούς λόγους ένα ξεπερασμένο μοντέλο χρηματοδότησης,

Η μοντέρνα διεθνής πρακτική είναι η χρηματοδότηση της επένδυσης να γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα, με σύμβαση ενεργειακής απόδοσης (παροχή υπηρεσιών φωτισμού) και η αποπληρωμή της αποκλειστικά και μόνο με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας στη διάρκεια της σύμβασης. Ο ιδιώτης καταγράφει, μελετά, προτείνει, εγκαθιστά και αναλαμβάνει να συντηρεί το έργο. Με αυτόν τον τρόπο, τον τεχνικό κίνδυνο και το όποιο ρίσκο, το αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου ο ιδιώτης, ο οποίος αγωνίζεται για να παρέχει τη σωστή υπηρεσία ώστε να πληρωθεί. Η επιλογή, το έργο να γίνει με ιδίους πόρους της ΠΝΑΙ, όπως προσπαθεί ο κ Χατζημάρκος, είναι ακατανόητη.

Καλύτερη επίσης από αυτή την επιλογή θα ήταν η χρηματοδότηση να γίνει μέσω δανείου της ευρωπαϊκής τράπεζας
Σίγουρα όμως με διαφορά η βέλτιστη πρόταση είναι με σύμβαση ενεργειακής απόδοσης, με χρήματα ιδιωτών δηλαδή, όπως επέλεξε να πράξει και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Κώστας Μπακογιάννης.

 Ας παραδειγματιστεί ο κ Χατζημάρκος να δείξει εμπιστοσύνη, έστω για πρώτη φορά, σε νέους ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο, που δεν διστάζουν να καινοτομήσουν, που τολμούν να προτείνουν το καινούργιο και που υλοποιούν αυτό που υπόσχονται.

Εκτός αν νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει και τον Κώστα Μπακογιάννη επειδή έχει διαφορετική άποψη από εκείνον, όπως έκανε με όλους τους αξιόλογους νέους  συμβούλους που "τόλμησαν" να έχουν το θάρρος της γνώμης τους.

Ετικέτες: