Συνέντευξη του περιφερειακού συμβούλου, Τζώρτζη Μακρυωνίτη με φόντο τα πυρά που δέχθηκε σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο για την υπόθεση του διαγωνισμού των LED

“Αναγκάστηκε ο κ. Χατζημάρκος να ακυρώσει τον πρώτο διαγωνισμό”

Στο στόχαστρο μελών της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου βρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης μετά από την απόφαση του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την έγκριση της σύμβασης για το έργο ηλεκτροφωτισμού με LED στο νησί της Ρόδου, εισπράττοντας καυστική κριτική σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο.

Μετά από τις θετικές εξελίξεις για την Περιφερειακή Αρχή, η οποία πλέον μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο για το μεγάλο έργο στη Ρόδο, προϋπολογισμού δαπάνης 4,5 εκ. ευρώ, ο κ. Μακρυωνίτης κλήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη προκειμένου να δώσει απαντήσεις με αφορμή την απαίτηση της πλειοψηφίας να ζητήσει δημοσίως “συγγνώμη”.

  • Η απόφαση του ΣΤ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήρθε να ανάψει το “πράσινο φως” για τη δυνατότητα υπογραφής της σύμβασης για το πολυσυζητημένο έργο, αφού με αυτήν εγκρίνεται η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου. Πώς σχολιάζετε στην ουσία αυτήν την απόφαση;

“Πρέπει να πω ότι αυτός ο διαγωνισμός ήρθε μετά από έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που η Περιφερειακή Αρχή αναγκάστηκε να τον πάρει πίσω και να αλλάξει τους όρους, να συμμορφωθεί δηλαδή και να επαναδημοπρατήσει.

Ο κ. Χατζημάρκος αναγκάστηκε να ακυρώσει εκείνον τον πρώτο διαγωνισμό μετά από απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Χαρακτηριστικά είχε κριθεί τότε ότι ήταν μη νόμιμος επειδή η διακήρυξή του εμπεριείχε απαιτήσεις που ήταν φωτογραφικές, δηλαδή ευνοούσαν συγκεκριμένο υποψήφιο, παρακώλυαν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δεν αιτιολογούνταν.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος τότε σήκωνε τη σημαία, μας έβριζε ως λασπολόγους και προσπαθούσε να μας φιμώσει γιατί δεν ήθελε να ακούσει την άλλη άποψη ότι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και δη της μειοψηφίας είναι υποχρεωμένα να λένε την άποψή τους και να υποστηρίζουν τη νόμιμη διαδικασία.

Σήμερα λοιπόν το Ελεγκτικό κάνει προσυμβατικό έλεγχο. Έγινε ο έλεγχος της σύμβασης και εγκρίθηκε η σύμβαση. Μπορεί δηλαδή να υπογραφεί η σύμβαση. Αυτή είναι ήδη μία απόφαση που είναι δεκτή. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο και είναι μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και είναι σεβαστή. Κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Όμως η δική μου θέση στην Οικονομική Επιτροπή ήταν ότι είχα μειοψηφήσει σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν αυτό το θέμα γιατί οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν παράτυπες. Το έχω καταγράψει και το έχω πει πολλές φορές.

Θα αναφερθώ σε μία συγκεκριμένη συνεδρίαση που χρησιμοποιήθηκε ένα άρθρο. Δεν ξέρω αν ήταν καταστρατήγηση του νόμου ή κάτι άλλο, το έθιξα όμως, επειδή δεν έγινε προσφυγή από κάποιον που δεν είχε έννομο συμφέρον - και έννομο συμφέρον στην προκειμένη περίπτωση έχουν οι άλλες εταιρείες που συμμετέχουν -, κι έτσι τεκμαίρεται η νομιμότητα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο προφανώς ενέκρινε τη σύμβαση στηριζόμενο σε τυπικές τέτοιες διαδικασίες. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που διατυμπανίζει ο κ. Χατζημάρκος ότι όλες οι διαδικασίες ήταν νόμιμες.

Έχω καταγράψει και έχω καταθέσει και στην αναφορά που έκανα και στον Εισαγγελέα και στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ελεγκτικό όλα τα σημεία που δεν τηρήθηκε η τυπική διαδικασία.

Πρέπει να πω ότι υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και είκοσι χρόνια, ήμουν πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής ως Δήμαρχος, ήμουν πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι μπορούσαν να ακολουθηθούν τέτοιες διαδικασίες. Δηλαδή θεωρούσα πραγματικά αδιανόητο ότι μπορεί Επιτροπή Διαγωνισμού να εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή και αυτή η εισήγηση να ανατρέπεται χωρίς κάποια αιτιολόγηση ουσιαστική. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι όλα αυτά τα θέματα θα συζητιόντουσαν σχεδόν στο σύνολό τους σε κατεπείγουσες συνεδριάσεις χωρίς την ενημέρωση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Καταλαβαίνετε ότι όταν έρχεται ένα τέτοιο θέμα με 100 – 200 σελίδες την τελευταία στιγμή, την ώρα που γίνεται η συνεδρίαση, οπωσδήποτε αυτό και παράτυπο είναι και δεν δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθούν τα μέλη που αποφασίζουν.”.

  • Η απόφαση έγινε γνωστή στην Οικονομική Επιτροπή κι εσείς δεχθήκατε ιδιαιτέρως έντονη κριτική ενώ εκδόθηκε και ανακοίνωση από τον κ. Χατζημάρκο. Πως κρίνετε τον τρόπο που γνωστοποιήθηκε;

“Ο τρόπος κι εμένα με εξέπληξε και ο τρόπος που το αντιμετώπισαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ανήκουν στην πλειοψηφία. Δέχτηκα πυρά και θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτο. Βέβαια μας έχει συνηθίσει ο κ. Χατζημάρκος να μη δέχεται τον αντίλογο, να απαιτεί όλοι να συμφωνούν με τη δική του άποψη και νομίζω ότι ήταν μία προσπάθεια για να φιμωθούν τα μέλη της μειοψηφίας. Αυτό το έχει κάνει πολλές φορές. Και στις Οικονομικές Επιτροπές αυτό διαπιστώνεται.”.

  • Υπερασπίζεστε όλες τις κινήσεις που έχετε κάνει ως σήμερα αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση; Κληθήκατε να προβείτε σε δημόσια συγγνώμη και να πάρετε πίσω αναφορές.

“Στην Οικονομική Επιτροπή συμμετέχει και η Άννα Μαυρουδή που ανήκει σε άλλον συνδυασμό, αλλά ανήκει κι εκείνη στη μειοψηφία και ταυτίζονταν οι απόψεις μας. Αυτό κάτι λέει. Σίγουρα αυτά που έχω καταγράψει στην αναφορά που έχω κάνει και στον Εισαγγελέα και στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης δεν μπορώ να τα πάρω πίσω. Αν έλεγα κάτι ψευδές ή κάτι ανυπόστατο νομίζω ότι ο Εισαγγελέας θα καλούσε πρώτα εμένα και μετά οποιονδήποτε άλλον.”.

  • Κατηγορηθήκατε ότι σηκώσατε το θέμα για να πετάξετε λάσπη προς την Περιφερειακή Αρχή και να καρπωθείτε προεκλογικό όφελος εσείς ή ο συνδυασμός που θα στηρίξετε με τη συμμετοχή σας. Τι απαντάτε;

    “Τα ίδια είχαμε ακούσει και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, την οποία απέσυρε ο κ. Χατζημάρκος. Τα ίδια και χειρότερα είχαμε ακούσει και τα ακούμε πάλι. Νομίζω ότι η συμμετοχή μου στην Οικονομική Επιτροπή έχει δείξει τελείως το αντίθετο, δηλαδή το ότι συμφωνώ στα περισσότερα θέματα, αυτά που κρίνω ότι είναι για το συμφέρον της Περιφέρειας. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό απλά το χρησιμοποιεί ο κ. Χατζημάρκος για να αιτιολογήσει όλην αυτή την αντίδραση.

Ο ίδιος εκτός του ότι αναφέρεται συνέχεια στη λάσπη που ρίχνει η μειοψηφία στην Περιφερειακή Αρχή, αναφέρει και ότι η μειοψηφία εξυπηρετεί συμφέροντα. Κάλεσα και καλώ τον ίδιο να αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος ότι ο κ. Μακρυωνίτης εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα και να μας πει ποια είναι αυτά τα συμφέροντα. Γιατί αυτό είναι ένα ποινικό αδίκημα. Το να σπιλώνει με αυτόν τον τρόπο μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που δουλεύουν για το συμφέρον της Περιφέρειας, νομίζω ότι είναι ένας τρόπος να αποφεύγει τον αντίλογο και να επιβάλει την άποψή του.”.