Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Πολυχώρος με δυνατότητες Συνεδριακού για τη Σύρο

Αγορά οικοπέδου ιδιοκτησίας της Καθολικής Εκκλησίας, από την ΠΝΑι

Στην κατασκευή ενός αθλητικού και πολιτιστικού πολυχώρου στη Σύρο, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως Συνεδριακό Κέντρο, προχωρά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, μετά από τη θετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αγορά ενός οικοπέδου 19 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο πλησίον της Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Αρχή κατόπιν συνεργασίας και διαλόγου με την Καθολική Εκκλησία Σύρου αποφάσισε την αγορά ενός μεγάλου οικοπέδου της δεύτερης, στην περιοχή Λιβάδια στο Μάννα, έναντι 300 χιλ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμφώνησαν οριστικά και οι δύο πλευρές, μετά από αντιπρόταση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων απέναντι στην αρχική πρόταση της Επισκοπής (380 χιλ. ευρώ).

Η απόκτηση του συγκεκριμένου οικοπέδου και η διαμόρφωσή του σε έναν πολυχώρο που γειτνιάζει με τα Λυκειακά Συγκροτήματα, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το στρατόπεδο που διεκδικείται για Πανεπιστημιούπολη και συνδέεται άμεσα με το αεροδρόμιο του νησιού, έρχεται να χαράξει έναν “δρόμο” ανάπτυξης για τη Σύρο, υπό την προϋπόθεση της ορθής αξιοποίησής του.

Σημειώνεται εξ αρχής πως, μετά τη χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία της αγοράς, για να μπορέσει να προωθηθεί η απαραίτητη μελέτη που θα αποτυπώσει λεπτομερώς την κατασκευή και άρα, αναλυτικά τις νέες εγκαταστάσεις που αποκτά η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Αξίζει να αναφερθεί εξ αρχής πως το κόστος της αγοράς καλύπτεται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (200 χιλ. ευρώ) και ίδιους πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (100 χιλ. ευρώ), ενώ για την κατασκευή του πολυχώρου έχουν εξασφαλιστεί 3,5 εκ. ευρώ από ΠΔΕ με ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής το περασμένο έτος.

Ικανοποιείται ένας σπουδαίος στόχος μετά από χρόνια”

Αναλυτικά για το θέμα τοποθετήθηκε και ενημέρωσε τους περιφερειακούς συμβούλους ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στη χθεσινή συνεδρίαση του Π.Σ., τονίζοντας πως η απόκτηση αυτού του οικοπέδου ήρθε ως αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας, αφού αγοράζεται κάτω από την αντικειμενική αξία του (470 χιλ. ευρώ). Σχολίασε εξ αρχής δε, πως, με αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται ένα “σπουδαίος στόχος”, τον οποίον διατηρεί η Σύρος για πολλά χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ο ίδιος σημείωσε προς τους συμβούλους και στη γραπτή τοποθέτησή του, “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται να δημιουργήσει έναν Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού στη Σύρο. Προς τον σκοπό αυτόν και για την υλοποίηση του έργου προτείνω όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προβεί σε αγορά της κατάλληλης έκτασης”. Επιπλέον, βάσει των όσων εξήγησε αναλυτικότερα: “Μετά από ενδελεχή έρευνα αγοράς κρίθηκε καταλληλότερη η έκταση ιδιοκτησίας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδια - Μάννα Σύρου”.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη έκταση, ο ίδιος πρόσθεσε πως η Περιφέρεια φρόντισε να ελέγξει από νομικής σκοπιάς “το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο” προκειμένου να διασφαλιστεί πως, “το ακίνητο 19 στρεμμάτων είναι ελεύθερο παντός πραγματικού ή νομικού ελαττώματος, βάρους χρέους, κληρονομικού ή άλλου δικαιώματος, διεκδίκησης, ρυμοτομίας, απαλλοτρίωσης, αμφισβήτησης, υποθήκης και προσημείωσης υποθήκης”.

Σε απόσταση αναπνοής από Λύκεια, στρατόπεδο και αεροδρόμιο

Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “η διαδικασία της απευθείας αγοράς του εν λόγω ακινήτου χωρίς τη διενέργεια δημοπρασίας κρίνεται επιβεβλημένη” για πολύ σημαντικούς λόγους, όπως περιέγραψε ο κ. Λεονταρίτης παρακάτω: α. Η έκταση βρίσκεται σε ιδανική γεωγραφική περιοχή, ήτοι στις παρυφές του αστικού ιστού της Ερμούπολης. β. Είναι προσβάσιμη από όλες τις περιοχές του νησιού μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου. γ. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι επίπεδη γεγονός που συνεπάγεται την εκτέλεση ελάχιστων χωματουργικών εργασιών. δ. Το μέγεθος της έκτασης του οικοπέδου μας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας και άλλων υποδομών σε μελλοντικό χρόνο (π.χ. δημιουργία Διοικητηρίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). ε. Το ακίνητο εφάπτεται του σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων του νησιού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αξιοποίησης του Πολυχώρου, ακόμη και σε καθημερινή βάση από τη μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα. στ. Βρίσκεται σε απόσταση 300μ. από το χώρο που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ζ. Βρίσκεται πλησίον του Αερολιμένα του νησιού.

Ανταπόκριση Καθολικής Εκκλησίας

Τις προσπάθειες του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη για την απόκτηση του εν λόγω οικοπέδου της Καθολικής Εκκλησίας με σκοπό τη διαμόρφωσή του σε Πολυχώρο, εξήραν τόσο ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, όσο και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι, υπογραμμίζοντας πως με αυτήν την εξέλιξη η Σύρος αποκτά μία σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης και κάλυψης μεγάλων αναγκών πολλών κοινωνικών ομάδων (πανεπιστημιακής, σχολικής, πολιτιστικής και αθλητικής κοινότητας).

Μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζοντας πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποκτά μετά από χρόνια έναν χώρο που έχει ανάγκη, προκειμένου να σημειώσει πρόοδο σε πολλά επίπεδα. Παρομοίως και άλλοι σύμβουλοι όπως και ο Έπαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς συνεχάρησαν τον κ. Λεονταρίτη για την προσπάθειά του, εξηγώντας μεταξύ άλλων πως ο εν λόγω χώρος θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης (συνεδριακός τουρισμός).

Τέλος, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε δημοσίως την Καθολική Εκκλησία Σύρου και τον Καθολικό Επίσκοπο, Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου για τη συνεργασία και τη θετική ανταπόκρισή τους, όπως αντιστοίχως έκανε εξ αρχής και ο Γιώργος Λεονταρίτης.

Η Σύρος κοιτάζει το μέλλον”

Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση δεν αναφέρθηκε αναλυτικά ο τρόπος αξιοποίησης του συγκεκριμένου Πολυχώρου στον οποίον προσανατολίζεται η Περιφέρεια, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως, τόσο στην επιστολή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη προς την Καθολική Εκκλησία, όσο και σε παλαιότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με αφορμή την κατοχύρωση της χρηματοδότησης, είχε αναφερθεί πως προβλέπονται τα ακόλουθα: α. Συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 2.200 συνέδρων. β. Κλειστό γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ χωρητικότητας 1.800 ατόμων. γ. Χώρο διεξαγωγής εκθέσεων και δ. Χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Βάσει των προαναφερθέντων καθίσταται σαφές πως η Σύρος – όπως τονίστηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου -, “πλέον, κοιτάζει το μέλλον”.

Τέλος, σημειώνεται πως το θέμα του τρόπου διαχείρισης του χώρου – το οποίο επισήμανε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης – θα απασχολήσει προσεχώς τόσο την Περιφέρεια, όσο και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.