Έργο ποδηλατόδρομου από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης μέχρι και τον χώρο στάθμευσης στην Ακτή Μ. Δουράτσου

“Στον πάγο” η υλοποίηση

Καμία εξέλιξη για την προώθηση του σημαντικού έργου που θα αποτελούσε επέκταση του ήδη υφιστάμενου ποδηλατόδρομου της παραλιακής ζώνης

Άκαρπες αποδεικνύονται μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες που αποσκοπούσαν στην υλοποίηση του έργου του ποδηλατόδρομου από το ύψος του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης μέχρι και τον χώρο στάθμευσης στη Ακτή Μ. Δουράτσου, καθώς δεν έχει προκύψει ευνοϊκή συγκυρία χρηματοδότησής του.

Επισήμως, ο πρώτος κύκλος των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής κλείνει σήμερα, με την Οικονομική Επιτροπή να αποφασίζει και τυπικά για την ανάκληση της διακήρυξης του εν λόγω έργου, σχετικά με το οποίο είχε προκύψει ανάδοχος, αλλά δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία της συμβασιοποίησής του, λόγω μη εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Ωστόσο, ακόμη και οι επόμενες ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την προσπάθεια ένταξής του στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Ν. Αιγαίο 2017 – 2020 (εθνικοί πόροι ΠΔΕ) με σκοπό τη χρηματοδότησή του, μέσω της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, φαίνεται πως δεν αποδίδουν “καρπούς”, αφού σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, “μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια σχετική ενημέρωση”.

Υπενθυμίζεται πως, για το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού περίπου 300 χιλ. ευρώ, είχαν αναπτυχθεί προσπάθειες για την υλοποίησή του από το 2015, με την υπόθεσή του να έχει απασχολήσει πολλάκις δημόσιες συζητήσεις του συλλογικού οργάνου του Δήμου, αφού όπως φαίνεται σήμερα, η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, δεν αποτέλεσε, αλλά ούτε και θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση.

Κλείνει και τυπικά ο προηγούμενος κύκλος

Ειδικότερα, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής σήμερα, καλούνται να σφραγίσουν το τέλος των προσπαθειών της πρώτης φάσης, μετά και τη σχετική εισήγηση, στο περιεχόμενο της οποίας κατέστη σαφές πως, δεν καθίσταται εφικτή η υλοποίησή του, εξαιτίας τη μη δυνατότητας κατοχύρωσης χρηματοδότησης.

Πρέπει να αναφερθεί δε πως, αν και είχε υπάρξει κατακύρωση αναδόχου για το έργο προ μηνών, ωστόσο, ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις, αποστέλλοντας έγγραφο προς την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να γνωρίζει αν θα προκύψει η υλοποίηση του έργου το αμέσως προσεχές διάστημα.

Μετά και από το συγκεκριμένο έγγραφο – επιστολή του αναδόχου, ο Δήμος έρχεται να κλείσει τον πρώτο κύκλο, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει ως αρμόδια Αρχή, ανακαλώντας τη διακήρυξη του διαγωνισμού. “Πιο συγκεκριμένα, για τη δημοπρασία του έργου σας ενημερώνουμε ότι: α. Λόγω αύξησης του ΦΠΑ από 16% σε 24% διαφοροποιείται ο προϋπολογισμός του έργου και χρειάζεται τροποποίησή του. β. Δεν υπάρχουν πιστώσεις για την υλοποίηση του εν λόγω έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2017, γ. Λόγω έκδοσης νέων τιμολογίων χρειάζεται τροποποίηση του προϋπολογισμού και δ. Από την ημέρα δημοσίευσης της διακήρυξης έως και σήμερα (άνω των 12 μηνών) δεν έχει συναφθεί σύμβαση” σημειώνεται στο περιεχόμενο της προς ψήφιση σημερινής εισήγησης, γεγονός που σημαίνει “αυτομάτως” τη μη συμπερίληψη του έργου και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

 

Έργο έτοιμο ως προς τις μελέτες που παραμένει... στο συρτάρι, αναζητώντας χρηματοδότηση

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Δήμος πλέον διαθέτει τη σχετική μελέτη του έργου, “κλείνοντάς” το όμως, στο συρτάρι, αφού μέχρι στιγμής δεν φάνηκε να καρποφορεί η όποια προσπάθεια χρηματοδότησής του.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Παπαμανώλης κληθείς να σχολιάσει σχετικά με το θέμα, υπενθύμισε πως, προσφάτως ο Δήμος είχε καταθέσει σχετική πρόταση μέσω της Περιφέρειας για διεκδίκηση νέας χρηματοδότησης από το ΠΔΕ, αλλά έως και σήμερα, δεν έχει προκύψει κάποια θετική εξέλιξη, κάτι που επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος. “Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί χρηματοδότηση. Ζητήθηκε η ένταξή του στο ΠΔΕ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά δεν υπήρξε εξέλιξη. Για τυπικούς λόγους κι επειδή υπάρχει απόφαση διακήρυξης έπρεπε να ανακαλέσουμε τη διακήρυξη αφού τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί χρηματοδότηση” δήλωσε ο κ. Παπαμανώλης, υπενθυμίζοντας πως, το 2015 όταν ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια και μετά, “υπήρξε μία σημαντική καθυστέρηση στη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου του σχετικού πρακτικού, οπότε έπρεπε να αναζητήσουμε νέα χρηματοδότηση”.

Σε κάθε περίπτωση και με φόντο το γεγονός πως, φαίνεται ότι ο ποδηλατόδρομος για την Ακτή Μ. Δουράτσου δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ο Δήμος παραμένει στο σημείο “μηδέν”, έχοντας όμως το έργο έτοιμο ως προς τις μελέτες. “Είναι ένα έργο ως προς τις μελέτες ώριμο, οπότε και αν υπάρξει χρηματοδότηση, θα επαναληφθεί, θα δημοπρατηθεί και θα μπορέσει να προχωρήσει” πρόσθεσε ο Γιώργος Παπαμανώλης, καταλήγοντας πως, “Άρα, καθώς υπήρχε διακήρυξη αλλά δεν συμβασιοποιήθηκε, θα πρέπει να κλείσει ο παλιός κύκλος και αν υπάρξει νέα δυνατότητα στο μέλλον... θα το δούμε. Δεν σταματάμε να αναζητούμε χρηματοδότηση γιατί όπως είπα είναι ένα έργο ως προς τις μελέτες ώριμο”.

 

 

 

Ετικέτες: