Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου επέκτασης του ποδηλατόδρομου

Την αρμόδια υπουργική έγκριση έλαβε το έργο της επέκτασης του ήδη υφιστάμενου ποδηλατόδρομου της παραλιακής ζώνης, από το ύψος της Πυροσβεστικής, προς το parking της Ακτής Μ. Δουράτσου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου με τίτλο «Κατασκευή ποδηλατόδρομου από την Πυροσβεστική μέχρι το πάρκινγκ της Ακτής Μ. Δουράτσου», στο Αναπτυξιακό

Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020 που χρηματοδοτείται

από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικοί Πόροι).

Η πρόταση του έργου κατατέθηκε από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του, με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και έχει συνολικό προϋπολογισμό 287.238 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Όπως αναφέρεται στη απόφαση, στην περιγραφή του φυσικού αντικειμένου του έργου «Ο ποδηλατοδρόμος διαμορφώνεται σε ένα μέρος του αστικού ιστού με ιδιαίτερα προβλήματα, λόγω παράνομης στάθμευσης, μικρού πλάτους δρόμων, παντελούς έλλειψης πεζοδρομίων και κακού φωτισμού. Η δημιουργία του ποδηλατοδρόμου, η δημιουργία πεζοδρομίων και ο φωτισμός αναβαθμίζει ποιοτικά και αισθητικά την περιοχή της Ερμούπολης».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην

υλοποίηση του έργου, ή όταν έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές στο έργο χωρίς να έχει τροποποιηθεί η απόφαση ένταξής του, ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δύναται να προβεί στην απένταξη του.

Ο δε φορέας της πρότασης οφείλει να διασφαλίσει τη λειτουργία του έργου όπως περιγράφεται στο Τεχνικό Δελτίο του, σε διαφορετική περίπτωση δύναται να ανακτηθεί τμήμα ή το σύνολο της χρηματοδότησης.

Πρόκειται για ένα έργο οι προσπάθειες ένταξης προς χρηματοδότηση του οποίου είχαν ξεκινήσει από το 2015, όταν ο Δήμος είχε λάβει την έγκριση της δημοπράτησης του, όμως τον Αύγουστο του 2017, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έλαβε απόφαση ανάκλησης της διακήρυξης του, σχετικά με το οποίο είχε προκύψει ανάδοχος, αλλά δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία της συμβασιοποίησής του, λόγω μη εξασφάλισης χρηματοδότησης, καθιστώντας ανέφικτη την υλοποίηση του.

Το έργο προβλέπει την ανάπλαση της οδού Μπαρμπέτα, την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ, τη δημιουργία πεζοδρομίου, ενώ θα τοποθετηθεί κατάλληλος φωτισμός. Ειδικά δε στο σημείο της πύλης του λιμένα, όπου θα πρέπει να ενωθεί με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο της παραλιακής οδού, θα υπάρξει κατάλληλη διαγράμμιση και ειδική σήμανση για την πορεία των ποδηλάτων.

 

 

Ετικέτες: