Κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων επιχορήγησης από την ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και απόκτηση νέου εξοπλισμού στις δομές φιλοξενίας

Απαλλαγή από τροφεία και αναβάθμιση δομών

Δηλώσεις του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, Απόστολου Ρουσσουνέλου για τις εξελίξεις

Δωρεάν στις δομές παιδικής φροντίδας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα μπορούν πλέον να φιλοξενηθούν συνολικά τα παιδιά που είχαν διεκδικήσει επιχορήγηση από την ΕΕΤΑΑ για το σχολικό έτος 2017 – 2018, αφού η αύξηση των πόρων για το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής” έρχεται να “καλύψει” όλες τις αιτήσεις.

Στα ήδη τριάντα εννέα παιδιά που φιλοξενούνται δωρεάν στον βρεφονηπιακό σταθμό και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό ότι θα προστεθεί ένας ακόμη αριθμός έξι παιδιών, οι γονείς των οποίων δεν θα επιβαρύνονται με μηνιαία καταβολή τροφείων.

Αναφορικά με τις θετικές εξελίξεις μίλησε στην εφημερίδα ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο οποίος κλήθηκε παράλληλα να ενημερώσει σχετικά με τις προσπάθειες αναβάθμισης και βελτίωσης του εξοπλισμού των δομών φιλοξενίας, οι οποίες καρποφορούν, ενώ επιπλέον, ρωτήθηκε ώστε να απαντήσει σχετικά και με το αν καταβάλλονται προσπάθειες για συντήρηση των παλαιών κτιρίων που “στεγάζουν” τις εν λόγω δομές.

Ο κ. Ρουσσουνέλος, μέσω της “Κοινής Γνώμης” γνωστοποιεί πως το προσεχές Σαββατοκύριακο αρμόδιο τμήμα της επιχείρησης ΙΚΕΑ θα μεταβεί στο νησί, ώστε να αντικαταστήσει τον παλαιό εξοπλισμό και του παιδικού σταθμού του “Βήσσα” στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ υπογραμμίζει πως, σε ανάλογη κίνηση θα προβεί η ίδια επιχείρηση για τη δομή του βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή του “Ξηροκάμπου” την περίοδο των Χριστουγέννων.

Επιπλέον πόροι ύψους 18,5 εκατ. ευρώ προς όφελος των μικρών παιδιών

Ειδικότερα, το γεγονός της πρόσθετης χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους ύψους 18,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, με αποτέλεσμα να ενισχύονται επιπλέον οικογένειες που είχαν διεκδικήσει σχετική επιχορήγηση για τα τροφεία των παιδιών τους.

Όπως το ίδιο το Υπουργείο επεσήμανε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, “Με την αύξηση αυτή η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος για την περίοδο 2017-2018 φτάνει τα 223,5 εκατ. ευρώ και ικανοποιεί πλήρως όλα τα αιτήματα για δωρεάν είσοδο (108.5000 vouchers περίπου) στις διαθέσιμες θέσεις των δομών παιδικής φροντίδας (παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ)”, με τον κ. Χαρίτση μάλιστα να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος και τη δυνατότητα ανακούφισης αρκετών γονέων.

“Οι δομές παιδικής φροντίδας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Προχωράμε εκ νέου σε γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, φτάνοντας το 2017 στο ποσό-ρεκόρ των 223,5 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση μάλιστα γίνεται ως επί το πλείστον, από εθνικούς πόρους τους οποίους υπερδεκαπλασιάσαμε σε μόλις 3 χρόνια” δήλωσε σχετικά ο κ. Χαρίτσης για τη σημαντική απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας επιπλέον πως, “Σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών καταφέραμε για πρώτη φόρα φέτος να εξασφαλίσουμε μία θέση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για περισσότερα από 100.000 παιδιά”. Στη δημόσια δήλωσή του δε, υποστήριξε πως, “Έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής μας τις ανάγκες της κοινωνίας που δοκιμάζεται, ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και το σύνολο των ατόμων με αναπηρία”.

Η σταδιακή αύξηση της εν λόγω επιχορήγησης σε ετήσια βάση από το 2012 έως και το 2017 αποτυπώνεται με σαφήνεια στον πίνακα που δημοσιεύθηκε από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.

Ικανοποίηση του συνόλου των αιτήσεων στη Σύρο στις δημοτικές δομές

Ερωτηθείς για τις ενέργειες του Δήμου προς τους ενδιαφερόμενους γονείς που σε πρώτη φάση δεν είχαν καταφέρει να αποσπάσουν επιχορήγηση από το πρόγραμμα είτε λόγω κάλυψης περιορισμένου αριθμού θέσεων, είτε λόγω λαθών σε επίπεδο συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών αιτήσεων, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το κομμάτι των προνοιακών δομών υπήρξε σαφής. “Κάναμε ενέργειες κι εμείς από την πλευρά μας στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης και πληροφορήσαμε κάποιους γονείς” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, τα τελευταία χρόνια με την ΕΕΤΑΑ έχει αλλάξει ο τρόπος που “περνούν” οι πόροι στις δημοτικές δομές. “Παλαιότερα το κεντρικό κράτος έδινε στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς επιχορήγηση. Πλέον βάσει της κοινοτικής οδηγίας αυτό έχει σταματήσει και διευκρινίζεται πως τα επιδοτούμενα τροφεία θα τα δικαιούται ο κάθε γονέας που θα κάνει την αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ΕΕΤΑΑ που είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα που εποπτεύεται από την κεντρική διοίκηση και σύμφωνα με προϋποθέσεις που ορίζει η ΕΕΤΑΑ” τόνισε, συμπληρώνοντας πως για τη Σύρο πλέον, πρέπει να γίνει γνωστό πως μέσω της αύξησης των πόρων, για κανένα παιδί με αίτηση προς την ΕΕΤΑΑ δεν απαιτείται στο εξής, η επιβάρυνση των γονέων του.

Για τη Σύρο και τις δομές φιλοξενίας του Δήμου, η πλειοψηφία των γονέων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και είχαν κάνει αιτήσεις, είχαν λάβει έγκριση. Όμως, είχαν απορριφθεί ελάχιστες περιπτώσεις εξαιτίας λαθών που έκαναν οι γονείς κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ. Αυτούς τους γονείς που είχαμε εντοπίσει τα συγκεκριμένα λάθη, τους ειδοποιήσαμε και κατέθεσαν ξανά τα δικαιολογητικά τους και πλέον θα επιχορηγούνται” υπογράμμισε κατηγορηματικά ο ίδιος, προσθέτοντας μάλιστα πως, σε πρώτο επίπεδο είχαν εγκριθεί “αρχικά οι αιτήσεις για 39 γονείς σε όλες τις δομές του βρεφονηπιακού σταθμού και των παιδικών του Δήμου μας”. Ωστόσο, ανέφερε πως, “συνολικά οι ενδιαφερόμενοι γονείς ήταν 45” κι ως εκ τούτου, μόλις πληροφορήθηκε ο Δήμος την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ρουσσουνέλος “καλέσαμε τις έξι οικογένειες να επαναλάβουν την προσπάθεια για να επιχορηγηθούν στο κομμάτι των τροφείων”.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν γονείς που δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν την επιχορήγηση για οποιονδήποτε άλλο λόγο, ο ίδιος τόνισε πως, “όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση προφανώς ήταν επειδή ξεπερνούσαν το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων που προσδιορίζει η ΕΕΤΑΑ και είναι γνωστό πως οι γονείς με υψηλά εισοδήματα, όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι με υψηλές αποδοχές δεν προτάθηκαν”. Άλλωστε σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε “είναι κατανοητό πως δίδεται έμφαση σε μονονεϊκές οικογένειες και εργαζόμενες μητέρες με χαμηλά εισοδήματα”.

Κατά συνέπεια, “σήμερα πήραμε έξι ακόμη voucher και άρα αυτό είναι πολύ σημαντικό ως εξέλιξη. Καλύπτονται όλοι οι γονείς με συγκεκριμένες προϋποθέσεις”.

Συνεπείς οι γονείς στην καταβολή τροφείων

Αναγνωρίζοντας πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών που παίρνουν voucher, τόσο περισσότερο όφελος έχει και ο Δήμος αφού το ύψος της επιχορήγησης για κάθε παιδί αφορά σε 240 ευρώ, ο Απόστολος Ρουσσουνέλος θέλησε να εξηγήσει πως, αυτό “είναι σημαντικό εκτός από την οικονομική ανακούφιση των γονέων και για τη βιωσιμότητα των σταθμών αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το κράτος με τον τρόπο που υπήρχε παλαιότερα”. Θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως, “Τα παιδιά με voucher δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ και σε καιρό κρίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μία βοήθεια για τους γονείς”, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, “τα τροφεία που καλούνται οι γονείς να πληρώσουν στον Δήμο είναι 40 ευρώ για τα παιδιά που δεν έχουν επιχορήγηση” και αυτό το ποσόν, όπως υπενθύμισε “είναι το “ταβάνι” μας”, ενώ τόνισε πως, “Για τα voucher επιχορηγείται το κάθε παιδί με 240 ευρώ από την ΕΕΤΑΑ”, γεγονός που σημαίνει ενίσχυση του ταμείου για τις δομές φιλοξενίας. “Θα ήταν το πιο απλό για τους Δήμους να επέλεγαν όλα τα παιδιά με voucher αφού οι δομές θα είχαν “εισόδημα” στα ταμεία του Δήμου – σημαντικό -, για να καλύψουν κι άλλες λειτουργικές δαπάνες. Υπάρχουν όμως κριτήρια σίγουρα και είναι λογικό”.

Στην ερώτηση αν οι γονείς που μηνιαίως καλούνται να πληρώσουν τα τροφεία είναι τυπικοί και καλύπτουν με συνέπεια τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Η καταβολή των τροφείων γίνεται σε μηνιαία βάση και οι γονείς είναι συνεπείς. Δεν έχουμε διαπιστώσει προβλήματα. Είναι σχετικά μικρό το ποσόν των τροφείων και αν τύχει όμως και προκύψει αδυναμία, τότε σε κάποια τέτοια περίπτωση για σοβαρούς λόγους, θα το ρυθμίσουμε” διευκρίνισε ο κ. Ρουσσουνέλος, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για το θέμα των τροφείων και των επιχορηγήσεων.

Περιθώριο φιλοξενίας 12 ακόμη παιδιών. Εμπόδιο η μη δυνατότητα προσλήψεων μόνιμου χαρακτήρα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται συνολικά στις δομές του Δήμου (παιδικοί και βρεφονηπιακός) στις περιοχές της Ερμούπολης, του Βήσσα και του Ξηροκάμπου, έκανε λόγο για “134 παιδιά” σύμφωνα και με το διαθέσιμο παιδαγωγικό προσωπικό.

Ερωτηθείς αν ο Δήμος υπάρχει περιθώριο να διευκολύνει ακόμη περισσότερες οικογένειες βάσει των δυνατοτήτων των κτιριακών υποδομών, απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας όμως τον λόγο που στον παρόντα χρόνο, αυτό (δηλαδή η φιλοξενία κι άλλων παιδιών), καθίσταται αδύνατο.

Ναι, αλλά μόνο αν γίνει κάποια πρόσληψη παιδαγωγού έχουμε τη δυνατότητα πλέον να ανεβάσουμε κατά 12 θέσεις το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούμε. Το θέμα είναι πως μόνιμο προσωπικό αδυνατούμε να έχουμε, οπότε με τους 8μηνίτες που έχουμε τώρα δεν μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο του σχολικού έτους” δήλωσε σχετικά, υπενθυμίζοντας πως, δεδομένου ότι “οι παιδικοί σταθμοί δουλεύουν δέκα και έντεκα μήνες” αν το προσωπικό απολυόταν στους οκτώ μήνες, “Δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε”.

Λύση στο συγκεκριμένο θέμα θα έδινε μόνον μία αλλαγή των σχετικών αποφάσεων με τις προσλήψεις από την κυβέρνηση. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα, εκτός αν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων από το Δημόσιο. Αλλά είναι δύσκολο” εκτίμησε κατηγορηματικά ο κ. Ρουσσουνέλος.

Η ΙΚΕΑ εξοπλίζει συνολικά τις δομές φιλοξενίας. Το προσεχές Σαββατοκύριακο “αλλάζει” ο Βήσσας

Κατόπιν της προ έτους αντικατάστασης του παλαιού εξοπλισμού και των επίπλων στο κτίριο της οδού Κ. Μαρούλη από την ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναπτύσσει και μετά από συνεννόηση με τον Δήμο, ο κ. Ρουσσουνέλος γνωστοποίησε πως, εκ νέου η Δημοτική Αρχή αναμένει παρόμοια εξέλιξη και μάλιστα άμεσα.

Η πρώτη αναβάθμιση του εξοπλισμού είχε γίνει στο κτίριο της Κ. Μαρούλη. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες αναβάθμισης για τη χρηματοδότηση μέσα από το LG AEGEAN BALL FESTIVAL που μας έδωσε η ΙΚΕΑ και προχωρήσαμε σε δεύτερη επαφή μαζί τους” υπενθύμισε ο κ. Ρουσσουνέλος, γνωστοποιώντας πως, από την πλευρά της επιχείρησης “μας ζήτησαν κάποια στοιχεία σχετικά με το πώς είναι οι δομές σήμερα και τί ανάγκες ακριβώς έχουμε”. Άμεσα, όπως πρόσθεσε, ανταποκρίθηκε ο Δήμος, σημειώνοντας μάλιστα πως, “κάναμε μία πολύ καλή μελέτη και την στείλαμε στο ΙΚΕΑ. Ήρθε το Τμήμα Marketing και μας ενέκρινε το αίτημα ξανά”.

Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως, “στις 6 Οκτωβρίου το πρωί, δηλαδή το επόμενο Σαββατοκύριακο μπαίνει συνεργείο για να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό του εσωτερικού χώρου του παιδικού σταθμού του Βήσσα” ενώ όπως συμπλήρωσε, “μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε προχωρήσει και στον Ξηρόκαμπο”.

Κληθείς να ενημερώσει για το περιεχόμενο αυτής της προσφοράς από την ΙΚΕΑ, ο ίδιος εξήγησε πως αφορά σε “ντουλάπες, χώρους αποθήκευσης, μικρά έπιπλα όπως τραπεζάκια και καρεκλάκια, αλλά ακόμη και σε παιχνίδια, πίνακες, κουρτίνες κλπ.”.

Μετά και το Σαββατοκύριακο που θα υπάρξει η αντικατάσταση των επίπλων στον παιδικό σταθμό του Βήσσα, ο κ. Ρουσσουνέλος επεσήμανε πως, “θα απομείνει το 15ημερο του Δεκεμβρίου που θα είναι κλειστός ο βρεφονηπιακός σταθμό στην περιοχή του Ξηροκάμπου, ώστε σε αυτό το διάστημα να επισκεφθεί το νησί μας ξανά το αρμόδιο τμήμα του ΙΚΕΑ για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τα τμήματα στη συγκεκριμένη δομή”.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που κατέβαλε ο Δήμος σε συνεργασία με την ΙΚΕΑ, ο ίδιος σημείωσε πως, “καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τον εξοπλισμό του συνόλου των δομών στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος”.

Σωτήριες” παρεμβάσεις στα παλαιά κτίρια. Πολύτιμη η στήριξη των γονέων

Εκτός της αναβάθμισης του εξοπλισμού, άμεσες κι επιτακτικές αποδεικνύονται οι ανάγκες ενίσχυσης της κτιριακής υποδομής των σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και κυρίως των περιοχών του Ξηροκάμπου και της οδού Κ. Μαρούλη. Λακωνικός στις δηλώσεις του, ο κ. Ρουσσουνέλος κληθείς να απαντήσει αν προγραμματίζονται κάποιες έστω και στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης στο προσεχές μέλλον, γνωστοποίησε πως, “μέσα από το πρόγραμμα συντήρησης δημοτικών κτιρίων έχουμε εντάξει όλους τους παιδικούς σταθμούς με ένα ποσόν της τάξεως των 40 χιλ. ευρώ για να γίνουν παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Βάψιμο, μονώσεις, εξωραϊσμός χώρων κλπ.”.

Ωστόσο, από την πλευρά του, δεν παρέλειψε να επισημάνει τη συνδρομή των γονέων σε αυτό το επίπεδο, που πολλάκις έχει βγάλει “ασπροπρόσωπο” τον Δήμο πολλές φορές.

“Είμαστε ικανοποιημένοι κι έχει γίνει μέχρι σήμερα θεωρώ μία εξαιρετική δουλειά για τις δομές στο θέμα της λειτουργίας τους” υπογράμμισε γενικά, τονίζοντας ειδικότερα για το θέμα της συντήρησης των κτιρίων πως, “Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια και η προσφορά των γονέων μέσα από τον Σύλλογό τους και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για τη στάση τους. Έχουν συνδράμει για την απόκτηση παιχνιδιών, για την κατασκευή πέργκολας, για τον ελαιοχρωματισμό των κτιρίων, για τα δάπεδα. Υπάρχει μία συνεργασία σε καιρούς δύσκολους που είναι προς όφελος όλων μας”. Έκλεισε τις δηλώσεις του δε, λέγοντας πως, “Κυνηγάμε και τις χορηγίες ανθρώπων που αθόρυβα θέλουν να προσφέρουν και αξιοποιούμε ό,τι μπορούμε. Έχει γίνει και γίνεται έργο χωρίς να επιβαρύνεται ο Δήμος αρκετές φορές”.