Απογοητευμένοι από τη «στασιμότητα» εκ μέρους της Δημοτικής αρχής στο θέμα της αστικής συγκοινωνίας οι κάτοικοι της Δόξας

«Ο Δήμος οφείλει να φροντίζει τους πολίτες»

Άνευ αποτελέσματος και πραγματικής ουσίας αποδείχθηκε για τους κατοίκους της Δόξας, των Βαποριών και του Αγίου Δημητρίου η συζήτηση σχετικά με την προβληματική εκτέλεση των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας στις περιοχές τους, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Δούναβης υπογράμμισαν τον αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα της συζήτησης με στόχο την πληροφόρηση των -παρόντων στη συνεδρίαση- περιοίκων για το μέγεθος του προβλήματος, που οφείλεται στα κατολισθητικά φαινόμενα στο σημείο του Βούρλη, αλλά και για τις αναληφθείσες από τον Δήμο πρωτοβουλίες για την μελλοντική αποκατάστασή του.

Ωστόσο, η περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Φραγκίσκο Βακόνδιο και τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δαυίδ Διακοδημητρίου και οι προβλέψεις τους για την ολοκλήρωση της μελέτης που θα αφορά στην εκ βάθρων κατασκευή ενός τοιχίου αντιστήριξης στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, στις αρχές του επόμενου έτους, δεν ικανοποίησαν τους κατοίκους.

Μεγάλη ταλαιπωρία

Όπως επεσήμανε η εκπρόσωπός τους κ. Ελένη Βελούδη, οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών προσδοκούσαν να ακούσουν κάποια συγκεκριμένη πρόταση από το Σώμα για τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας, που θα αποσκοπούσε στην άρση της ταλαιπωρίας που οι ίδιοι υφίστανται εδώ και μήνες, δεδομένου ότι το τέρμα των mini-bus έχει μεταφερθεί στον Άγιο Νικόλαο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, οι κάτοικοι που επιθυμούν να μετακινηθούν έως το Αθλητικό Κέντρο είναι αναγκασμένοι να κάνουν έναν συνδυασμό δρομολογίων, αλλάζοντας δύο λεωφορεία και δαπανώντας αρκετό χρόνο σε βάρος των υποχρεώσεών τους. «Έχουν περάσει 6-7 μήνες και δεν έχουμε ακούσει καμία πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως, ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο οφείλουν να φροντίσουν τους πολίτες. «Θα πρέπει να περιμένουμε άλλο τόσο μέχρι να δοθεί μια οριστική λύση;» αναρωτήθηκε, εξηγώντας πως το έργο για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε 1 - 1,5 χρόνο μετά τη δρομολόγησή του. «Όλο αυτό το διάστημα, οι άνθρωποι θα πρέπει να πληρώνουν για τη μετακίνησή τους; Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για μία έκτακτη φυσική καταστροφή και δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν υπάρχει κινητοποίηση από τον Δήμο για απορρόφηση κάποιων κονδυλίων, συνεργασίες κλπ. Περιμένουμε μια φροντίδα», σημείωσε η κ. Βελούδη.

Ενέργειες για την ασφάλεια πεζών και οδηγών

Με αφορμή τα ερωτήματα και τις προτάσεις των κατοίκων προς τον Δήμο για την κάλυψη του συγκοινωνιακού κενού στη Δόξα, τα Βαπόρια και τον Αγ. Δημήτριο, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης τόνισε πως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, διαμορφώθηκε κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την ασφάλεια πεζών, οδηγών και οχημάτων και την αποτροπή της περαιτέρω επιτάχυνσης των κατολισθικών φαινομένων στο ύψος του Ξενώνα «Βούρλης». Υποστήριξε, δε ότι, πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο για περίπου τρεις δεκαετίες «κρυβόταν επιμελώς κάτω από το χαλάκι», με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί τον Ιανουάριο του 2017 εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του χειμώνα και των ισχυρών βροχοπτώσεων. «Κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στο δρόμο, το υπόστρωμα και στον τοίχο αντιστήριξης έμπροσθεν του Ξενώνα. Αντικαταστήσαμε προσωρινά τον τοίχο αντιστήριξης πριν από 25 ημέρες και θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μιας μελέτης, η ανάθεση της οποίας βρίσκεται στη διαδικασία της κατακύρωσης σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί ολοσχερώς, με ασφάλεια και μόνιμα αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο κ. Μαραγκός. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Τεχνικής Υπηρεσίας, θεωρείται η διέλευση οχημάτων άνω των πέντε τόνων θεωρείται επικίνδυνη, δεδομένου ότι τα βαριά οχήματα μπορούν να προκαλέσουν μια επιτάχυνση της εξέλιξης των κατολισθικών φαινομένων με ενδεχομένως ανυπολόγιστες συνέπειες. «Σχεδόν σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε τις μετρήσεις για την ύπαρξη ή μη αποκλίσεων σχετικά με το δρόμο και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάτι σοβαρό», κατέληξε.

Τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Φραγκίσκος Βακόνδιος, όσο και ο Αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δαυίδ Διακοδημητρίου σημείωσαν ότι η επίλυση του προβλήματος στο δρόμο του Βούρλη αποτελεί πρώτη προτεραιότητά τους. Κατέστησαν, μεταξύ άλλων, γνωστό ότι, η σύμβαση με τον μελετητή θα υπογραφή μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, ενώ η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου, βάσει της οποίας θα καθοριστεί το κόστος του έργου και ο χρόνος υλοποίησής του.

«Ανεδαφικές οι προτάσεις των κατοίκων»

Αναφερόμενοι στις προτάσεις των κατοίκων, τόσο ο κ. Βακόνδιος όσο και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης τόνισαν ότι, η αγορά ή ενοικίαση μίνι λεωφορείων για την κάλυψη της γραμμής Άγιος Νικόλαος-Δόξα είναι ανέφικτη λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. Ως εκ τούτου, έκριναν ότι πιο άμεση, εφικτή και αποτελεσματική λύση θα ήταν ο εμπλουτισμός των δρομολογίων, ούτως ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι των αναγκών των κατοίκων. «Ακόμη και να υπήρχε η δυνατότητα προμήθειας λεωφορείου, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και θα περνούσαν μήνες μέχρι τότε», τόνισε ο κ. Μαραγκός, ο οποίος πρότεινε στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών συνάντηση με τα αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις όλων των πλευρών και να βρεθεί μία «χρυσή τομή». «Μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια δρομολόγια άλλων περιοχών και να προσθέσουμε μερικά που θα σας εξυπηρετούν περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το θεωρούμε αδιαφορία»

Την απογοήτευση των κατοίκων από το περιεχόμενο της -μακράς συζήτησης άνευ αποτελέσματος-, εξέφρασε η εκπρόσωπός τους κ. Βελούδη τονίζοντας πως δεν ειπώθηκε τίποτα καινούριο από τη δημοτική αρχή. «Είχαμε στο μυαλό μας ότι, θα μας πείτε συγκεκριμένες προτάσεις ή πως θα είχαμε σήμερα τη μελέτη. Δυστυχώς, όλα αυτά που ακούσαμε ήταν τεχνικά και γενικόλογα. Προσωπικά το θεωρώ αδιαφορία. Το έργο θα αργήσει πολύ. Θα πρέπει να κουνηθούμε λίγο. Θέλουμε κάτι χειροπιαστό».

Την ανάγκη για συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, επεσήμαναν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν, κρίνοντας ότι η εύκολη και ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων μιας πόλης είναι κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να προσφέρεται απρόσκοπτα σε όλους.