Απαντήσεις του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον Αθλητισμό, Γουλιέλμου Πρίντεζη για τον προσανατολισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με αθλητικές διοργανώσεις για το 2019

Διατήρηση αθλητικού Ιουνίου και νέες διοργανώσεις

Διατήρηση επιτυχημένων αθλητικών εκδηλώσεων και συζητήσεις για νέες αφίξεις... με φόντο τη συμμετοχή στην Ergο Marathon Expo 2018

Σταθερός στόχος για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί η προσπάθεια καθιέρωσης του νησιού ως προορισμού αθλητικού τουρισμού, καθώς όπως υποστηρίζει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού στη Σύρο, Γουλιέλμος Πρίντεζης, η Δημοτική Αρχή όχι μόνον εστιάζει στη διατήρηση του αθλητικού Ιουνίου, αλλά επιχειρεί την άφιξη... και νέων αθλητικών διοργανώσεων.

Με φόντο τη συμμετοχή τόσο του ίδιου, όσο και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού στην έκθεση Ergo Marathon Expo 2018 κατά το διάστημα 8 – 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, αλλά και με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Πρίντεζη σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο περί ανάπτυξης επαφών για διοργάνωση και νέων αθλητικών εκδηλώσεων στη Σύρο, ο ίδιος, κλήθηκε να μιλήσει αναλυτικότερα στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, εκτός από τις συστηματικές επαφές της Δημοτικής Αρχής για την πραγματοποίηση μίας νέας αθλητικής διοργάνωσης για μικρά παιδιά, εντός του Ιουνίου, προωθείται η προσπάθεια διοργάνωσης τριαθλιτικής εκδήλωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, σε συνεργασία με νέο διοργανωτή, με σοβαρό ενδεχόμενο μάλιστα, να μην επιφορτιστεί ο Δήμος με μεγάλο οικονομικό κόστος γι αυτήν.

Ο κ. Πρίντεζης πέραν των αναφορών του για τις μεγάλες διοργανώσεις του Ιουνίου, που συνεχίζουν να έχουν τη θέση τους στην αθλητική ατζέντα της Σύρου, αφήνει αναπάντητο προς το παρόν το ερώτημα για τη διεθνή διοργάνωση συγχρονισμένης κολύμβησης, ενώ τοποθετείται για τη συνεργασία – με στόχο το όφελος της Σύρου – με τοπικούς φορείς και αθλητικά σωματεία.

Ο ίδιος, δίνει απαντήσεις - εμμέσως - και στην κριτική που έχει δεχθεί η Δημοτική Αρχή όσον αφορά στη στάση της απέναντι σε τοπικούς αθλητικούς Συλλόγους, αναγνωρίζοντας προ της λήξης της τρέχουσας θητείας, πόσο σημαντική είναι η συμπόρευση με δυνάμεις του τόπου από τον αθλητικό χώρο, προς όφελος της προόδου της Σύρου.

Νέο τουρνουά mini soccer στην πλατεία Μιαούλη. Διατηρείται το LG AEGEAN BALL

Διαβεβαιώνοντας πως η πετυχημένη διοργάνωση του LG AEGEAN BALL FESTIVAL θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο και την επόμενη χρονιά, ο Γουλιέλμος Πρίντεζης γνωστοποιεί πως η πλατεία Μιαούλη θα υποδεχθεί ένα ακόμη αθλητικό γεγονός που θα αφορά σε τουρνουά mini soccer. “Λίγες μέρες πριν από τη διοργάνωση του LG AEGEAN BALL FESTIVAL θα προγραμματίσουμε μαζί με την ΕΠΟ και την ΕΠΣ Κυκλάδων ένα τουρνουά mini soccer για παιδιά κάτω των δέκα ετών. Δεν έχουμε υπογράψει κάποια συμφωνία γραπτώς, όμως προφορικά είναι “κλεισμένη” διοργάνωση” δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, προσδιορίζοντας πως, “Πρόκειται για ένα τουρνουά που θα γίνει τον Ιούνιο”. Όπως πρόσθεσε, η εν λόγω διοργάνωση δεν θα περιοριστεί σε συμμετοχές μόνον τοπικών ομάδων, αλλά σύμφωνα με όσα σημείωσε, “θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ομάδες εντός αλλά κι εκτός Σύρου και πάντα ο στόχος είναι για τα αναπτυξιακά τμήματα”.

Σχετικά με την επιλογή - που θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο σε κατάλληλο χρόνο -, της πλατείας Μιαούλη, ο κ. Πρίντεζης διευκρίνισε πως, “Σύμφωνα με τον τρόπο που το έχουμε μελετήσει, θα στηθούν οι εγκαταστάσεις στην πλατεία. Όπως δηλαδή γίνεται και στο μπάσκετ. Ο εξοπλισμός θα παραμείνει και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το LG AEGEAN BALL FESTIVAL. Για το τουρνουά mini soccer θα χρειαστεί και τάπητας στην πλατεία”.

Επισημαίνοντας μάλιστα πως για τις συμμετοχές, “Θα γίνει ανοικτό κάλεσμα στα Σωματεία της Σύρου και σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετέχει”, ο ίδιος τόνισε πως, η Σύρος, “θα έχει διάστημα δύο εβδομάδων, δηλαδή διάστημα περίπου 15 ημερών, όπου θα γίνουν διαδοχικά δύο διοργανώσεις”.

Αναφορικά με την προβολή και των δύο προαναφερθέντων διοργανώσεων, ο αρμόδιος αιρετός, σημείωσε πως θα υπάρχει πρόβλεψη προβολής τους. “Βεβαίως. Σε αθλητικές εκπομπές θα γίνει αναφορά και σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ήδη έχουμε επικοινωνία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης, μέσω διαδικτύου θα προωθηθεί και το τουρνουά”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “Ό,τι γίνεται και για την προβολή του LG AEGEAN BALL FESTIVAL, θα γίνει και για το τουρνουά mini soccer”.

Συζητήσεις για τριαθλιτική διοργάνωση μέσω νέων συνεργασιών

Ο κ. Πρίντεζης θέλησε να γνωστοποιήσει και τις προσπάθειες του Δήμου αναφορικά με τη διεξαγωγή τριαθλιτικής διοργάνωσης στη Σύρο, μετά από την αποχώρηση του κ. Μητρόπαπα και τα έντονα γεγονότα που συνδέθηκαν με τη συγκεκριμένη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής.

Στην Ergo Marathon Expo θα είμαστε για να κάνουμε επαφές, όχι μόνο για τρίαθλο, αλλά για να δούμε κι άλλα αθλητικά event. Αν μας ενδιαφέρει κάποιο για το νησί, θα γίνει συνεργασία” ανέφερε πρωτίστως, εξηγώντας όμως πως, “Ήδη είμαστε σε συζήτηση με κάποιες εταιρείες για καινούργιες συνεργασίες και αν κάτι είναι μέσα σε όσα έχουμε στη σκέψη μας και στον οικονομικό προγραμματισμό μας, θα προχωρήσουμε. Αν όχι θα βρούμε κάποια άλλη διοργάνωση”. Πάντως ο κ. Πρίντεζης υπήρξε κατηγορηματικός ως προς τη θετική πρόθεση για μία νέα τριαθλιτική διοργάνωση, λέγοντας πως, “Θέλουμε να προσπαθήσουμε μήπως κάνουμε διοργάνωση Τριάθλου στο νησί”.

Ερωτηθείς για τα διαθέσιμα οικονομικά του Δήμου και τις δυνατότητες ή μη, να διατεθεί ένα ποσόν αντίστοιχο με όσα απαιτούσε ο προηγούμενος διοργανωτής, ο κ. Πρίντεζης ανέφερε: “Υπάρχει η πιθανότητα να μην επωμιστεί κανένα οικονομικό κόστος ο Δήμος σε αυτή τη διοργάνωση του Τριάθλου. Πάντα υπάρχει όμως ένα προγραμματισμός για το ποιο είναι το οικονομικό “ταβάνι” μας και πάνω εκεί θα γίνει η συζήτηση”.

Ο κ. Πρίντεζης υποστήριξε επίσης πως, “οι ίδιοι οι αθλητές έχουν επικοινωνήσει με εμάς, καθώς μέσα από την προηγούμενη διοργάνωση είχαν αναπτυχθεί κάποιες επαφές και οι ίδιοι θέλουν να γίνει διοργάνωση τριάθλου στη Σύρο”. Υπογράμμισε μάλιστα πως, “Εμείς ψηφίσαμε θετικά για το τρίαθλο” υπενθυμίζοντας την τελευταία σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ τόνισε πως, “Ο κ. Μητρόπαπας έφυγε. Εμείς στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίσαμε θετικά”.

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση αν το Syros Triathlon σαν προϊόν ανήκει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, διευκρίνισε πως, “Το Syros Triathlon δεν έχει κατοχυρωθεί σαν όνομα. Μπορούμε να έχουμε όμως με διαφορετικό όνομα διοργάνωση Τριάθλου”.

Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής μίας τέτοιας διοργάνωσης στη Σύρο, ο ίδιος σκιαγράφησε το διάστημα, λέγοντας πως, “Το τρίαθλο, αν γίνει, οι ημερομηνίες θα είναι από 15 έως 25 Ιουνίου”.

Εκτός των ανωτέρω, ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε πως, “από τη συμμετοχή μας στην Ergo Marathon θα εξετάσουμε αν κάποια αθλητική διοργάνωση μας ταιριάζει και μπορούμε να τη φέρουμε στο νησί”, συμπληρώνοντας ακόμη πως, για τον προσεχή Ιούνιο οι αθλητές θα πρέπει να υπολογίζουν και την καθιερωμένη διοργάνωση Syros Run. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, Eίναι σίγουρο πως θα γίνει και η διοργάνωση Syros Run τον Ιούνιο”.

Εξετάζεται η υποδοχή αθλητών ποδοσφαίρου για τις επιλογές των εθνικών ομάδων

Εκτός τη μέριμνα της Δημοτικής Αρχής για τον Ιούνιο, ο κ. Πρίντεζης γνωστοποίησε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να υποδεχθεί η Σύρος – τον Ιανουάριο του 2019 - τις αθλητικές εκδηλώσεις και την προετοιμασία νέων αθλητών για την επιλογή τους από εθνικές ομάδες.

“Προσανατολιζόμαστε στο να έχουμε ένα ακόμη event. Αφορά στην επιλογή των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου. Κάθε χρόνο γίνεται η διαδικασία της προεπιλογής παιδιών, νέων αθλητών για τις εθνικές ομάδες. Θα έρθουν προπονητές και κάποια παιδιά που ήδη έχουν επιλεγεί – ο αριθμός τους μπορεί και να ξεπερνά τα 250 – 300 παιδιά – και θα μείνουν στο νησί για δέκα μέρες” σημείωσε, εξηγώντας πως, όπως προβλέπεται σε ετήσια βάση, “θα περάσουν κάποια τεστ για τις εθνικές ομάδες”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Συνήθως αυτή η διαδικασία γίνεται στην Αθήνα, όμως τώρα αυτή τη διοργάνωση την “βγάζουν” εκτός Αττικής”. Ως εκ τούτου, ανέφερε πως, “Από κοινού με την ΕΠΣ Κυκλάδων προσπαθούμε να τη φέρουμε στη Σύρο για πρώτη φορά”.

Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί να είναι διαθέσιμος ο χώρος του γηπέδου Ερμούπολης της ΕΠΣ Κυκλάδων για την εν λόγω αθλητική “διοργάνωση” και καθώς είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την αναβάθμιση της συγκεκριμένης αθλητικής υποδομής, ο κ. Πρίντεζης κλήθηκε να απαντήσει αν η Σύρος θα μπορεί να φιλοξενήσει πράγματι αυτή τη “διοργάνωση”.

Αυτό το event θα γίνει τέλη Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή αρχή της τρέχουσας χρονιάς. Το γήπεδο θα είναι έτοιμο. Τον τάπητα περιμένουμε αυτές τις ημέρες και θα είναι έτοιμο” ανέφερε κατηγορηματικά.

Συνεργασία με ΝΟΣ για νέες αθλητικές εκδηλώσεις

Εκτός των ανωτέρω, ο Δήμος στην ατζέντα του προγραμματίζει σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου (ΝΟΣ) την πραγματοποίηση νέων αθλητικών εκδηλώσεων, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η συντήρηση του φάρου στη βραχονησίδα Διδύμη (Φανάρι).

Όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, “Υπάρχει ένα event που θα γίνει στο Φανάρι στη Σύρο και το έχει ανακοινώσει ήδη ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου (ΝΟΣ). Πρόκειται για μία κολυμβητική διοργάνωση ανοικτής θάλασσας”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ. Πρίντεζης, “Ο Δήμος θα υποστηρίξει αυτή τη διοργάνωση” καθώς όπως ανέφερε, “Ήταν ιδέα δική μας και επειδή δεν μπορούμε να την υλοποιήσουμε μόνοι, θα το κάνει ο ΝΟΣ”.

Πέραν αυτής της κοινής προσπάθειας, ο ίδιος έκανε λόγο και για μία επιπλέον δρομική εκδήλωση επίσης στη Διδύμη.

“Ακόμη θα υπάρξει και μία δρομική εκδήλωση στο Φανάρι για να τιμήσουμε και την ιστορία του φάρου” σημείωσε, λέγοντας τέλος, πως, “Στόχος είναι κάποια χρήματα που θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε, να τα αφιερώσουμε για την αποκατάσταση – συντήρηση του φάρου”.

Σε εκκρεμότητα(;) η συνεργασία για τη συγχρονισμένη κολύμβηση

Δεδομένης της σημαντικής πορείας που είχε τα τελευταία χρόνια στη Σύρο η διεξαγωγή των διοργανώσεων της Συγχρονισμένης Κολύμβησης (HELLAS BEETLES ARTISTIC SWIMMING CUP), οι οποίες λάμβαναν χώρα επίσης κατά τη θερινή περίοδο, ο κ. Πρίντεζης κλήθηκε να τοποθετηθεί για το αν αναπτύσσονται προσπάθειες για νέα φιλοξενία.

“Ακόμη δεν έχουμε έρθει σε επαφή με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ). Οπότε δεν μπορώ να αναφέρω τώρα κάτι συγκεκριμένο” ανέφερε ιδιαιτέρως λακωνικά, απαντώντας μάλιστα στον ίδιο τόνο, στην ερώτηση αν η εν λόγω συνεργασία είναι “στον πάγο”.

“Να μιλήσουμε πρώτα με τους αρμόδιους να δούμε τι έχουν στο νου τους κι εκείνοι και θα δούμε” σχολίασε μόνον, ολοκληρώνοντας τις αναφορές του περί προετοιμασίας για το 2019, με τη διαβεβαίωση πως, εκτός από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, στο νησί θα διατηρηθούν και τα δρομικά αθλητικά γεγονότα στο σύνολό τους.

“Μιλάμε για συλλογική προσπάθεια σε όλες τις διοργανώσεις” αναγνώρισε ο κ. Πρίντεζης, τονίζοντας παρακάτω πως, “Ο Δήμος σε συνεργασία με την ΕΠΣ, με τον ΝΟΣ και με τους Δρομείς θα προχωρήσει σε όλες τις διοργανώσεις”. Μάλιστα, σημείωσε πως, ο Δήμος είναι “ανοικτός” σε κατάθεση προτάσεων για αθλητικές διοργανώσεις, λέγοντας σχετικά πως: “Οποιοσδήποτε έχει να μας κάνει κάποια πρόταση, είμαστε “ανοικτοί”. Έχουμε αρκετές συζητήσεις και όσες διοργανώσεις έχουν κλειδώσει τις ανέφερα”.

Δεν θα την πληρώσει το νησί για τις εκλογές”

Στην ερώτηση αν οι πρώτες επαφές της Δημοτικής Αρχής για τις διάφορες διοργανώσεις, θα τεθούν επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο, ο ίδιος απάντησε καταφατικά.

“Βέβαια. Όλες οι αποφάσεις. Με την νέα χρονιά εφόσον προωθηθούν, θα περάσουν και από την Αθλητική Επιτροπή του Δήμου και από το δημοτικό συμβούλιο” ανέφερε, κλείνοντας τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, με ένα λιτό σχόλιο για το γεγονός, πως, προσεχώς θα “τρέξει” η προεκλογική περίοδος και απαιτείται αμεσότητα στις κινήσεις του Δήμου, ώστε το νησί να μη χάσει τα κεκτημένα του όσον αφορά στην προσπάθεια ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

“Δεν θα υπάρξει κενό για τη Σύρο. Πιστεύω πως οποιοσδήποτε και να εκλεγεί, ακόμη κι αν δεν είμαστε εμείς, θα βοηθήσουμε για να φέρει εις πέρας όλα αυτά. Δεν θα την πληρώσει το νησί για τις εκλογές” δήλωσε ο κ. Πρίντεζης, αναφέροντας τέλος πως, “Θα συνεχίσουμε όπως τα τέσσερα τελευταία χρόνια”.