Απολογισμός πεπραγμένων για την κοινωνική μέριμνα και φροντίδα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με το έτος 2018

Πολιτική ανακούφισης ευπαθών ομάδων στη Σύρο

Επισιτιστική και υλική συνδρομή, προνοιακά επιδόματα και παροχές σε νήπια και μέλη Τρίτης Ηλικίας

Το πλέγμα των δράσεων, των ενεργειών και των κινήσεων που συνθέτουν την πολιτική ανακούφισης των κοινωνικών ομάδων στο νησί της Σύρου παρουσιάζει αναλυτικά η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο του επίσημου απολογισμού της για το έτος 2018 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος και θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υλοποίηση βασικών προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας με σκοπό την ανακούφιση αρκετών πολιτών, μέσω της οργανωμένης λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς επίσης, χορήγηση προνοιακών επιδομάτων και άλλης οικονομικής συνδρομής προς ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού, αλλά και δράσεις φροντίδας για την Τρίτη Ηλικία, όπως επίσης προσπάθειες βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας των δομών φιλοξενίας νηπίων και βρεφών, αποτελούν τον κύριο άξονα στον οποίο κινήθηκε ο Δήμος το δωδεκάμηνο του περασμένου έτους.

Τα στοιχεία που έχει καταγράψει η Κοινωνική Υπηρεσία μέσα από το συστηματικό έργο της για την εξυπηρέτηση όλων των κοινωνικών ομάδων αποκαλύπτουν το μέγεθος της φροντίδας που “απλώνεται” σε όλες τις ηλικίες και το οποίο πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα, με δεδομένη την πολυετή οικονομική κρίση στη χώρα, η οποία έπληξε σε σοβαρό βαθμό μεγάλα στρώματα της κοινωνίας.

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, όπως και κάθε Δήμος πανελλαδικά αποτελεί το άμεσο κοινωνικό “μαξιλάρι” για τους δημότες, πολλοί εκ των οποίων, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών αιτήθηκαν βοήθεια σε πολλά επίπεδα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη σκληρή καθημερινότητά τους.

Στο συγκεκριμένο άρθρο ακολουθούν τα σημαντικότερα από τα απολογιστικά στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και σχετίζονται κυρίως με το έργο του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας.

Υποστήριξη για τα προνοιακά επιδόματα και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη

Όσον αφορά στη διοικητική υποστήριξη που παρέχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε άλλους 18 Δήμους των Κυκλάδων για τη διάθεση των προνοιακών επιδομάτων, αυτή συνεχίστηκε και την περυσινή χρονιά, με μοναδική εξαίρεση το νησί της Κιμώλου, ο Δήμος του οποίου με απόφαση του ΔΣ του, έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Συνολικά το 2018 διανεμήθηκε στους λήπτες και τις λήπτριες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας το ποσό των 4.903.988,80 ευρώ. Το εν λόγω ποσό αφορούσε σε 1.062 πολίτες και δόθηκε σε έξι καταβολές (ανά δίμηνο). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστιαία στοιχεία, με το νησί της Σύρου κατά το στ΄ δίμηνο να λαμβάνει το 33,80% του ποσού, ενώ ακολουθούν η Νάξος (17,98%), η Θήρα (10,46%), η Πάρος (9,14%), η Τήνος (7,90%), η Άνδρος (5,74%), η Μύκονος (4,24%), η Μήλος (2,91%), η Ίος (1,69%), η Αντίπαρος (1,50%), η Κέα (1,33%), η Σίφνος (1,06%), η Αμοργός (0.94%), η Σέριφος (0,66%) και η Σίκινος (0,96%).

Εκτός των προνοιακών επιδομάτων, ο Δήμος κατ΄ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας προχώρησε και στην υλοποίηση της δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης προς ανασφάλιστους.

Κέντρο Κοινότητας: ΤΕΒΑ, ΚΕΑ και προγράμματα αρωγής σε ευπαθείς ομάδες

Σημαντικό έργο έχει αναπτύξει και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2017 στο νησί και παρέχει βοήθεια και υπηρεσίες σε όσους χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενδυνάμωση. Κύριο μέλημά του είναι η ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, μέσω του Κέντρου Κοινότητας έχουν ωφεληθεί συνολικά 4.559 πολίτες σε όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται. Αναλυτικότερα, για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) υπήρξαν 464 νέες αιτήσεις, ενώ έγιναν τροποποιήσεις σε 1.562 και ανακλήσεις – ακυρώσεις σε 58. Μεταξύ άλλων, ενημέρωση για το ΚΕΑ πραγματοποιήθηκε σε 1.208 πολίτες μέσα στο έτος του 2018, ενώ παραπομπές ωφελούμενων σε Υπηρεσίες και Φορείς για το ΚΕΑ έγιναν σε 759 άτομα.

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, συνεχίστηκε ομαλά και το έτος 2018. Σημειώνεται πως επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και στο πλαίσιο αυτού εξυπηρετούνται οι περιφερειακές ενότητες Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Τήνου και Σίφνου.

Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει δράσεις συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής. Σχετικά με την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2018 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν πέντε διανομές. Συγκεκριμένα, ωφελήθηκαν 757 άτομα στις 10/1, 803 στις 25/1, 792 πολίτες στις 3/10, 762 στις 22/11 και 140 άτομα στις 4/12.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναγνωρίζοντας και τις ανάγκες οικογενειών ή μεμονωμένων περιπτώσεων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επισιτιστικής ανασφάλειας, συνέδραμε υλοποιώντας το πρόγραμμα “Επισιτιστική αρωγή προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού”.

Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε δώδεκα διανομές μερίδων έτοιμου φαγητού σε αριθμό ωφελουμένων που πλησίαζε τα 45-50 άτομα κατά μέσο όρο.

Εκτός των ανωτέρω, με σχετικές αποφάσεις του Δήμου κατόπιν εισηγήσεων της Κοινωνικής Υπηρεσίας υπήρξε η οικονομική ενίσχυση 21 ατόμων και νοικοκυριών για το έτος 2018, με συνολικό ποσό 6.500 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως, η Κοινωνική Υπηρεσία βρίσκεται σε συνεργασία και επικοινωνία με συλλόγους και φορείς αλλά και με ιδιώτες, προκειμένου προσφορές που γίνονται να κατευθύνονται απευθείας σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ως εκ τούτου, ενισχύθηκαν συνολικά 48 νοικοκυριά, ενώ σημαντική υπήρξε και η πρωτοβουλία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με τίτλο “Νοιάζομαι και δρω”, στο πλαίσιο της οποίας προσφέρθηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε ωφελούμενους προγραμμάτων του Δήμου, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Φιλοξενία προσφύγων στη Σύρο

Πέραν των ανωτέρω, οι υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή όσον αφορά σε περιπτώσεις ανάγκης φιλοξενίας προσφύγων στο νησί, από κοινού με το υπαλληλικό προσωπικό και άλλων Τμημάτων του Δήμου, όπως και της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα κατά το έτος 2018 καταγράφηκαν τρεις περιπτώσεις άφιξης μεταναστών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τις δύο εξ αυτών να αφορούν σε ολιγόωρη παραμονή των ανθρώπων σε δημοτικό χώρο. Ειδικότερα, στις 9/5/2018 πραγματοποιήθηκε η προσωρινή φιλοξενία 76 ατόμων στον επιβατικό σταθμό Ερμούπολης στο παραλιακό τμήμα της πόλης, όπως παρομοίως ίσχυσε και για 54 άτομα στις 17/10/2018. Τέλος, για το διήμερο 26-27/10/2018, καταγράφηκε η διημέρευση 55 ατόμων στο Αστυνομικό Τμήμα Ερμούπολης, γεγονός που πρέπει να υπενθυμιστεί πως είχε προκαλέσει και πολλές κριτικές και αντιδράσεις από πολίτες απέναντι στη Δημοτική Αρχή και τους αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους.

Στήριξη της Τρίτης Ηλικίας

Στο πλάνο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει συμπεριληφθεί σαφώς και η Τρίτη Ηλικία, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν συγκεκριμένες παροχές και φροντίδα. Ειδικότερα, για τα μέλη του ΚΑΠΗ διοργανώθηκαν μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που είχαν στόχο την ψυχαγωγία των ανθρώπων αυτών αλλά και την ενημέρωσή τους για μία σειρά από σοβαρά θέματα. Από την αναλυτική λίστα απολογισμού που έχει καταγράψει η Κοινωνική Υπηρεσία και αφορούν στα ΚΑΠΗ αξίζει να αναφερθούν οι εκδηλώσεις και ομιλίες ενημέρωσης για την εποχική γρίπη, για την ψυχική υγεία, καθώς ακόμη η επίσκεψη στη Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης, αλλά και η συμμετοχή στο πρόγραμμα “Από γενιά σε γενιά” σε συνεργασία με τη HERMes και την ΑΜΚΕ “Πλέγμα”, που αφορούσε στη διεπίδραση μαθητών δημοτικού σχολείου με μέλη των ΚΑΠΗ.

Επιπλέον, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν οι σταθερές υπηρεσίες που παρέχονται προς τα μέλη των ΚΑΠΗ καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους στα τμήματα εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας.

Άκρως σημαντική εξέλιξη μάλιστα, για τον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των ηλικιωμένων αποτελεί η διάθεση για το 2018 εκ μέρους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ιατρού για τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους χώρους του ΚΑΠΗ.

Ιδιαίτερες υπηρεσίες παρέχονται δε και μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, το οποίο σημειώνεται πως λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση μέσω της ΕΕΤΑΑ.

Σήμερα, οι υπάλληλοί του, έχουν συμβάσεις που θα καλύψουν όλο το διάστημα του έτους 2019, ενώ άξιο λόγου είναι το έργο που αναπτύχθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2018. Αρχικά τονίζεται πως για το πρόγραμμα απασχολούνται μία ψυχολόγος, δύο νοσηλευτές και δύο κοινωνικές φροντίστριες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει συλλέξει η αρμόδια Υπηρεσία, από το “Βοήθεια στο Σπίτι” εξυπηρετούνται 8 άνδρες και 4 γυναίκες (ΑΜΕΑ), δέκα άτομα ηλικίας 65 – 70 ετών, 18 δημότες ηλικίας 71 – 77 ετών κα 67 άτομα (άνδρες και γυναίκες) ηλικίας 78 ετών και άνω. Σε σύνολο τα άτομα που καλύπτονται από το εν λόγω πρόγραμμα φθάνουν τα 107.

Βάσει των ίδιων στατιστικών στοιχείων της Κοινωνικής Υπηρεσίας συνάγεται πως 11 άτομα δέχονται ατομική κοινωνική στήριξη μία φορά την εβδομάδα ή δύο φορές τον μήνα, 85 συμπολίτες μας δέχονται νοσηλευτική φροντίδα είτε πέντε μέρες την εβδομάδα, είτε τέσσερις ή δύο ή μία φορά τον μήνα και 15 εκ του συνολικού αριθμού που προαναφέρθηκε έχουν βοήθεια σε θέματα υγιεινής και καθαριότητας, ενώ επτά άτομα στη σίτιση και 16 σε θέματα διαμεσολάβησης με φορείς και κοινωνικής συναναστροφής.

Δομές φιλοξενίας βρεφών και νηπίων

Σχετικά με τη φροντίδα των νηπίων στις δομές φιλοξενίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, απολογιστικά αποτυπώνεται το έργο που παρέχεται προς υποστήριξη και των γονέων των μικρών παιδιών.

Συγκεκριμένα, στη Σύρο το διάστημα 2017 – 2018 λειτούργησαν τρία τμήματα στους παιδικούς σταθμούς Ερμούπολης (Κ. Μαρούλη, Ξηρόκαμπος) με σύνολο 76 νηπίων, ενώ δύο στον βρεφικό σταθμό Ερμούπολης (Ξηρόκαμπος) με σύνολο βρεφών 24 (18 μηνών έως 2 1/2 ετών) και ένα τμήμα στον παιδικό σταθμό του Βήσσα με 21 νήπια.

Συνολικά φιλοξενήθηκαν 121 παιδιά εκ των οποίων τα 45 στο πλαίσιο της δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής”, που σημαίνει ότι οι γονείς τους δεν επιβαρύνθηκαν τροφεία (μηνιαία οικονομική συνδρομή). Βάσει των συγκεντρωτικών στοιχείων, τα έσοδα για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανήλθαν σε 137.654 ευρώ με το ποσό των 114.414 ευρώ να προέρχεται από το παραπάνω πρόγραμμα. Σχετικά με το έτος που ολοκληρώνεται 2018-2019 τα έσοδα υπολογίστηκαν σε 128.727,24 ευρώ κατά προσέγγιση.

Καθαριότητα και προστασία περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο της γενικότερης φροντίδας του νησιού προς όφελος – πρωτίστως – των δημοτών/ κατοίκων του, αξίζει να αναφερθεί επιγραμματικά και το έργο που ανέπτυξε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στην αποκομιδή απορριμμάτων για το έτος 2018 το συνολικό διαχειριζόμενο τονάζ ήταν 12.500 τόνοι απορριμμάτων, ενώ σε καθημερινή βάση αναπτύχθηκαν εργασίες για τη φροντίδα και την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.

Στην ατζέντα της, η εν λόγω Υπηρεσία έχει και τη φροντίδα και συντήρηση του αστικού πρασίνου (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, αυλές σχολείων, δενδροστοιχίες δρόμων) καθώς και τις αυτοψίες στα φοινικοειδή, αλλά και τις κλαδονομές και τις σχετικές άδειες σχετικά με αιτήματα ιδιωτών.

Επιπλέον, φρόντισε για θέματα πυροπροστασίας, ενώ χορήγησε μέσα ατομικής προστασίας σε 36 πιστοποιημένα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας (με δαπάνη 15.740 ευρώ). Επίσης, σημειώνεται ότι οι υπάλληλοί της, συνέδραμαν στις περιπτώσεις ανάγκης φιλοξενίας προσφύγων.

Στο πλαίσιο του έργου του ίδιου Τμήματος, πρέπει να υπενθυμιστεί πως έγιναν δράσεις σχετικές με τα ζώα συντροφιάς, ενώ ο Δήμος είχε συμμετοχές σε δράσεις προγραμμάτων όπως Let's Do It Greece, LIFE DEBAG, Προστατέψτε τη Μεσόγειο κ.α.. Τέλος, η αρμόδια Υπηρεσία υπενθυμίζεται πως ενισχύει τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ, ενώ εκτός από την ευθύνη του Δημοτικού Κοιμητηρίου έχει και την υποχρέωση των απεντομώσεων, μυοκτονιών και απολυμάνσεων στους δημοτικούς χώρους όπως παιδικούς σταθμούς, Δημαρχείο, σε Αθλητικούς και Πολιτιστικούς χώρους.