Σε νέα τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) θα προχωρήσει η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Επικαιροποιήσεις θέσεων και αποκαταστάσεις αδικιών

Ορίστηκε η Ομάδα Εργασίας που θα εποπτεύεται από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Ν. Φωτεινιά

Σαφή προσανατολισμό αναφορικά με την ανάγκη επικαιροποίησης των οργανικών θέσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά από τις αλλαγές που έφερε η κινητικότητα, αλλά και με την ανάγκη αποκατάστασης αδικιών σε θέσεις προϊσταμένων έχει η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία και αποφάσισε την προώθηση νέας τροποποίησης επί του περιεχομένου του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).

Με πρόσφατη απόφαση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκου Φωτεινιά, η οποία κι αναρτήθηκε χθες, στον ιστότοπο της “Διαύγεια” με ΑΔΑ ΩΙ2ΝΩΗΟ-ΟΟ7, ορίζονται τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, η οποία και συγκροτείται με κύριο αντικείμενό της την καταγραφή των αναγκών, την επεξεργασία αιτημάτων από όλες τις Υπηρεσίες και τα Τμήματα του Δήμου, με σκοπό την κατάρτιση ενός ξεκάθαρου πλάνου αλλαγών, το οποίο και θα τεθεί με τη μορφή της εισήγησης, προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως διαπιστώνεται και από τις απαντήσεις του σημερινού αρμόδιου Αντιδημάρχου, Νίκου Φωτεινιά ο οποίος και θα επιβλέπει το έργο της συγκεκριμένης 6μελους Ομάδας Εργασίας, οι σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων και του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, κινούνται σε ουσιαστικό επίπεδο, καθώς υπάρχει συστηματική συνεργασία για τη λειτουργία του Δήμου.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στο προσκήνιο και ο αμοιβαίος σεβασμός προκειμένου να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο οι δημότες, κάτι που άλλωστε αποτελεί και το κύριο έργο του Δήμου.

Με φόντο την ανάγκη τροποποίησης του νέου ΟΕΥ του Δήμου, ο οποίος μάλιστα είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τον Απρίλιο του 2017, κλήθηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ο κ. Φωτεινιάς, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της προωθούμενης επικαιροποίησής του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος έκανε ξεκάθαρα λόγο για αποκαταστάσεις στρεβλώσεων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα ως και σήμερα, οι οποίες συνδέονται και με την τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις προϊσταμένων, ζήτημα μάλιστα για το οποίο έχουν εκφραστεί - πολλάκις – διάφορα παράπονα.

Τέλος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος αφού αναφέρθηκε και στις Υπηρεσίες οι οποίες έχουν τα περισσότερα κενά, επεσήμανε πως θα προκύψουν κάποιες προσλήψεις, με τον σχετικό προγραμματισμό μάλιστα για το έτος 2020 να τίθεται προς συζήτηση κι έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την προσεχή Παρασκευή.

Τα πρόσωπα της Ομάδας Εργασίας

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Φωτεινιά, την Ομάδα Εργασίας θα απαρτίζουν έξι υπάλληλοι του Δήμου, από όλες τις υπηρεσίες του.

Το απόσπασμα της εν λόγω απόφασης έχει ως εξής: “Συγκροτούμε την Ομάδας Εργασίας για τη σύνταξη της εισήγησης της νέας τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ορίζοντας παράλληλα αλφαβητικά και τους δημοτικούς υπάλληλους που θα συμμετάσχουν σ΄ αυτήν, ως κάτωθι: 1. Βακόνδιος Πέτρος του Δημητρίου, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού-Οικονομικού 2. Βαμβακαρη Άννα του Γεωργίου, κλάδου ΔΕ6 Σχεδιαστών 3. Δαλεζίου Μαργαρίτα του Νικολάου, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικών 4. Διακοδημητρίου Δαυίδ του Αντωνίου, κλάδου ΠΕ3 Πολιτικών Μηχανικών 5. Φρέρη Ευαγγελία του Νικολάου, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικών 6. Τσικαλάκη Αθηνά του Αριστομένη, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικών (Πολιτικών Επιστημών)”.

Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκου Φωτεινιά για το θέμα του ΟΕΥ

  • Πήρατε απόφαση για νέες τροποποιήσεις στον ΟΕΥ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη σήμερα;

“Αυτό προέκυψε για την επικαιροποίηση των οργανικών θέσεων, των κενών και των καλυμμένων, λόγω εσωτερικών μετατάξεων και αποσπάσεων και γενικότερα μετακινήσεων που έχουν προκύψει από την κινητικότητα, καθώς και για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων σχετικά με τοποθετήσεις προϊσταμένων, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ισονομίας”.

  • Σύμφωνα με όσα αναφέρετε, γίνεται αντιληπτό ότι σχετικά με τις θέσεις των προϊσταμένων σας γνωστοποιήθηκαν παράπονα;

“Ακριβώς. Έχουν γίνει κάποια παράπονα ότι κάποιοι έχουν παραλειφθεί ή τα πτυχία τους και τα προσόντα τους δεν συμπεριλαμβάνονταν στις κρίσεις. Θεωρούν ότι έχουν παραβλεφθεί κάποια βασικά. Αυτά μας τα έχουν μεταφέρει μεμονωμένα και πρόσωπα, υπάλληλοι, αλλά μας έχουν γνωστοποιηθεί και από το Σωματείο”.

  • Έχει γίνει μέχρι σήμερα κάποια προετοιμασία από μέρους σας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τις Διευθύνσεις για τις αλλαγές;

“Έχουμε συγκροτήσει την Ομάδα που θα κάνει τις επαφές με τους Διευθυντές και τους προϊσταμένους των αυτοτελών τμημάτων καθώς και με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ώστε να συλλέξει τα αιτήματα και τις απόψεις αυτών. Εν συνεχεία, εμείς θα τα επεξεργαστούμε και θα δούμε τί θα κάνουμε. Από τις παρουσιάσεις τους, θα εξετάσουμε τί θα κάνουμε”.

  • Άρα έχει γίνει άμεσα ένα πρώτο βήμα.

“Εμείς έχουμε δώσει στην Ομάδα τα σχετικά με την προετοιμασία με τις Υπηρεσίες και τις Διευθύνσεις. Η Ομάδα που έχουμε συγκροτήσει σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε, είναι ότι πρέπει να μιλήσουν με όλους τους Διευθυντές και με όλους τους προϊσταμένους των Αυτοτελών Τμημάτων, καθώς και με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ώστε να συλλέξουν αιτήματα και απόψεις αυτών, για να επεξεργαστούμε όλα αυτά και να ακολουθήσουν η εισήγηση και οι αλλαγές”.

  • Ποια είναι τα κενά που εντοπίζετε σήμερα στον ΟΕΥ; Θα προκύψουν μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο εισήγησης από πλευράς σας;

“Περιμένουμε τις εισηγήσεις της Ομάδας Εργασίας. Θα προσπαθήσουμε να στελεχώσουμε τις Υπηρεσίες του Δήμου με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις του Δημόσιου τομέα”.

  • Τα κενά που υπάρχουν σήμερα βάσει της εικόνας που έχετε ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, “απειλούν” τη λειτουργία Υπηρεσιών;

    “Όχι. Αυτό που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή είναι ότι έχουμε μία πρώτη εικόνα, αλλά περιμένουμε τις εισηγήσεις της Ομάδας Εργασίας, τις οποίες και θα επεξεργαστούμε και αναλόγως θα πράξουμε”.

  • Σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ, θα προκύψουν αλλαγές; Διατηρείται ως ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο ή θα ενσωματωθεί στον ΟΕΥ σαν Υπηρεσία;

“Σε αυτήν τη φάση δεν εξετάζουμε την ενσωμάτωσή του. Για τον ΦΟΔΣΑ τώρα δεν εξετάζουμε την ενσωμάτωσή του. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτή τη φάση. Δεν μπορώ να πω περισσότερα. Πάντως, σε αυτήν τη φάση παραμένει ως έχει”.

  • Αναφορικά με την Ομάδα Εργασίας και τη συγκρότησή της, διαπιστώνεται πως έχετε συμπεριλάβει και πρόσωπα από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου. Ποια είναι η σχέση της νέας Δημοτικής Αρχής με την πλευρά των υπαλλήλων, με φόντο το θέμα του ΟΕΥ;

“Τόσο ο Δήμαρχος, όσο κι εγώ, από τον καιρό που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, έχουμε συνεχή επαφή με το Σωματείο. Κάθε μήνα έχουμε συνεργασία μαζί τους. Έχουν έρθει και στην Εκτελεστική Επιτροπή και έχουν εκφράσει τις απόψεις τους. Στο πλαίσιο του δυνατού, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για την καλή λειτουργία του Δήμου και την καλύτερη δυνατή επαφή μεταξύ μας με το προσωπικό. Προσπαθούμε και θέλουμε να έχουμε μία καλή σχέση με το προσωπικό του Δήμου, ώστε όλα να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

  • Ο απώτερος στόχος της Δημοτικής Αρχής αλλά και ο δικός σας προσωπικά καθώς είστε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για το προσωπικό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι ότι θα πρέπει να λειτουργούν όλα καλά, προκειμένου να εξυπηρετείται τελικά ο δημότης και μάλιστα αποτελεσματικά;

“Μας ενδιαφέρει να λειτουργεί καλά ο Δήμος ώστε να έχουμε καλές υπηρεσίες σε επίπεδο λειτουργίας και για τους υπαλλήλους, αλλά να προσφέρουμε και ποιοτικές υπηρεσίες στον κάθε δημότη. Αυτό είναι το βασικό για εμάς”.

  • Επειδή είχε γίνει πρόσφατα η σύνταξη του νέου ΟΕΥ, δηλαδή την περασμένη θητεία, όλα τα ζητήματα που εσείς καλείστε να αντιμετωπίσετε κάνοντας μία συνολική δουλειά για την επικαιροποίησή του, προκύπτουν και επειδή είχαν υπάρξει παραλείψεις στο παρελθόν από την πλευρά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής;

“Το ανέφερα και προηγουμένως, πως, δηλαδή, διαπιστώσαμε παράπονα και υπάρχει ανάγκη απάντησης απέναντι σε κάποιες στρεβλώσεις, σχετικά με τις τοποθετήσεις προϊσταμένων. Θα λειτουργήσουμε στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ισονομίας από την πλευρά μας. Βασικό ζήτημα είναι όμως να γίνει η επικαιροποίηση των οργανικών θέσεων, τόσο των κενών, όσο και των καλυμμένων”.

  • Τον παρόντα χρόνο πόσα κενά υπάρχουν και σε ποιες Υπηρεσίες είναι τα πιο μεγάλα προβλήματα;

"Υπάρχουν κενά, τα οποία θα τα καταγράψει η Ομάδα Εργασίας και θα μας κάνει τις τελικές εισηγήσεις. Υπάρχουν κενά στις Προμήθειες του Δήμου, στα Έσοδα του Δήμου, στον Προγραμματισμό του Δήμου. Αυτά τα κενά είναι τα άμεσα. Πρέπει να δούμε όμως και τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ενώ ο ΟΕΥ προβλέπει θέσεις, αυτή τη στιγμή δεν έχει στελεχωθεί αυτή η υπηρεσία. Κάνουμε αγώνα για να τη στελεχώσουμε. Επίσης, έχουμε κενά στις Διευθύνσεις Εσωτερικών Υπηρεσιών και θα έρθουν και κάποιες συνταξιοδοτήσεις που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην Υπηρεσία καθώς σήμερα έχουμε έμπειρους υπαλλήλους και όταν φύγουν, πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε άτομα τα οποία θα ενημερωθούν και θα μπορέσουν να δουλέψουν σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

  • Θα προκύψουν λοιπόν κάποιες προσλήψεις σε άμεσο ή μέλλοντα χρόνο;

“Σύντομα θα ζητήσουμε προσλήψεις. Βάσει του ΟΕΥ πάντα. Θα ακουστούν κάποια πράγματα και στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή”.

  • Στην απόφασή σας που αφορά στη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας γίνεται ρητή αναφορά πως το έργο της πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών. Είναι εφικτή η υλοποίηση του στόχου εντός αυτού του διαστήματος;

“Αυτός είναι ο προγραμματισμός και ο στόχος και σε αυτό το πλαίσιο θα εργαστούμε. Από εκεί και μετά θα δούμε προσεχώς. Θέλουμε πάντως η δουλειά να γίνει μέσα σε αυτό το διάστημα. Αν προκύψει κάποιο θέμα, θα το δούμε”.

  • Για τα θέματα του προσωπικού του Δήμου είναι ουσιαστική η σχέση σας με τους υπόλοιπους Αντιδημάρχους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης;

“Έχουμε μία καλή συνεργασία. Όλα τα συζητάμε μεταξύ μας”.

  • Έχετε αναλάβει τα καθήκοντά σας από την έναρξη της τρέχουσας θητείας και βρίσκεστε σε μία θέση που πρέπει να διαχειριστείτε με προσοχή θέματα του προσωπικού του Δήμου. Από τη μικρή εμπειρία σας ως σήμερα, πώς κρίνετε το συγκεκριμένο έργο; Εύκολο; Δύσκολο; Είναι σίγουρα ιδιαίτερα ευθυνοφόρος ο ρόλος σας.

“Είναι ευθυνοφόρος ο ρόλος. Όλοι στην Δημοτική Αρχή, όσοι έχουμε εκλεγεί, έχουμε ένα μέλημα. Να εργαστούμε όσο πιο καλά και αποτελεσματικά γίνεται. Ο καθένας από εμάς στον τομέα που έχει αναλάβει. Και γι αυτό προσπαθούμε καθημερινά. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που μας παρουσιάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προς το παρόν φαίνεται πως έχουμε μία πολύ καλή σχέση με το προσωπικό του Δήμου καθώς και με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου. Το προανέφερα άλλωστε ότι έχουμε μαζί τους επαφή κάθε μήνα. Αλλά και ό,τι και να χρειαστούν μπορούν να το ζητήσουν από εμένα για να λύσουμε από κοινού όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί. Αυτά δεν είναι μόνον δική μου θέση, αλλά θέση όλων των εκλεγμένων της Δημοτικής Αρχής. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές και μπορεί να μας μιλήσει ο καθένας”.